5 alimente care scad colesterolul in dieta mediteraneana

0

      Nu e nevoie de diete drastice pentru a avea grija de sanatatea ta. Micile schimbari aduc pe termen lung beneficii mai mari decat regimurile dure.

       Iata 5 alimente pe care le consuma populatiile din zonele mediteraneene , recunoscute pentru sanatatea de care se bucura si pentru longevitate!

PESTELE  

       Este indicat in aproape orice dieta si are efecte benefice pentru sanatate, in special pestele gras oceanic. Evitati consumul de peste de crescatorie sau pangasius ! Consumati-l de 2 sau 3 ori pe saptamana , inlocuind carnea . Pe langa faptul ca poate scadea nivelul de LDL din sange , prin acizii grasi omega 3 pe care ii furnizeaza organismului,  scade nivelul trigliceridelor si protejeaza inima.

MIGDALE

     Sunt mici dar au efecte mari in controlul glicemiei si al reducerii colesterolului LDL. Contin calciu, fier,potasiu,magneziu si multe alte substante benefice. Desi reduc stresul oxidativ la nivel de AND, nu trebuie consumate in exces, pentru ca 100 de grame echivaleaza cu 580kcal. In zona mediteraneana exista asa numitul lapte de migdale, o bautura racoroasa si gustoasa care poate inlocui cu succes laptele traditional. Aceasta se obtine dintr-un amestec de migdale macinate cu apa si zahar sau miere. 

AVOCADO

         E considerat fructul care te ajuta sa tii sub control nivelul colesterolului. Studiile cercetatorilor  americani arata ca grasimile mononesaturate din avocado ajuta la cresterea colesterolului bun HDL  si la scaderea celui rau LDL. De asemenea este o sursa importanta de fibre, minerale si vitamine.

ULEIUL DE MASLINE

      Uleiul de masline extravirgin se bucura de o reputatie internationala binemeritata, sustinuta de numeroase studii stiintifice care au demonstrat faptul ca reduce colesterolul rau LDL si il mareste pe cel bun HDL.  Deci este  un adevarat aliat in curatarea arterelor. Totusi,  trebuie sa fiti atenti la cantitatea consumata pentru ca o singura lingura inseamna  119kcal.  

ANGHINAREA

          Este recunoscuta ca o leguma medicament, datorita efectelor pe care le are asupra ficatului, organul cel mai afectat de acumularea toxinelor in organism. Substantele active din anghinare  ajuta la scaderea nivelului colesterolului prin  stimularea functiilor hepatice cu rol in detoxifiere. Pe langa acestea este o sursa importanta de calciu, fier,magneziu,potasiu si fosfor.