5 prioritati de care sa tii cont daca vrei sa te muti in Spania

0

Spania este o destinatie tot mai cautata atat pentru viata de zi cu zi cat si pentru occidentalii care ajung la varsta pensionarii. Clima, viata relaxata, costul relativ scazut al vietii, sunt doar cateva argumente pentru cei care vor sa traiasca permanent sau temporar,  mai ales in zona litoralului Spaniol.

Intre comunitati poti intalni expati din Nordul Africii, America de Sud (foste zone spaniole), marocani, columbieni,  romani sau englezi. Nu este complicat sa traiesti in Spania, dar este mai greu sa gasesti un loc de munca pe termen mediu sau lung, pentru ca este o zona cautata. In urmatorii ani se estimeaza un excedent al fortei de munca de aproape 30 la suta. Asupra pietei de munca din Spania si informatiilor uitle pe care le gasiti pe Instituto Nacional de Empleo (INEM) vom reveni in alte materiale viitoare.

Sa ne oprim asupra a 5 teme principale la care trebuie sa va ganditi bine inainte de a decide sa va mutati in Spania :

  1. Fiecare strain sau expat care traieste in Spania trebuie sa se inregistreze la politia spaniola si sa obtina un numar similar CNP ului romanesc  –  “Numero Identificacion de Extranjeros” (NIE).  NIE este un numar de identitate emis de  politia locala sau regionala sau Biroul pentru Straini. Legea spaniola prevede ca un expat trebuie sa aiba acest numar de identificare.
  2. Dupa ce ai obtinut NIE si vrei sa iti aduci si familia in Spania, este important sa te inregistrezi  cu toti membrii familiei, inclusiv copiii, la primaria orasului (Ayuntamiento) ca sa poti obtine “Empandronamiento”. Este important pentru ca guvernul local este interesat de numarul persoanelor existente in zona, inclusiv pentru finantarea unor servicii sociale sau medicale. Dupa ce obtii NIE si  Empandronamiento  te poti inscrie pentru serviciile medicale de baza. Certificatul de Empandronamiento este necesar atunci cand vrei sa cumperi o masina, sa inscrii copiii la scoala sau cand vrei sa ai acces la serviciile medicale.
  3. Este important sa iei in calcul costurile mai scazute ale alimentelor dar sa tii cont ca in multe cazuri facilitatile sunt mai scumpe decat in tari ca Marea Britanie sau Germania. Mai ales pentru incalzire , gazele si centralele pe current electric aduc cheltuieli destul de ridicate. La fel, destul de scumpe sunt si produsele de lux, astfel ca este ideal sa studiezi modul de viata local si sa incerci sa definesti un buget lunar eficient in functie de ce vezi in jurul tau.
  4. Identifica zone unde poti trai decent in functie de bugetul de care dispui. Principalul compromis este acela intre locul de munca si zona in care doresti sa traiesti, luand in calcul inclusiv distanta dintre acestea si costurile de transport. Infrastructura este buna in Sapnia, dar costurile autostrazilor nu sunt mici si trebuie calculate cu grija cheltuielile lunare. Si la imobliare preturile difera mult din centrul orasului in suburbiile care arata foarte bine, dar toate aceste alegeri trebuie corelate cu locul de munca si programul de lucru.
  5. Ia in calcul ca spaniolii sunt destul de mobili,  asemenator cu mentalitatile americane. Nu se intampla rar sa schimbi locul de munca si sa te muti cu totul din nord in sud sau de la o regiune la alta. Asa ca ia in calcul daca tu si familia  sunteti dispusi pentru schimbari de locuri de munca si relocari in fucntie de oferte si conditii de plata.