6 sfaturi despre ce sa mancam in sezonul cald

0

In sezonul cald organismul nostru este solicitat suplimentar, mai ales pentru aceia dintre noi care genetic suntem obisnuiti cu mai multe anotimpuri si nivel de umiditate mai scazut decat in regiunile spaniole.

In general, organismul face un efort suplimentar pentru a se adapta la caldura, umiditate ridicata si mai ales la schimbarile continue cand iesim sau intram in zone cu aer conditionat  vis a vis de caldura de afara.

Recomandarea principala este aceea de a scadea nivelul de stres din alimentatie asupra sistemului digestiv, cu alte cuvinte sa evitam cat putem carnea si alimentele cu nivel caloric ridicat.  Este stiut faptul ca digestia de durata si intensiva pentru aceste tipuri de alimente  – cum este carnea de exemplu – produce caldura in interiorul organismului. Dar acum avem déjà destula caldura si umiditate si este important sa protejam cat putem organismul.

Ce este bine sa consumam in sezonul cald?

  1. Fructe si legume verzi in principal, pentru ca digestia acestora se realizeaza  mai rapid si mai usor, fara consum mare de energie si efecte termice
  2. Supe sau ciorbe care sa nu fie fierbinti.  Pentru cei care nu au timp sa gateasca, gazpacho la temperatura camerei este o solutie foarte buna
  3. Alimente care sa nu fie foarte reci, in ciuda miturilor care spun ca un suc rece ne creeaza senzatia de racoare si echilibru termic. Sucurile – de preferat naturale – este normal sa fie mai reci decat mediul de afara, dar daca ele sunt prea reci, afecteaza atat ficatul cat si alte organe interne, generand un stres puternic asupra acestora. Orice aliment rece  face ca organismul sa genereze caldura pentru a-l incalzi la temperatura  ideala digestiei.
  1. Porumbul contine luteina si alte substante care protejeaza ochii de razele solare, astfel ca este un aliment recomandat in aceasta perioada, aducand si un aport foarte bun de vitamina B
  2. Afinele si zmeura sunt bune de consumat vara  pentru ca ele contin antioxidanti si chiar fibre, cum este cazul zmeurei
  3. Nu in ultimul rand,  un aliment preferat de noi, dar destul de scump aici in peninsula iberica : pepenele rosu. Este  usor de inteles ca acest aliment aduce un aport bun pentru hidratarea organismului,  prin continutul ridicat de apa, principalii beneficiari fiind rinichii.

Putem gasi si alte alimente bune pentru vara, respectand doua principii :

  1.  sa aduca o digestie usoara si sa nu puna presiune pe organism, cu efect de ridicarea temperaturii sau
  2.  sa aiba un continut ridicat de apa pentru a sustine hidratarea din timpul verii

Sunt principiile de baza pentru a ne construi orice dieta de vara, tinand cont de nivelul ridicat de hidratare de care avem nevoie.

Articol oferit de Centrul Medical Romanesc din Valencia – Centro Medico Maria

www.centromedicomaria.es