Autoritatile americane au anuntat aprobarea de catre FDA a primului medicament pentru ficat gras, steatoza hepatica non alcoolica

0
Razvan Nicolescu
Razvan Nicolescu
Director Editorial

Autoritatile americane au anuntat aprobarea de catre FDA a primului medicament pentru ficat gras, steatoza hepatica non alcoolica

Ficatul gras a devenit in ultimii ani una dintre principalele afectiuni pe continentul american. Pe langa cauzele legate de consumul de alcool, care distruge celule ficatului si duce in general la ciroza, ficatul gras non alcoolic este tot mai raspandit.

Acesta se formeaza in general de la stres si rezistenta la insulina si consta in acumularea de celule grase in ficat, astfel ca acest organ se inflameaza, apoi apar fibrozari ce duc in general la cancer. In general se considera ca steatoza hepatica – sau ficatul gras – este ireversibil, dar aceasta se intampla doar in cazul in care este tinut sub control prin alimentatie corecta si este mentinut la gradul I sau cel mult gradul II.

 Incepand cu gradul III apar chisturile si fibrozele, iar organul se fibrozeaza pana ajunge la gradul IV – fibroza – si destul de rapid se ajunge la blocaj complet si decesul persoanei bolnave.

Peste 40 la suta dintre romani sufera de ficat gras, iar in Statele Unite transplantul de ficat se estima ca ar fi ajuns in anul 2025 pe primul loc intre transplanturile solicitate. Doar in Statele Unite se estimeaza o piata de desfacere a acestui medicament pentru 6-8 milioane de americani.

FDA – autoritatea americana a medicamentului a aprobat zilele trecute primul medicament care poate reduce leziunile si sustine refacerea ficatului. Medicamentul a aparut dupa 15 ani de cercetari si testari. In ultima etapa, perioada de 12 luni a fost testat printr-un studiu clinic final realizat pe 900 de persoane, rezultatele fiind promitatoare.

Este primul tratament de acest fel din istorie, se aplica sub forma de pastila, pe cale orala, o data pe zi. Managerul firmei Madrigal Pharmaceuticals, producatorul acestui nou medicament, apreciaza ca tratamentul va schimba viata a zeci de milioane de oameni la nivel global.

Dupa avizul autoritatilor americane, medicamentul pentru steatoza hepatica va intra in prouctia de serie si se estimeaza a fi distribuit in farmaciile din Statele Unite incepand cu lunile aprilie – mai ale acestui an.