Autoritatile spaniole lanseaza aplicatia de mobil “Radar COVID”

0

Aplicatia mobila de urmarire  a existentei COVID in comunitati a trecut primele faze de testare si va fi transferata de catre guvern catre autoritatile comunitatilor spaniole pentru a fi lansata la finalul lunii august.

Dupa ce a fost testata, aplicatia a obtinut un scor de 8.2 din 10 si reuseste sa identifice o medie de 6.4 contacte de risc din comunitate, fata de vechile aplicatii testate care reuseau o identificare doar la jumatate potentialul de risc.

Practic aplicatia identifica prin bluetooh persoanele care s-au aflat la mai putin de doi metri timp de peste 15 minute si salveaza identificatoarele aparatelor mobile. Aplicatia nu permite ca utilizatorii sa se identifice reciproc, dar in cazul infectarii cu COVID persoana infectata isi poate da acordul pentru folosirea datelor din aplicatie, iar autoritatile sanitare vor transmite mesaje catre persoanele cu potential de risc care s-au aflat aproape de persoana infectata pentru ca acestea sa isi poata efectua testul  COVID 19.

Proiectul pilot al aplicatiei “RADAR COVID “  a fost aprobat de catre Consiliul de MInstri spaniol in 23 iunie si prima faza de testare cu voluntari a inceput pe 29 iunie. Prima faza de testare a fost finalizata pe 31 iulie 2020.

Principalele teste ale aplicatiei au fost efectuate in Insulele Canare si La Gomera, dar au participat voluntar aproximativ 60 000 de persoane din toata Spania.

Conform Ministerului sanatatii spaniol, softul a fost livrat catre aurtoritatile regionale si poate fi lansat in masa la finalul lunii august 2020.