Avocatul Diasporei: un proiect in cinci tari

0

Avocatul Diasporei este unul dintre cele mai complexe proiecte media pentru romanii din afara granitelor lansat in anul 2023. Emisiunea aduce in fata telespectatorilor avocati din 5 tari europene – zonele in care se afla cei mai multi romani – care prezinta in mod gratuit informatii importante pentru viata de zi cu zi.

Proiectul se difuzeaza de catre Radio Televiziunea Diasporei – RTVD si este sustinut si finantat de catre DEpartamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei.

Am dorit sa aflam mai multe detalii de la directorul RTVD, Massimo Laforgia.

Cum a apărut ideea proiectului Avocatul Diasporei?

Ideea proiectului Avocatul Diasporei a pornit de la conștientizarea faptului că marea diasporă românească avea nevoie de informații de bază cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în țările în care au decis să se mute, pentru a se putea integra cât mai bine, având la dispoziție informații și menținând în același timp o punte de legătură cu națiunea de origine.  Ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost esențial în derularea acestui proiect.

In cate tari se ofera informații juridice si generale si cum sunt selectionati avocatii?

Țările pe care le-am ales pentru această primă ediție a emisiunii Avocatul Diasporei sunt primele cinci în ceea ce privește numărul de conaționali relocați în țările respective: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Franța.
Invitații au fost selectați în funcție de diverse criterii, cum ar fi profesia lor, apartenența la comunitatea românească din străinătate și, bineînțeles, pregătirea lor în temele specifice abordate.
Invitații noștri au cu toții cetățenie română și sunt integrați în țesutul social al țărilor “gazdă”.

Care sunt categoriile principale de informații?

Am optat pentru subiecte cu care concetățenii noștri se confruntă cel mai des, cum ar fi dreptul la muncă și tipurile de contracte, recunoașterea calificărilor, pensiile și multe altele.
Cu toate acestea, nu am neglijat subiectele “fierbinți”, cum ar fi dreptul penal și problemele conexe.
Aș dori să precizez că emisiunea noastră nu se substituie unui profesionist, ci dorește doar să-i informeze cu privire la drepturile și îndatoririle la care ar putea fi supuși, la fel ca orice comunitate care dorește să se integreze într-o realitate diferită.

Cui se adresează acest proiect?

Programul nostru “Avocatul Diasporei” se adresează tuturor românilor împrăștiați în aceste țări, dar se înțelege și celor care au ales să emigreze în alte țări, iar în acest sens, ne propunem, dat fiind marele succes al “Avocatului Diasporei”, să realizăm o a doua ediție la începutul anului 2024, pentru a acoperi și alte țări precum Grecia, Belgia sau țări de peste ocean unde comunitatea românească este din ce în ce mai numeroasă, un exemplu fiind Canada și SUA

Cum se încadrează emisiunea Avocatul Diasporei in strategia de programe a Radioteleviziunii Diasporei? Care este publicul căruia se adresează RTVD?

Ideea noastră de televiziune pentru diaspora s-a născut cu scopul de a crea un canal de comunicare cu compatrioții noștri și ne propunem să menținem același standard, oferind informații utile și echidistante. Intenționăm, în viitor, să realizăm emisiuni utile, cum ar fi o emisiune medicală și multe altele.
 În acest sens, aș dori să menționez că societatea noastră deține și un radio online (www.radioda.ro), care va fi primul radio online din România, licențiat de CNA.
Structura programelor radioului nostru va fi aproape în totalitate muzicală, având muzică românească de diferite stiluri

Massimo Laforgia

Putem spune ca structura diasporei in ultimii ani a evoluat? S-a modificat dupa pandemie si noile contexte internaționale?

Putem spune cu certitudine că structura diasporei s-a schimbat în ultimii ani, adaptându-se la diversele schimbări care au avut loc. Comunitatea românească este

una dintre cele mai flexibile comunități care se adaptează destul de ușor, și tocmai de aceea a fost comunitatea care s-a adaptat cel mai bine la schimbările aduse de pandemie.

V-ați gândit si la programe pentru a susține romanii care vor sa revina in tara?

Cu siguranță, unul dintre principalele noastre interese este reprezentat de românii care decid, după o perioadă mai mult sau mai puțin lungă de timp, să se întoarcă în țara lor natală, aducând cu ei o bogată experiență pentru a-și putea dezvolta activ națiunea.
Tocmai lor ne propunem să le dedicăm un spațiu special pentru a le face cunoscute experiențele lor de succes

Emisiunile, grupate pentru fiecare tara in parte, le puteti viziona si prin accesarea linkului: