Cafeaua la spanioli

0

Cafeaua este un element important al vietii spaniole de zi cu zi. Desi genurile de cafea si orele la care este bauta, difera  si in functie de obicieiurile din diverse regiuni. Spaniolii beau in general destul de multa cafea.

Se bea cafea in principal la micul dejun, la pauza de dimineata care in multe regiuni este aproximativ intre 9.30 si 10.30 – atunci cand este nepoliticos sa suni pe cineva – sau in pauza de pranz, la masa sau acolo unde se tine siesta.

Genurile de cafea pe care le poti cere sunt asemanatoare mai mult cu genurile de cafele pe care le beau italienii decat cu cele obisnuite de la noi. Chiar daca cei care déjà sunt in Spania de ceva timp stiu ce sa aleaga, sa trecem pe scurt in revista ce tipuri de cafele sunt populare in peninsula pentru cei care doresc sa se acomodeze cat mai repede cu stilul local.

Mai putin intalnesti capuccino, cafea lunga sau cafea americana, cum suntem noi obisnuiti sa bem in Romania.

Cea mai cautata este cafeaua “solo” un fel de expreso scurt Italian, dar mai putin concentrata.

Cafeaua solo se bea dupa masa sau cand esti grabit si ai nevoie de ceva “refresh”. In general la o intalnire de business este bine sa te orientezi si dupa ce comanda ceilalti participanti la discutie. Daca toata lumea comanda cafea solo care se bea repde, e posibil sa fie mai putin inspirat sa comanzi o cafea lunga sau Americana si sa te astepte toata lumea pana termini o ceasca de cafea de 3-4 ori mai mare decat a celorlalti.

Café solo” este cafeaua simpla.

Café con leche”  este cafeaua cu lapte, putin mai lunga decat cafeaua solo. Acesta poate fi insa de mai multe feluri, in functie de cantitatea de lapte adaugata. Asa ca exista riscul daca nu vorbesti bine spaniola ca la “café con leche” sa ti se ceara si alte detalii. Cafeaua cu lapte poate fi  “manchada” – adica o cafea cu mult lapte – sau “cortado” – cafea cu doar cateva picaturi de lapte.

Mai puteti cere “café bonbon”, care este cafeaua cu lapte condensat.

Cafeaua americana se serveste in Spania, dar in putine locuri se aduce la masa o ceasca de cafea mare cu pahar de apa plata rece alaturi. Asa ca e mai bine sa va asteptati la o cafea lunga.

La bar se mai pot servi variantele cu putin alcool, de la cafeaua cu rom, la cea vieneza sau cu crema de whisky ( café irlandes).

In general este bine sa tinem cont ca se bea cafea la oricare dintre mese, inclusiv la cina. Sa nu uitam ca distantele dintre orase sunt destul de mari, sistemul de autostrazi bine dezvoltat si este o zona unde se conduce mult si in conditii foarte bune, inclusiv dupa lasarea intunericului. Astfel ca pasiunea pentru cafea poate avea mai multe motivatii….