Este cunoscut faptul ca analizele se fac in general primavara si in sezonul rece, atunci cand organismul este supus unor schimbari de clima, alimentatie si implicit si de imunitate.
Analizele de baza acopera cateva elemente importante, pentru mai multe organe cheie din corpul nostru si pot explica usor starile de oboseala, de apatie, durerile in diverse zone abdominale si alte simptome care ne pot deruta daca nu avem evidenta evolutiei unor indicatori de baza.
Exista pacienti care se considera in depresie si fac terapie desi au doar o lipsa a fierului in organism sau pacienti care intra intr-un stres puternic pentru anumite dureri in diverse zone ale corpului, desi poate fi vorba doar de anumite deficiente in echilibrul substantelor sau in procesele de eliminare a acestora, dezechilibre care se pot regla imediat daca avem rezultatele unui pachet de analize de baza.
Care sunt principalele analize incluse in pachetul de baza? Realizarea lor, cel putin odata pe an, ajuta organismal sa se echilibreze si sa nu ajunga la dezechilibre majore care provoasa boli cronice cu ani de tratament. Este mult mai simplu decat pare si multe tari au traditia analizelor de baza o data la 6 luni, ceea ce duce la o speranta de viata mult mai mare.
Nivelul de fier este important, pentru ca el intra in compozitia diverselor enzime si proteine care asigura buna functionare a organismului. Fierul este parte a hemoglobinei, proteína care asigura transportul oxigenului de la plamani la diferite organe ale corpului. Este important si pentru sistemul muscular si maduva osoasa.
Deficitul de fier genereaza anemia, dar anemiile nu se pot diferentia ca diagnostic decat in urma analizelor. Acestea se realizeaza prin recoltarea de sange, in general dimineata, fara a manca inainte si cu o pauza cat mai mare de aport de apa.
Pentru cei care iau diverse suplimente alimentare, nivelul de fier peste cel normal poate genera dezechilibre importante, mai ales prin faptul ca se depune la nivelul unei organe. De aceea – de exemplu – un se recomanda suplimentele alimentare, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor, fara analize prealabile, pentru ca pot genera dezechilibre importante pe termen mediu.
Creatinina este un produs rezidual ce rezulta in urma metabolismului si a energiei produse de sistemul muscular, derivand din creatina. In mod normal, rinchii preiau creatinina din sange si o elimina. De aceea, nivelurile anormale ale creatininei pot arata o problema de functionare a rincihilor sau o alimentatie nepotrivita. Daca rinichii au probleme, cantitatea de cratinina din urina scade si creste complementar cea din sange, situatii care pote aduce probleme la nivelul mai multor organe esentiale.Problemele de dezechilibru al eliminarii creatininei pot genera simptome de oboseala, ochi umflati, picioare umflate sau urinari frecvente. Analizele pentru creatinina fac parte in general din pachetul de baza si se realizeaza din sange si din urina.
Valorile normale ale cretininei in organism variaza in functie de varsta si scad in general odata cu procesul de imbatranire a organismului. Daca la 18 – 29 ani este normal sa avem 78 – 161 ml/min/suprafata corporala, pentru 60 – 72 ani valorile normale sunt in marja de 56 – 131 ml/min/suprafata corporala.
Acidul uric este eliminat tot prin rinichi si este important a se mentine echilibrul lui pentru ca poate provoca guta (dureri articulare si degradarea articulatiilor), influenteaza formarea pietrelor la rinchi si poate genera alte afectiuni pe termen lung. In termeni populari, se spune ca nivelul de acid uric creste odata cu un consum exagerat de carne, dar nivelul acestuia poate creste si de la stres, efort fizic sau ca reactie la anumite medicamente. Fiind o substanta toxica pentru organism daca depaseste anumite limite, este important sa fie monitorizat de doua ori pe an pentru a preveni boli degenerative care pot fi ireversibile.
Trigliceridele sunt grasimi care se depun pe artere si la nivelul ficatului, generand sau favorizand boli cronice prin efectul in lant pe care il provoaca, ducand la functionarea incorecta a anumitor organe, in special a ficatului. Nivelul lor creste in bolile de ficat, rinichi, stres, disfunctii ale glandei tiroide sau diabet. Nivelul trigliceridelor este foarte important, de aceea analiza este inclusa in pachetul de baza, care se realizeaza periodic. Nivelul trigliceridelor scade prin reducerea consumului de grasimi, scaderea aportului alimentar sau prin sport.
Ne-am oprit doar la cateva dintre analizele care ne pot salva si prelungi viata daca sunt relalizate periodic, pentru a genera informatii corecte despre functionarea organismului. Explicatiile au fost mult simplificate, pentru a putea fi intelese, dar este evident ca se pot realiza corectii imediate pentru dezechilibre, in cazul analizelor periodice.
Vom reveni si cu informatii despre celalte analize de baza, de la glicemie la nivelurile rezonabile ale colesterolului.
Articolul este realizat in colaborare cu Centrul medical romanesc Valencia, www.centromedicomaria.es