Ce este si cum se obtine titlul de calatorie

0
  Titlul de calatorie este important daca aveti nevoie in regim de urgenta de un document ca sa puteti calatori, inclusiv pentru minorii care au nevoie de un act ca sa se poata reintoarce in tara. Titlul de calatorie se elibereaza in aceeasi zi – dar este valabil doar 30 de zile -si are rolul de a inlocui pe termen scurt un pasaport  expirat, furat sau pierdut, pentru întoarcerea în România. De retinut ca – fiind un document eliberat in regim de urgenta – se elibereaza fara programare Dacă totuși doriți să reduceți timpii de așteptare la ghișeu, puteti solicita programare prin accesarea sectiunii Documente de calatorie si apoi titlu de calatorie. Titlul de călătorie este documentul care se eliberează cetățenilor români aflați în străinătate, care nu mai posedă un document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se poată întoarce în România sau pentru a întocmi o procură  in tara în vederea preschimbării cărții de identitate. Incepand cu anul 2017, eliberarea unui titlu de calatorie este gratuita Pentru titlul de calatorie este obligatoriu sa prezentati documéntele expirate. Daca pasaportul a fost furat, este necesara dovada declararii furtului obtinuta de la politia din tara unde a avut loc furtul si apoi traducerea legalizata In cazul pierderii, declaratia se poate completa si la sediul consulatului unde aveti programarea Pentru deteriorare se va prezenta pasaportul deteriorat In cazul in care nu aveti alte acte, este important sa cunoasteti macar codul CNP din cartea de identitate sau pasaport Este bine sa  aveti in original macar certificatul de nastere, cartea de identitate sau carnetul de conducere
În cazul minorilor, este obligatorie prezența ambilor părinți (sau, după caz, a celui care deține custodia minorului). Parintii trebuie să prezinte, în original, cărțile de identitate sau pașapoartele valabile, pașaportul expirat și certificatul de naștere ale minorului.  
Pentru minori, exista mai multe reglementari speciale pe care le puteti consulta pe site ul consulatului, dar este important de stiut ca este necesara prezenta ambilor parinti si a minorului.

În cazul în care numele actuale ale părinților nu coincid cu cele din certificatul de naștere al minorului, va trebui să prezentați și certificatul de căsătorie, sentința de divorț sau documentul din care reiese respectiva schimbare. Prezenta minorilor este obligatorie la consulat. Titlul de calatorie este un document provizoriu si nu inlocuieste procurile necesare pentru calatoria minorului dor cu unul dintre parinti .
  Titlul de calatorie reprezinta o solutie eficienta doar in cazul in care ramaneti din diverse motive fara acte in strainatate si trebuie sa va intoarceti acasa.   Trebuie sa va programati si sa pregatiti actele mentionate. Ele rezolva insa doar o situatie de criza si valabiliatea lor nu se poate prelungi mai mult de 30 de zile.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si cu sustinerea Consulatului Romaniei la Castellon.