Ce se intampla in fiecare regiune spaniola dupa 21 iunie

0
dig

     Dupa mai bine de 3 luni de pandemie, restrictii, carantina si statistici negre, acum Spania a depasit toate fazele de relaxare. Expertii sustin insa ca nu ne mai putem intoarce la viata de dinainte si ca, cel putin pana la descoperirea unui vaccin, va trebui sa fim in continuare vigilenti. Galicia a fost prima regiune care a intrat in “noua normalitate” urmata de Tara Bascilor, Cantabria ,Catalonia, etc.

   Aceasta “noua normalitate” difera insa de la o regiune la alta iar autoritatile locale sunt cele care impun acum restrictii si adopta reguli ce trebuie respectate in functie de cresterea numarului de contagieri noi. Desi se doreste relansarea economiei si in special a turismului, trebuie sa tineti cont de normele prevazute in fiecare provincie.

   Ca reguli generale, prevazute in toate provinciile raman distantarea sociala de minimum 1,5 m si purtarea mastilor atunci cand aceasta nu este posibila. De asemenea activitatile comerciale sunt limitate. Si inca o atentionare foarte importanta: starea de alarma sau carantina poate fi reintrodusa oricand in functie de gravitatea situatiei!

  Granitele cu tarile UE au fost deschise  ca si deplasarile dintr-o regiune in alta fara restrictii.

Exista insa si o serie de reglementari specifice fiecarei regiuni, de care trebuie sa tineti cont atunci cand va deplasati.

VALENCIA va mentine aproape toate restrictiile din faza 3 cum ar fi limitarea capacitatii la 75% in general si la 60% pentru malluri. Evenimentele in aer liber nu vor depasi 800 persoane. La inmormantari se pot aduna doar 50 persoane in exterior si 25 in interior. Desi nu au fost inca anuntate masurile pentru noul an scolar, in cadrul universitatilor capacitatea va fi limitata la 2,5mp per persoana.

ANDALUSIA a adoptat printr-un decret 400 de masuri care vor fi valabile in principiu, pana in primavara anului viitor si care vin sa traseze limitele noii normalitati. Printre acestea se numara utilizarea in limita a 75% din capacitatea localurilor in interior si 100% in exterior, in cazul hotelurilor si piscinelor la 50% , al cinematografelor si muzeelor 65%. Concertele in aer liber  vor trebui sa primeasca maxim 1500 de spectatori, inmormantarile in aer liber nu mai mult de 60 persoane si doar 30 in interior.

ARAGON suspenda orice petrecere sau sarbatoare locala pana in septembrie. Locurile de joaca pentru copii din parcuri au fost redeschise cu respectarea masurilor de igiena. Zonele de agreement, barurile si restaurantele se vor redeschide la 75% din capacitate in timp ce cluburile de noapte doar la jumatate.

In ASTURIAS, autoritatile locale vor stabili regulile de acces pe plaje. Barurile si cluburile de noapte vor functiona la jumatate din capacitate dar fara partea de discoteca. Sectorul hotelier insa poate opera la capacitate completa. In ceea ce priveste sarbatorile locale, acestea au fost impartite in grade de risc : cele cu risc crescut au fost suspendate, cele cu risc mediu au fost limitate de la 50 la 75 de procente din capacitate iar cele cu risc scazut nu au restrictii in ceea ce priveste numarul participantilor dar trebuie pastrata distanta sociala si este obligatorie purtarea mastilor. Se redeschid locurile de joaca pentru copii iar in malluri si zone de agrement procentul e limitat la 50% .

Autoritatile regionale din INSULELE BALEARE nu vor redeschide unitatile cu capacitate de peste 300 de persoane iar restul vor functiona pana la 75%. Pe plaja , fiecarei persoane ii va fi desemnata o zona de 4mp iar grupurile pentru excursii sau sport nu vor depasi 30 persoane.

Si TARA BASCILOR mentine limita de 4mp de persoana in zonele de sport. A redeschis zonele de joaca pentru copii si pentru practicarea sporturilor. Lifturile si telecabinele vor functiona 100% dar mastile sunt obligatorii. La evenimentele in aer liber vor putea participa pana intr-o mie de persoane in timp ce in interior doar 300. Activitatea localurilor de noapte va fi limitata la 60% dar mesele vor fi distantate la 1,5m .

4mp de plaja per persoana si in INSULELE CANARE. E de altfel una din putinele masuri de aici tinand cont ca in timpul pandemiei nivelul contagierilor a fost extrem de redus. Deci barurile si restaurantele vor functiona la capacitate maxima dar magazinele la 75%. Grupurile nu vor depasi 30 persoane in aer liber si 25 in interior. Totusi sarbatorile locale au fost suspendate.

CANTABRIA  a intrat in noua normalitate cu o limita de 75% a capacitatii hoteliere dar si a activitatilor culturale la cel mult 25 persoane. Nuntile vor avea maxim 150 participanti iar locurile de pelerinaj sau concertele nu vor putea depasi 75%, purtatul mastilor fiind obligatoriu.Evenimentele sportive se limiteaza la 1000 persoane in aer liber si 300 in interior.Dusurile de pe plaja vor putea fi utilizate de catre o singura persoana, pe rand.

 CASTILLA- LA MANCHA a aplicat o masura unitara: limitarea capacitatii la 75% . Sarbatorile locale nu sunt recomandate inainte de 15 iulie.

Si CASTILLA Y LEON a anulat organizarea sarbatorilor  dar si a tuturor evenimentelor care presupun strangerea unei multimi sau unde distantarea sociala nu e posibila.Industria hoteliera si barurile au limita de 75% ca si piscinele.

CATALONIA se bazeaza pe intelegerea cetatenilor pentru a evita noi contagieri.Se recomanda pastrarea distantei de 1.5m si daca nu este posibil purtarea mastii. Totusi a limitat si ea capacitatea – 50% pentru activitati in interior si 70% pentru exterior.

Autoritatile din EXTREMADURA  au stabilit alte 2 faze ale noii normalitati, inclusiv intrarea din nou in carantina in cazul cresterii numarului de contagiati. In prima faza, pana pe 31 iulie totul va fi limitat la 50% urmand in faza  a doua sa creasca la 75%.

GALICIA a fost prima regiune care a iesit din carantina. Locurile unde publicul se strange frecvent si-au marit gradul de ocupare la 75% cu exceptia teraselor 80% si a mallurilor 50%. Dupa 3 luni si copiii au putut sa se reintoarca la spatiile de joaca si nu mai exista restrictii in privinta numarului de persoane care se pot strange intr-o locuinta. Evenimentele in aer liber pot gazdui pana la 1000 de persoane in timp ce in interior doar 300.

Autoritatile din LA RIOJA au decis sa nu impuna limite acolo unde se poate pastra distanta sociala. Totusi evenimentele mari sunt limitate la 75% din capacitate. Toti participantii insa trebuie sa se inregistreze pentru ca in cazul izbucnirii unei infectii sa poata fi identificati .Sarbatorile locale nu sunt interzise ci doar evenimentele, targurile,luptele cu tauri unde oamenii nu pot fi inregistrati. In arenele pentru coride  nu vor putea intra mai mult de 1000 oameni iar  spatiile de agreement ca piscinele se vor limita la 75%.

MADRIDUL propune 2 faze : pana la 5 iulie o limitare la interior la 60 % iar in exterior la 80% in ceea ce priveste terasele si restaurantele. Dupa aceasta data procentele vor creste la 75% si respectiv 100%. Se mentine distantarea sociala la 1.5m si purtarea mastii atunci cand distantarea nu e posibila. Piscinele vor functiona la jumatate din capacitate iar localurile de noapte raman inchise in prima faza. Se redeschid zonele de joaca pentru copii iar taberele de vara nu vor depasi 300 persoane in exterior si 75 in interior. In salile de sport nu se vor putea antrena mai mult de 20 de oameni in acelasi timp.

MURCIA  a decis sa redeschida hotelurile la capacitate completa desi zonele comune vor trebui sa se limiteze la 75%, procent care se aplica tuturor afacerilor din domeniu si zonelor de agreement din regiune.La nunti in aer liber pot participa 500 de persoane si doar 200 in interior in timp ce la inmormantari doar 50 in afara si 30 inauntru.Evenimentele sportive au fost anulate cel putin pana pe 15 septembrie.

IN NAVARRA coridele au fost interzise, inclusiv celebra sarbatoare a “Cursei cu taurii din Pamplona”. Si sectorul hotelier are limite la 75% din capacitate iar evenimentele se pot desfasura cu pana la 500 de persoane la interior si 1000 in aer liber.

surse : surse oficiale comunitati si publicatia El Pais