Ce servicii puteţi găsi la consulatele României şi cum vă programaţi

            În ultimii ani, ținând cont de numărul mare de români aflaţi în afara granițelor, Guvernul României, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, a susținut extinderea atât a rețelei de consulate, cât și a serviciilor la care au acces românii de peste hotare.

             În plus, pentru a omogeniza atât calitatea serviciilor consulare cât și accesul românilor din diaspora la acestea, a fost lansat portalul www.econsulat.ro prin intermediul căruia puteţi să vă programaţi online și unde puteţi vedea atât tipurile de servicii pe care consulatele românești le oferă în străinătate cât şi actele pe care trebuie să le depuneţi pentru fiecare tip de document solicitat.

            Chiar dacă întâlnim câteodată și excepții – ca întotdeauna, omul sfințește locul – serviciile consulare în Spania s-au îmbunătățit în ultimii ani. Procesul de digitalizare a serviciilor consulare a dus la  timpi de așteptare mai scăzuţi, iar condițiile din interiorul consulatelor sunt mult mai adaptate unor instituții moderne.

            Trebuie să amintim că documentarea – unei părți din Ghidul românilor în Spania – este rezultatul unei colaborări profesioniste și eficiente cu Consulatul României la Castellon, zonă în care se află una dintre cele mai mari comunităţi de români din această ţară.

            Ne vom opri în continuare, pe scurt, asupra pașilor necesari pentru a obține o programare la consulatele României din străinătate, apoi asupra principalelor servicii pe care le oferă. O mare parte dintre aceste servicii nu sunt suficient  cunoscute. Utilizându-le, veţi putea fi scutiţi de un drum în țară și veţi primi actele pe care le solicitaţi, în termene de timp rezonabile.

Cum puteți obține o programare pentru a avea acces la serviciile consulare?

          Solicitările de servicii consulare și programările se obțin în sistem centralizat, prin portalul Minstrerului Afacerilor Externe www.econsulat.ro. S-a vorbit mult despre acest serviciu și a fost primit cu reticență în momentul lansării, mulță cetățeni gândindu-se la o birocrație suplimentară.

          În realitate este un sistem simplificat, asemănător multor portaluri ale instituțiilor din statele Uniunii Europene, sistem pe care îl întâlnim frecvent și pentru multe servicii ale autorităților din Spania.

           Pentru cei care nu l-aţi folosit, iată pe scurt pașii unei programări. Sunt câţiva pași firești și simplu de realizat:

  1. Accesați pagina web www.econsulat.ro
  2. Accesați butonul Creează cont nou

   La deschiderea paginii, va trebui să bifați acceptarea termenilor și condițiilor pentru folosirea portalului.

  1. Introduceți o adresă de e-mail ( funcțională, pe care o utilizați deja)
  2. Alegeți o parolă care să conțină cel puțin o literă mare și 2 cifre
  3. Veți primi pe adresa de e-mail confirmarea deschiderii contului
  4. Accesați link-ul afișat în mesajul primit pe adresa de e-mail și selectați opțiunea de ACTIVARE
  5. Intrați din nou pe pagina de web www.econsulat.ro și la rubrica autentificare scrieți adresa de e-mail și parola aleasă conform punctului b)
  6. Pentru alegerea serviciului consular, intrați  în meniul SERVICII CONSULARE
  7. După ce completați cererea în totalitate (100%), apăsați butonul TRIMITE CEREREA
  8. Din acest moment, cererea se află în curs de aprobare la Consulatul României la Castellon de la Plana sau la consulatul cel mai apropiat
  9. În meniul CERERILE MELE puteți vizualiza stadiul cererii

  Pentru a vizualiza cum puteți accesa www.econsulat.ro, puteți urmări canalul de YouTube al Ambasadei României la Madrid – https://goo.gl/8snAEi unde veți găsi videoclipuri explicative.

            Puteţi accesa oricând portalul, pentru a vedea ce servicii oferă consulatele României și este chiar interesant să îl accesaţi, pentru că veţi descoperi multe servicii despre care poate nici nu v-aţi fi gândit că le puteţi găsi aici și care ar putea fi rezolvarea simplă la probleme pe care le credeaţi complicate sau despre care eraţi convinși că necesită o deplasare în țară, cu cheltuielile de transport și alte cheltuieli mult mai ridicate.

           După crearea contului, datele personale vor fi preluate automat de sistem la fiecare solicitare ulterioară.

            După ce ați creat contul și l-ați activat, prin folosirea link-ului pe care îl primiți pe adresa de e-mail, practic el devine activ imediat și vă puteți autentifica pe portalul econsulat.ro.

            Este important atunci când intrați pentru prima oară în contul personal să completați cu grijă toate câmpurile referitoare la datele de identitate (la rubrica “PROFILUL MEU” care se desfășoară în partea de sus a paginii, lângă numele de utilizator). Ele vor fi preluate automat de sistem și asociate oricărei solicitări de programare pe care o realizați. Trebuie completate toate câmpurile obligatorii (marcate cu *).

          Este bine să aveți la îndemână actul de identitate românesc pentru că veți avea nevoie de câteva informații de pe acesta, inclusiv data emiterii și a expirării.

 Pe pagina principală  o să vă apară grupele de servicii :

–          Cetățenie

–          Documente de călătorie

–          Acte de stare civilă

–          Acte notariale

–          Obținere acte din România

–          Alte servicii – De exemplu: apostilare și supralegalizare prin intermediul consulatului și verificarea autenticității permisului de conducere

             Nu vom intra în detalii, pentru că este ușor de accesat portalul și de văzut întreaga gamă de servicii posibile, pentru fiecare dintre grupele de servicii de mai sus.

             Când accesați o grupă de servicii și alegeți unul dintre ele, veți avea cinci coloane, prin care informația este bine organizată în cinci grupe:

–          Descriere  serviciu

–          Condiții

–          Acte necesare

–          Taxe consulare

–          Mod soluționare

          Nu puteţi vedea de la început costul serviciului – taxele consulare – pentru că acesta apare abia după ce completaţi toate câmpurile, inclusiv țara și zona în care vă aflaţi. Majoritatea serviciilor consulare sunt gratuite, fiind doar câteva servicii pentru care se percep taxe consulare.  De exemplu taxa  pentru pașaport este de 59 de euro, iar taxa pentru anumite acte notariale este de 3 euro (procuri de succesiune, de vânzare-cumpărare), celelalte fiind gratuite.

           În cadrul completării datelor, aveți o secțiune în care puteți atașa documente, dar trebuie să țineți cont că acestea trebuie aduse și la programarea de la consulat în original.

           În portalul www.econsulat.ro, pe pagina principală, în partea de sus dreapta, aveți  secțiunea „Cererile mele”. Aici puteți vedea oricând în ce stadiu se află cererea pe care ati trimis-o. Mulți solicitanți spun că nu au primit nici un email, dar  situația solicitării poate fi verificată în orice moment de solicitant la „Cererile mele”. Dacă  cererea este în stadiul de “schiță”,  înseamnă că nu a fost trimisă și consulatul nu o poate vedea. Sistemul nu este greu de folosit, este chiar simplu, iar românii care trăiesc în Spania sunt familiarizaţi cu astfel de portaluri similare, care sunt folosite de la înscrierea copiilor la școală, recunoașterea diplomelor de învățământ până la  portalurile guvernamentale pentru căutarea unui loc de muncă.

                 Practic, www.econsulat.ro  este un portal centralizat al Ministerului Afacerilor Externe, de unde solicitările se repartizează către consulatele de care aparțineți, în funcție de zona în care locuiți.

                Sistemul de lucru este simplu, nu este necesar să apelați la alte persoane pentru obținerea programărilor, decât în cazul în care nu știți să lucrați cu telefonul sau calculatorul ca să creați contul inițial. În același timp trebuie să aveți grijă  cui încredințați datele dumneavoastră personale. Este important de știut că, în cazul în care întâmpinați dificultăți, puteți trimite consulatului un e-mail și un număr de telefon de contact pentru a primi sprijin pentru programare.

               Serviciile consulare sunt foarte multe și merită accesat portalul chiar dacă nu aveţi urgențe în acest moment. S-ar putea să fiți surprinşi pentru că veţi găsi inclusiv  servicii cum ar fi certificarea faptului că o persoană se află în viață, certificarea faptului că o persoană se află într-un anumit loc, testamente sau prelungirea valabilității carnetului de marinar.

De aceea, înainte de a contribui la suprasolicitarea liniilor telefonice ale consulatelor României sau Ambasadei cu întrebări despre serviciile posibile, este bine să accesați www.econsulat.ro.

La finalul acestei capitol veţi găsi un link cu explicații video, în detaliu, pentru folosirea www.econsulat.ro

Care sunt cele mai căutate servicii consulare?

În principal, la Consulatele României în Regatul Spaniei, cele mai solicitate servicii sunt următoarele:

  • eliberarea documentelor de călătorie ( titluri de călătorie, pașapoarte),
  •  transcriere de acte de stare civilă ( certificate de naștere, căsătorie, deces),
  •  procuri (pentru reînnoirea cărții de identitate, obținere de documente din România, vânzare-cumpărare, pensie,etc),
  • obținerea primei cărți de identitate pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani.

Procesare cereri de paşapoarte electronice simple :

–   Paşaport simplu electronic pentru cetăţenii români cu domiciliul în România și

–   Paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate;

  • –          Eliberarea unui document de călătorie provizoriu la cerere (titlu de călătorie, pașaport temporar);

Atenție! Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la primirea certificatului/extrasului de stare civilă străin, să solicite transcrierea lui în acte de stare civilă române.

  • Servicii notariale (procuri, declarații etc.);

Există multe alte servicii pe care le puteți solicita la consulate: obținerea duplicatelor de stare civilă ( naștere, căsătorie, deces), înscrierea mențiunilor (în urma divorțului sau a schimbării numelui în urma obținerii cetățeniei spaniole), obținerea cazierului judiciar, etc.

Este bine ca, în cazul în care aveți nelămuriri cu privire la actele necesare pentru un serviciu consular, să vă adresați consulatului, printr-un email și să solicitați lămuriri. În funcție de situația prezentată, veți primi informații complete.

Sprijin în procurarea de acte judiciare sau extrajudiciare din România;

–    duplicate ale actelor de stare civilă – certificate de naştere, căsătorie, deces

–    extras multilingv după actele de stare civilă – certificate de naştere, căsătorie, deces

–     cazier judiciar

–     atribuire CNP

–     adeverinţă de stare civilă – acesta este documentul pe care l-am mentionat la obţinerea NIE verde de rezidenţă şi care este solicitat în general de autorităţile spaniole pentru a confirma practic valabilitatea actualizată a certificatului de căsătorie

Preluarea cererilor de redobândire / renunțare la cetățenia română și transmiterea lor spre soluționare autorității competente din România, respectiv Autoritatea Națională pentru Cetățenie din cadrul Ministerului Justiției.

               Dacă doriți să vă întoarceți în România și ați pierdut ori vi s-au furat documentele de identitate, la consulat vi se va elibera în regim de urgență un document de călătorie provizoriu (titlu de călătorie).

În cazuri deosebite, personalul consulatelor vă poate sprijini astfel:

Încearcă să vă contacteze în cel mai scurt timp, din momentul în care află despre situația în care vă aflați;

Face demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a se informa asupra situației în care vă aflați;

Se asigură că vă sunt respectate drepturile și face demersuri în acest sens;

Vă ajută să luați legătura cu familia dumneavoastră;

Vă poate pune la dispoziție liste cu specialiști* care vă pot ajuta în situații deosebite (avocați, traducători, medici, firme de pompe funebre etc.).

*Ministerul Afacerilor Externe nu răspunde de calitatea serviciilor acestor specialiști.

In ce situatii nu vă pot ajuta consulatele României?

          Există mai multe confuzii privind asistența consulară acordată de către consulate. Consulatele asigură asistență în cazul unor probleme juridice, dar nu pot prelua rolul de reprezentare în instanță, de avocat sau de a asigura alte avantaje într-o relație cu autoritățile spaniole. Personalul consulatului – în cazul în care vă aflați într-o situație specială – vă poate sprijini doar pentru respectarea drepturilor în calitate de cetățean român și vă poate recomanda pașii pe care îi puteți urma pentru a beneficia de toate drepturile sau reglementările legale. Toate aceste elemente sunt cu atât mai importante pentru românii care nu cunosc limba țării respective.

            Pe scurt, ce nu poate acoperi un consulat, în cazul în care vă aflați în situații speciale – cu alte cuvinte, limitele asistenței consulare:

Nu poate asigura eliberarea dumneavoastră dacă sunteți reținut/arestat/condamnat;

Nu poate interveni sau influența procedurile legale în derulare;

Nu vă poate ajuta să intrați pe teritoriul unui stat în cazul în care nu posedați documentele de călătorie valabile;

Nu poate face demersuri care ar interfera cu politica de imigrare locală sau națională a Spaniei;

Nu poate face investigații în cazul unor delicte;

Nu poate presta servicii de reprezentare în instanță și nu se poate substitui avocaților în cazul unor procese;

Nu vă poate ajuta la plata facturilor, datoriilor sau pentru acordarea de împrumuturi;

Nu poate face aranjamente de călătorie pentru dumneavoastră sau să vă găsească un loc de muncă;

Nu poate asigura cazare;

Nu poate obține pentru dumneavoastră un tratament preferențial în instituțiile medicale sau în arest, în raport cu ceilalți cetățeni ai țării de reședință.

        Pentru că acest capitol este realizat cu sustinerea  Consulatului României la Castellon, va prezentăm mai jos și o serie de recomandări utile:

Consultați periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica “Sfaturi de Călătorie”!

Informați-vă asupra situației de securitate din țara de destinație!

Aveți grijă ca documentele de călătorie să fie valabile și în bună stare!

Respectați legislația locală!

Informați-vă din timp asupra condițiilor de intrare și asupra regimului de ședere din țara în care doriți să vă deplasați!

 Informați-vă asupra reglamentărilor vamale pentru a cunoaște exact cu ce tip de produse puteți intra/ieși în/din țara de destinație!

Evitați deplasarea în zone periculoase!

Evitați implicarea în demostrații sau manifestări de stradă!

Dacă veți călători cu avionul, informați-vă în legătură cu produsele pe care le puteți lua în bagajul de mână!

Dacă veți călători cu autoturismul, acordați o atenție maximă legislației rutiere!

Indiferent de zona în care vă deplasați, păstrați documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii și cărțile de credit în locuri sigure și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în autoturisme!

Procurați-vă un ghid de călătorie pentru destinația aleasă!

Dacă doriți să călătoriți în străinătate împreună cu animalul dumneavoastră de companie, informați-vă asupra documentelor de călătorie şi în particular a celor medicale şi de vaccinare  necesare pentru transportul acestuia!

Lăsați familiei date privind itinerariul  călătoriei dumneavoastră precum și modalitățile în care puteți fi contactat în străinătate!

În cazul în care urmați un tratament medicamentos, luați cu dumneavoastră rețeta prescrisă de medic! Interesați-vă dacă medicamentele prescrise nu sunt interzise în țara în care vă deplasați!

In final, reamintim că programarea pentru serviciile consulare este gratuită. Nu este nevoie să apelaţi la intermediari care încearcă să vă convingă de faptul că aceste programări costă şi sunt greu de obţinut. Portalul www.econsulat.ro este simplu de folosit si accesibil.

Puteti afla mai multe detalii, urmăriţi materialul video :

https://www.econsulat.ro/Video/Despre_sistem.mp4

detalii folosire econsulat

Detalii despre cum puteți realiza programările prin www.econsulat.ro,  puteți afla și de pe site-ul Ambasadei României la Madrid.

Oficierea căsătoriei în cadrul consulatelor

Unele dintre cele mai solicitate servicii din cadrul consulatelor și în general al misiunilor diplomatice sunt căsătoriile. Consulatele României în Spania nu pot oficia căsătorii între cetățenii români și cetățenii spanioli, conform legislației spaniole. Însă în cazul în care amândoi viitorii soți sunt români și cel puțin unul dintre aceștia are rezidență în Spania, oficierea căsătoriei poate avea loc la consulat.

Ne vom opri pe scurt asupra actelor necesare pentru căsătoria între doi cetățeni români, așa cum găsiți și  la  www.econsulat.ro  și în cadrul site-urilor  consulatelor  României în Spania.

Aveți nevoie de următoarele acte:

  • dovada domiciliului sau a reşedinţei în Spania (cel puţin a unuia dintre viitorii soţi);
  • documentele prin care faceţi dovada identităţii viitorilor soţi (carte de identitate sau paşaport), în original, aflate în termen de valabilitate atât la data depunerii dosarului, cât şi la data oficierii căsătoriei;
  • certificatele de naştere, în original; în cazul persoanelor divorțate sau văduve, dovada divorțului sau a decesului fostului soț;
  • certificatele medicale privind starea sănătăţii (certificate prenupţiale):

Certificatele medicale emise de instituţii medicale din străinătate trebuie să conţină toate rubricile şi să fie însoţite de traducerea legalizată în limba română. Acestea sunt valabile 14 zile de la data emiterii, trebuie să fie valabile la data căsătoriei şi să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate căsători.

Cerificatele prenuptiale traduse în limba română – traducere legalizată – se apostilează, România și Spania fiind membre ale Convenției de la Haga.

Pentru detalii privind celelalte situații – certificarea divorțurilor anterioare, cetățeni români și cetățeni spanioli și alte situații specifice, puteți găsi detalii la :

https://www.econsulat.ro/OficiereCasatorieMDOC/ActeNecesare/300000003

Consulatele românești în Regatul Spaniei pentru fiecare regiune

Țînând cont de regiunea în care vă aflați, România are următoarele consulate în Regatul Spaniei:


Consulatul General al României la Barcelona:

Catalonia

Insulele Baleare

Consulatul General al României la Bilbao:

Galicia

Principatul Asturia

Cantabria

Ţara Bascilor

Comunitatea Forală Navarra

La Rioja

Castilla și Leon (provincia Burgos)

Consulatul General al României la Madrid:

Comunitatea Madrid

Castilla şi Leon (provinciile Leon, Palencia, Zamora, Valladolid, Soria, Salamanca, Avila, Segovia)

Insulele Canare

Castilla – La Mancha (provincia Guadalajara)


Consulatul General al României la Sevilla:

Andaluzia (provinciile Huelva, Cadiz, Malaga, Sevilla, Cordoba)

Extremadura

Oraşele autonome Ceuta şi Melilla


Consulatul României la Almeria:

Andaluzia (provinciile Almeria, Granada, Jaen)

Regiunea Murcia


Consulatul României la Castellón de la Plana: https://castellon.mae.ro/

 Comunitatea Valenciană


Consulatul României la Ciudad Real:

Castilia – La Mancha (provinciile Toledo, Ciudad Real, Albacete, Cuenca)


 Consulatul României la Zaragoza:

Aragon

Accesând site-ul Ambasadei României la Madrid, puteți folosi o harta interactivă cu regiunile Spaniei care vă arată de ce consulat aparține fiecare dintre aceste zone.

https://madrid.mae.ro/node/756

lista consulate MAE harta interactiva