Ecografia abdominala a devenit in ultimii ani cea mai populara metoda de monitorizare a sanatatii organismlui, in particular a organelor din zona abdominala.
Ecograful functioneaza ca un sonar. O sonda speciala trimite ultrasunete catre organe, iar aceste vibratii mecanice, care nu sunt percepute de auzul uman, se intorc, oferind posibilitatea intocmirii unei harti cu diverse nuante de gri.
Principalul avantaj al ecografiei pentru pacient este acela ca nu genereaza radiatii si nu afecteaza absolut deloc organismul, ea putand fi astfel repetata la orice interval de timp. In mod normal o ecografie abdominala sau extinsa ar trebui realizata la fiecare 6 luni sau cel mult un an, pentru a putea vedea eventualele modificari din organism.
Ce afectiuni putem vedea la ecografia abdominala?
Putem observa din timp problemele date de tulburari metabolice, ficat gras, pietre la rincihi sau probleme de bila, diabetul zaharat, chisturi sau tumori care afecteaza organelle interne.
La acestea se adauga căile biliare, pancreasul vezica biliară, vezica urinara, prostata, splina, aorta abdominală sau venă cavă.
Daca avem tulburari digestive, dureri abdominale sau de orice fel, cel mai simplu este sa apelam la ecografia abdominala, fiind acoperite astfel cele mai frecvente problem de discomfort si sanatate. Totul se vede in cateva minute, fara radiatii si in general cu posibilitatea tratamentului imediat. In cazuri mai speciale de tumori sau alte probleme de circulatie, medicul va recomanda investigatii suplimentrare daca este necesar.
De aceea ecografia este cosniderata cea mai eficienta si populara solutie – fiind considerata “stetoscopul optic” al medicinei actuale si avand avatajul unor costuri rezonabile.
Nu am abordat aici numaroasele avantaje particulare ale ecografiei ginecologice, un caz particular al ecografiei.
Cum ne pregatim pentru ecografia abdominala ?
In general, inainte de ecografie ar trebui sa nu mancam aproximativ patru ore, pentru a nu exista gaze care sa ingreuneze investigatia. In unele cazuri, medicul ne va spune sa nu mancam anterior programarii la ecografie aproximativ 8 ore.

In ultima ora se bea aproximativ un litru de apa, fiind important pentru monitarizarea vezicii urinare si in particular a prostatei. In general ar trebui sa intrebam medicul sau asistenta pentru a stii cate ore avem nevoie sa postim inainte si cata apa sa consumam in ultima ora.
Care sunt diferentele intre ecografia 2D, 3D sau 4D?
Ecografiile sunt in general 2D, in aceasta dimensiune fiind cel mai usor de monitorizat.
In cazul ecografiilor ginecologice sau de urmarire a sarcinii, putem vorbi de 3D si 4D, in particular pentru urmarirea evolutiei fatului. Ecografia 3D ofera si cea de a treia dimansiune dar nu in timp real, iar cea 4D adauga a patra dimensiune – timpul – pentru a transmite “live”, in timp real, imaginile abdominale.

In concluzie, ecografia face acum parte din viata noastra de zi cu zi
.“O ecografie ar trebui sa dureze aproximativ 20 de minute, in functie de numarul de organe monitorizate – ne spun reprezentantii Centrului Medical Romanesc din Valencia. Si in cazul ecografiei, ca si in acela al terapiei in psihologie, este importanta comunicarea usoara si in detaliu intre medic si pacient si din acest motiv sunt preferate clinicile unde se vorbeste in limba romana”
Articol realizat in colaborare cu Centrul Medical Romanesc Valencia – Centro Medico Maria , www.centromedicomaria.es