Ce trebuie sa stim despre eliberarea pasaportului si documentelor de calatorie

0
    Vom vorbi in acest tutorial despre eliberarea documéntelor de calatorie, unele dintre cele mai populare servicii consulare. Ce trebuie sa stim despre: Eliberarea pasaportului romanesc pentru adulti, cetateni romani cu domiciliul in Romania,  pentru minori si Pasaportul temporar.
3. pentru a ne programa, accesam portalul econsulat.ro si alegem optiunea “Documente de calatorie” Vom ajunge la urmatorul ecran, unde alegem optiunea pasaport si apoi varsta persoanei care doreste eliberarea pasaportului. In acest tutorial vom vorbi doar despre pasapoartele cetatenilor romani cu domiciliul in Romania, pentru care se alege optiunea domiciliului in Romania. In cadrul formularelor econsulat.ro se completeaza solicitarea de eliberare a unui nou pasaport.
  Spre deaosebire de alte acte, pentru pasaport individual, este nevoie de prezenta solicitantului la consulat.  Prezenţa solicitantului este obligatorie pentru ca sistemul de procesare a paşaportului simplu electronic presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii şi amprentelor solicitantului. Sa vedem de ce acte avem nevoie
  Este necsara o carte de identitate valabila, iar pentru cartea de identitate provizorie trebuie prezentat certificatul de nastere in original Pasaportul expirat sau deteriorat se prezinta la depunerea solicitarii de eliberare a unui nou pasaport   In cazul furtului, este necesara dovada eliberata de politie, tradusa de catre un traducator autorizat In cazul pierderii pasaportului, declaratia se completeaza la consulat   Pentru schimbarea numelui se prezinta certificatul de casatorie sau sentinta de divort, certificate in Romania.
  Dupa depunerea solicitarii, realizarea fotografiilor la sediul consulatului, procesarea amprentelor si a semnaturii solicitantului, se plateste o taxa de 59 de euro, contravaloarea blanchetei pasaportului. Taxa poate fi platita si in numerar la sediul consulatului.   Pasaportul va avea o valabilitate de 10 ani pentru adulti, nu se elibereaza in regim de urgenta si va putea fi ridicat in aproximativ 30 de zile. Pe site -urile consulatelor exista optiunea de a completa o cerere pentru ca pasaportul sa fie livrat prin intermediul unei frime de curierat, platita de beneficiar.
  Pentru minori, este necesar si ceritficatul de nastere al minorului in original si mai ales prezenta ambilor parinti sau tutori legali, avand asupra lor acte de identitate valabile.  
  Etapele sunt practic aceleasi ca si in cazul pasapoartelor pentru adulti, doar ca exista reglementari diferite pentru copiii sub 14 ani si cei peste 14 ani. Cererile pot fi formulate doar de către unul dintre părinţi atunci când este împuternicit de către celălalt părinte prin procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României Pasapoartele pentru copii sub 12 ani sunt valabile trei ani, iar pentru cei cu varste intre 12 si 15 ani sunt valabile 5 ani. Cererile care privesc eliberarea paşaportului simplu pentru minorul în vârstă de peste 14 ani se formulează de către minor, în prezența ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal. Sunt necesare: actul de nastere al minorului (sicartea de identitate, daca minorul are peste 14 ani), in original.Pasaportul vechi, daca este cazulActele de identitate ale parintilor in original De retinut ca orice imputernicire pentru unul dintre parinti sau tutore trebuie autnetificata si prezentata impreuna cu cererea de eliberare a pasaportului. Cererea de eliberare a pasaportului si realizarea acestuiase proceseaza in Romania, iar pasapoartele sunt transmise catre consulate.
  In cazul unor urgente justificate, se poate elibera un pasaport individual temporar, dar el are valabilitatea de un an si nu este recunoscut de catre toate statele.   Costul blanchetei este de 20 de euro si se elibereaza in aceeasi zi. Este necesar un document care sa ateste necesitatea urgentei
  Ne am oprit in acest tutorial asupra pasapoartelor pentru romanii cu domiciliul in Romania. Urmariti si celelalte tutoriale video pentru a afla si ce aveti nevoie pentru eliberarea unui pasaport pentru cetatenii romani cu domiciliul in stranatate sau a titlului de calatorie.

Nota: Acest material a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si sustinerea Consulatului Romaniei la Castellon