Cea mai economica varianta de a accesa zonele eco din marile orase: un investitor roman schimba piata GPL din Spania

0
supergas.es

In ultimele luni au aparut tot mai multe restrictii privind accesarea zonelor din centrul marilor orase, primariile solicitand eticheta ECO. Pentru aceia dintre noi care nu au solutia financiara a achizitionarii unui automobil electric, exista solutia GPL care se dezvolta rapid in Spania cu sprijinul unui investitor roman. Compania supergas.es aduce toate echipamentele necesare si pregateste service-urile spaniole pentru aceasta noua provocare. Ce este si ce implica folosirea unui sistem GPL de ultima generatie ne explica Gabriel Iancu,  romanul care schimba piata eco din Spania.

Ce potențial are piata de gas si GPL pentru autoturisme in Spania?

În ultimii ani, utilizarea gazului petrolier lichefiat (GPL) în Spania a crescut semnificativ, atât pe plan intern, cât și în lumea afacerilor. Acest combustibil, cunoscut ca fiind mai curat și mai ieftin decât combustibilii traditionali, s-a dovedit a fi o alternativă viabilă în sectorul mobilității durabile.

În Spania, există în prezent aproximativ 150.000 de vehicule alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL). Acestea reprezintă o mică parte din cele peste 28 de milioane de vehicule GPL care există la nivel mondial, dintre care peste 500.000 sunt modele marca Dacia. Din numărul total de vehicule GPL din Spania, peste 46.000 aparțin mărcii Grupului Renault. Este important de mentionat faptul ca marca care se monteaza din fabrica este Landi Renzo, instalatii GPL din Italia al carui importator pentru Spania este Supergas Automoviles.

Viitorul GPL-ului în Spania prezintă perspective favorabile și provocări în sectorul energetic. Pe măsură ce preocupările legate de sustenabilitate și reducerea emisiilor poluante cresc, GPL-ul este poziționat ca o alternativă curată și eficientă pentru mobilitate și consumul de energie. In continuare, depindem de extinderea infrastructurii de alimentare și necesitatea unor stimulente fiscale și de reglementare pentru a încuraja utilizarea acestuia. În acest context, viitorul GPL-ului ca sursă de energie atractivă și viabilă depinde de colaborarea și angajamentul tuturor organismelor implicate.

Care ar fi principalele avantaje mai ales in contextul actual de introducere a restrictiilor de poluare in central oraselor mari?

Unul din avantajele pe care le are transformarea autoturismelor de pe benzina pe GPL este obtinerea etichetei ECO de la DGT ceea ce permite intrarea in centrele marilor orase cu peste 50.000 locuitori.

Viitorul GPL-ului în Spania pare promițător datorită numeroaselor sale avantaje, atât economice, cât și de mediu. Pe măsură ce crește gradul de conștientizare a necesității de a reduce emisiile poluante și de a reduce schimbările climatice, GPL-ul este poziționat ca o alternativă viabilă pentru sectorul transporturilor, având în vedere amprenta sa de carbon mai mică și accesul la o infrastructură din ce în ce mai extinsă. În plus, prețul său competitiv în comparație cu combustibilii tradiționali.

Eticheta ECO eliberata de catre DGT (Direcția Generală Trafic) oferă o serie de avantaje pentru vehiculele care o au. Iată câteva dintre principalele avantaje:

Circulație nerestricționată în zone cu emisii reduse (ZBE): Eticheta ECO vă permite să accesați zone cu emisii reduse în multe orașe fără restricții, facilitând mobilitatea în zonele urbane. Mai multe detalii obtineti dand click aici.

Ce costuri ar fi si cât ar dura instalarea unui astfel de sistem?

 Costurile unei instalatii GPL depind de mai multi factori, incepand de la motor care poate fi in 2, 4,6,8 cilindri dar si de capacitate, an de fabricatie,nr. Kw. Ca idee de costuri in Spania, preturile incep de la 1.400 euro si pot ajunge si la 2.600 euro daca vorbim despre motoarele cu injectie directa.

Aflati toate detaliile despe instalatii GPL in Spania: https://supergas.es

Ce implica tehnic? Funcționează in paralel cu benzina sau doar alternativ?

 Montarea unei instalații GPL (gaz petrolier lichefiat) pe mașină implică o serie de proceduri tehnice. Iată câteva aspecte importante:

 1. Selectarea Instalației:
  • Alege o instalație GPL potrivită pentru tipul de motor al mașinii tale. Există două tipuri principale de instalații GPL: instalatie GPL secvențiala și instalatie GPL pentru injectie directa.
 2. Montajul Fizic:
  • Rezervorul GPL: Se montează în portbagaj sau sub mașină. Acesta trebuie să fie fixat corespunzător și să nu interfereze cu alte componente.
  • Injectoarele: Acestea sunt montate pe colectorul de admisie. Trebuie să fie poziționate corect pentru a asigura o distribuție uniformă a gazului.
  • Centrala GPL: Este unitatea de control a instalației. Se montează în compartimentul motorului sau în interiorul mașinii.
 3. Instalația Electrică:
  • Se conectează la sistemul electric al mașinii pentru a controla injectoarele și centrala GPL.
  • Se montează comutatorul pentru a alterna între GPL și benzină.
 4. Reglaje și Teste:
  • După montaj, se efectuează reglaje pentru a asigura funcționarea corectă a instalației.
  • Se testează etanșeitatea sistemului și se verifică funcționarea
 5. Mentenanța și Reviziile:
  • Instalația GPL necesită revizii periodice la fiecare 20.000km rulati pe GPL pentru a verifica funcționarea corectă și etanșeitatea sistemului.

In cazul unei instalatii GPL secventiale multipunct, functionarea este alternativa. Pornirea are loc pe benzina iar la atingere temperaturii optime, autoturismul va trece automat pe GPL. In momentul in care se termina GPL-ul din rezervor, va avertizeaza sonor si autoturismul revine automat pe benzina.

De cand va ocupati de acest domeniu si ce recomandati românilor din Spania?

 Supergaz evolueaza in domeniul GPL  inca din 2003. Totodata, Supergaz este importator si distribuitor de instalatii GPL catre peste 100 service-uri in Romania si continua sa functioneze datorita unei echipe de Management dedicate si profesioniste care a evoluat prin training-uri constante si a tinut pasul cu tehnologia si provocarile din domeniu. Supergas s-a infiintat in Spania in 2020,fiind importator de instalatii GPL Landirenzo, avand de asemenea, peste 100 service-uri colaboratoare pe tot teritoriul Spaniei. Puteti consulta lista service-urilor autorizate aici

Recomandam romanilor din Spania sa profite de avantajele pe care le ofera Spania referitoare la eticheta ECO, circularea fara restricii in zona de emisii scazute(ZBE) si plata redusa a impozitului. Trecerea pe GPL si obtinerea etichetei ECO este o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și reducă impactul asupra mediului și să se bucure de beneficii economice în același timp.

Pe scurt, GPL-ul va juca un rol important în viitorul mobilității durabile în Spania, contribuind la reducerea poluării și oferind o alternativă eficientă și rentabilă pentru transport.