Vineri 10 mai a avut loc in capitala Spaniei cea de-a treia ediție a Colocviului Internațional Lucian Blaga, dramaturg: mit și tradiție, celebrat la Universitatea Complutense și Institutul Cultural Român din Madrid. Prima ediție a avut loc în mai 2019 la Universitatea din Alcalá de Henares, iar a doua, în data de 23 mai 2022, tot la Universitatea Complutense.
Evenimentul a fost deschis în limba română, în formă fizică și online de către prof. dr. Alba Diz Villanueva, care, în calitate de gazdă din partea universității, a dat bun-venit invitaților și întregii asistențe. A urmat o introducere generică a personalității și operei blagiene, dar și a dramaturgiei cu axare specială asupra mitului, briefing realizat de prof. drd. Ovidiu Constantin Cornilă, mediatorul evenimentului. În continuare, invitații colocviului, prof. univ. dr. Ovidiu Morar și scriitorul și criticul literar Emil Lungeanu, au prezentat comunicările științifice Blaga și mitul: importanța miturilor în creația blagiană și Metamorfoza mitului în drama Meșterul Manole.
Posterior secțiunii de dezbatere, care a fost una deosebit de activă și productivă, atât din partea invitaților cât și a publicului, prof. dr. Felix Nicolau a pus în scenă un program artistic de excepție cu studenți români și spanioli, și anume un fragment din piesa de teatru Meșterul Manole, moment inedit în istoria teatrului universitar, dar și clasic, prezentat în limba română.
La finalul actului cultural, Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania a acordat diplome de excelență invitaților, dar și comitetului profesoral organizatoric pentru promovarea culturii și spiritualității românești dincolo de granițele țării. De asemenea, s-au oferit certificate de asistență profesorilor de limbă română din Comunitatea Madridului.
De la ora 19:00, manifestarea a continuat la sediul Institutului Cultural Român din Madrid, unde a avut loc o masă rotundă cu titlul Actualitatea mitului folcloric în piesa Meșterul Manole, acțiune coordonată de prof. univ. dr. onorific Eugenia Popeanga.
Masa rotundă a culminat cu un film documentar despre viața lui Lucian Blaga, peliculă având-o în calitate de ghid chiar pe fiica poetului, Dorli Blaga.
Participanții la ambele evenimente au fost profesori, studenți, scriitori, jurnaliști, simpatizanți și membri ai Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Ligii Scriitorilor.
Evenimentul a fost posibil cu sprijinul catorva institutii de marca: Universității Complutense, Institutului Cultural Român, Lectoratului de limbă română din cadrul aceleiași universități, Ligii Scriitorilor din România, membrilor Uniunii Lucian Blaga.
“Au fost luni intense de muncă, puneri de acord, emailuri, dificultăți care au fost rezolvate cu brio și care demonstrează rezultatul unei multiple colaborări interculturale, încă o dovadă a inimitabilei spiritualități pe care am moștenit-o și pe care trebuie să o înmânăm mai departe generațiilor care vor veni.” ne-a declarat Ovidiu Constantin Cornilă, Președinte al Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor din Spania.
Lucian Blaga a fost sărbătorit integral în limba română în cadrul unui lăcaș de cultură de prim rang din Spania, Universitatea Complutense, fapt unic în istoria literaturii române, care a devenit inechivoc un simbol al culturii noastre în țara lui Cervantes de Saavedra.