Consumul de jamon in Romania a crescut exponential

0
Razvan NICOLESCU

In ultimii ani, romanii din tara, dar si expatii care traiesc in Romania, au consumat tot mai mult jamon traditional spaniol, cererea crescand foarte mult in perioada sarbatorilor de iarna. Jamonul de calitate este folosit atat pentru consum propriu, dar este oferit si cadou rudelor sau partenerilor de afaceri.

In Bucuresti, Cluj si Timisoara se consuma cel mai mult jamon spaniol, peste 3000 de pulpe de jamon, cu greutati intre 4.5 si 9 kg fiind livrate anual in aceste zone, conform distribuitorului alioli.ro.

Intre anii 2021 si 2023 cererea de Jamon a crescut in Romania cu 375%, 70 la suta din vanzari avand loc inainte  de sarbatorile de Craciun.

Jamnul care se cere in tara este in general cel de calitate, ajungandu-se de la preturi de la  250 de lei la 6000 de lei, in cazul jamonului Bellota Pata Negra, un jamon de calitate superioara, obtinut de la porci de rasa hraniti doar cu ghinde.

Jamonul este unul dintre alimentele preferate ale spaniolilor. Interesant este insa ca aceasta crestere accelerata a cererii in Romania nu are loc doar in randul expatilor sau in zonele unde romanii revin de la munca din Spania.

Sursa: alioli.ro, retail.ro