Cum arată pomul care face 40 de soiuri de fructe
Acest pom chiar există. Se găsește în SUA și face de la mere, pere, piersici și cireșe la migdale și caise. Deocamdată este unicat fiind considerat un prototip, deși oamenii de știință se gândesc deja că astfel vor arăta livezile viitorului.
Creatorul lui, Sam Van Aken, sculptor și profesor de arte plastice la Universitatea Syracuse a gândit proiectul ca pe o operă de artă și prin altoire repetată a ajuns, după 8-9 ani de zile la acest rezultat.
Altoirea este utilizată de mii de ani de grădinari și pomicultori care pot obține exemplare îmbunătățite. Acest procedeu urmărește fie o recoltă mai bogată, fie plante mai rezistente împotriva dăunătorilor, fie realizarea unor soiuri noi sau plante hibrid . Altoirea presupune unirea a două plante în mod artificial, de mâna omului, realizându-se o contopire a lor.
“ Eu crestez pomul şi să încerc să îl fac să creadă că ceea ce am ataşat este o parte din el,” a declarat Van Aken. După încă alți doi ani, în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, a altoit și alte soiuri, până a ajuns la 40 într-un singur copac. “Toate îşi păstrează caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori şi de fructe”, a mai spus sculptorul.
Sam Van Aken nu s-a gândit la început la obținerea unor roade de diverse soiuri. Își dorea să realizeze un copac ale cărui flori să ofere un spectacol de culoare. Iar faptul că a combinat diferite specii a făcut ca primăvara atunci când înfloresc pe rând pe rând diversele ramuri să obțină în același pom flori albe sau roz în diferite nuanțe și forme. Atunci când este verde pare un arbore la fel ca oricare altul dar primăvara devine o operă de artă vie. Chiar dacă a urmărit să obțină diverse pete de culoare, Sam Van Aken s-a bucurat și de fructe de tot soiul. Mai întâi a obținut caise, cireșe, piersici, prune și nectarine pentru ca în numai 5 ani să aibă 40 de tipuri de fructe. Este o performanta în domeniul pomiculturii. Chiar dacă altoirea este folosită de mii de ani , în general ea era utilizată pentru două specii nu pentru 40 în același trunchi. Iar pentru a ajunge aici au fost necesari cam 8 ani.
Desi este deocamdată unicat, copacul cu 40 de soiuri de fructe reprezintă un prim pas în agricultura viitorului, în care pomii vor produce din mai și până în octombrie mai multe tipuri de roade , crescând randamentul producției.
Soursa: https://www.youtube.com/watch?v=ik3l4U_17bI