ETT sau Empresa de Trabajo Temporal sunt intermediari in piata muncii pentru contracte de munca temporare, probabil una dintre cele mai eficiente solutii daca suntem in cautarea unui loc de munca.
ETT aduna ca intermediar solicitarile angajatorilor dintr-o anumita zona sau pentru anumite meserii si profesii si apoi cauta in piata forta de munca. Facand o analogie cu agentiile imobiliare, avantajul colaborarii cu un ETT – mai ales atunci cand ne aflam la primele locuri de munca in Spania – este acela al realizarii mai usoare a contactului cu angajatorul potential. Este un plus de incredere, o recomandare din partea unei companii de intermediere si sansa unui cotract nu doar temporar, ci chiar pe termen lung.
ETT -urile se folosesc in principal in zonele de munca temporara – cum sunt in agricultura si construsctii, unde vorbim chiar de munca de zilier, pentru o zi sau cateva zile – pana la contracte mai lungi, ce un pot insa depasi 24 luni intr-o perioada de 30 de luni.
In general, in ultimii ani, companiile prefera sa lucreze prin ETT uri specializate pe anumite domenii. Contractele clasice prin ETT cu o companie sunt pe 3 luni, un contract practic de proba, pe un salariu minim in domeniu, urmand ca apoi sa se realizeze un contract direct cu angajatorul, posibil pe termen nedeterminat si pe un salariu renegociat dupa lunile de proba.
Avem aici de tinut cont de doua idei importante:
Salariul minim si cel negociat trebuie corelate cu cele din conveniile nationale pentru meseria sau profesia respectiva. Similar contractelor colective de nunca de ramura din Romania, in Spania exista convenii pentru fiecare domeniu, iar salariile minime trebuie sa corespunda conform legii conveniilor incheiate la nivel national.
In mod normal, convenio colectivo in baza caruia se incheie contractul de nunca ar trebui sa fie mentionat in contractulul cu angajatorul. In general modelul clasic mentioneaza convenio la art 7 din contract.
A doua idee importanta este aceea ca sistemul de practica sau de burse de invatare nu intra in numararea lunilor in care se pot incheia contráctele temporare. Trebuie sa tinem cont de acest fapt, pentru ca destul de multe companii propun un astfel de contract la inceput. Nu este o idee tocmai buna pentru angajat, asta inseamna ca se incearca prelungirea cat mai mult a contractului temporar.
Este adevarat ca ETT prin definitie se refera la contracte temporare. Indiferent ca vorbim de un contract temporar sau nu, este bine sa folosim avantajele ETT pentru a putea usura intrarea in piata fortei de nunca. Al doilea pas, depende de noi si de cum construim relatia cu angajatorul, daca munca va ramane la trei luni, o perioada scurta sau se va transforma intr-un contract de munca pe termen mediu.
Un contract de munca incheiat printr-un ETT trebuie sa includa urmatoarele elmente:
– datele de identificare ale firmei
– durata contractului
– numarul de aturorizare al ETT
– continutul prestatiei care face obiectul contractului
– valoarea de plata a contractului
– conveniul domeniului din care face parte activitatea specificata contractual
– locul desfasurarii muncii si programul
– riscurile laborale la care poate fi expus angajatul
– modul si conditiile de prelungire sau reziliere a contractului
– contractul trebuie sa fie scris si se va inregistra la Servicio de Empleo intr.-un termen de 10 zile
– drepturile angajatului la finalul contractului
Este bine sa cautam sa ne depunem cv urile la ETT uri in functie de zona sau de specialitatea pe care o cautam. In final, iata cateva dintre companiile de intermediere care functioneaza in regim de munca temporara:
https://ranking-empresas.eleconomista.es/sector-7820.html
Lista este realizata in functie de cifrele de afaceri, dar aveti optiunea de a cauta si selectiona in functie de zona unde va aflati.
Alte ETT uri utile sunt: Manpower, Randstad, Adecco, Synergie, Hays, Meditempus, Quality Temporal.