Cum obtii EL PARO

0

         El Paro reprezinta indemnizatia de somaj . Modul in care romanii aflati in Spania o pot obtine , cuantumul acesteia, durata si conditiile de accordare sunt stipulate foarte clar in legile spaniole care difera de prevederile din Romania.

        In primul rand  ca sa beneficiezi de somaj trebuie sa fi avut un loc de munca si  sa fi platit contributiile de securitate sociala.  Cei care nu muncesc cu forme legale si nu cotizeaza la sistemul de asigurari nu vor primi acest ajutor banesc.

       Un caz special este al celor care  lucreaza in domeniul serviciilor, in industria turismului sau in orice activitate sezoniera si care risca sa nu primeasca nici ei bani in somaj.

        Legea spune ca indemnizatia se acorda numai celor care nu au varsta legala de pensionare  si care si-au platit darile catre sistemul de securitate sociala timp de minim un an din ultimii sase.

       Astfel  se accorda  ajutorul de somaj  pe o perioada de minim 4 luni si maxim de 2 ani.

     Suma pe care o primeste un somer  difera in functie de  cuantumul cotizatiilor platite din ultimele 180 de zile anterioare datei intrarii in somaj si  de numarul de copii aflati intretinere. In principiu sumele pornesc de la 497 euro pe luna pentru cei care nu au copii si au cotizat putin si ajung la 1398 euro pe luna pentru cei cu mai mult de doi copii.

      Exista un ajutor banesc minim si pentru cei care nu indeplinesc aceste criterii dar acestea sunt cazuri speciale si trebuie sa discutate cu cei de la Agentie.

     Indemnizatia de somaj se solicita la Serviciul de Ocupare a Fortei de munca (SEPE), in maximum 15 zile de la incheierea situatiei de munca.(mai putin in cazul demisiei)

     Atunci cand solicitati  Tarjeta del Paro  trebuie sa aveti asupra dumneavoastra si pasaportul si NIE/DNI.

   Foarte important !!!

   Daca doriti sa va intoarceti in Romania sau sa parasiti teritoriul Spaniei in timp ce beneficiati de ajutor de somaj trebuie sa anuntati autoritatile spaniole! (Serviciul de Ocupare a Fortei de munca)

     Altfel riscati sa pierdeti acest ajutor financiar si mai mult sa il returnati pentru perioada in care sunteti peste hotare.

Daca  plecati din Spania pe o perioada mai mica de 1 an in cautarea unui loc de munca sau  la studii, indemnizatia va fi suspendata . In cazul in care la intoarcere esti tot somer ea va fi reluata. Daca esti plecat peste 1 an , indemnnizatia se pierde.

  Daca plecati peste hotare pana in 15 zile la rude sau in excursie trebuie sa obtineti o autorizatie de la SEPE si ajutorul de somaj nu va fi sistat.