Cum vad medicii romani din Spania serviciile medicale dupa pandemie

0

Cum vad medicii romani din spania serviciile medicale dupa pandemie

Cristian Boteanu este medic specialist in medicina de familie si are o experienta practica de 20 de ani, 10 ani in Romania si 10 ani in Spania. Are un master in ecografie clinica si lucreaza atat in zona de stat cat si privata, in general in Comunitatea Valenciana.

Cum a debutat pandemia pentru tine ca medic roman in Spania?

In presă  au apărut articole despre un coronavirus ce a afectat provincia de Wuhan, provincie ce a fost pusă in carantină iar locuitorii izolati in case. Se mentionau multe persoane afectate si multe cu pronostic rezervat.

La 1 februarie s-a înregistrat primul caz in Spania in Insula Gomera,  la 1 martie erau oficial 76 cazuri si in numai  2 saptamani au urcat oficial la 6300 și 196 persoane care nu au putut invinge boala.

 Între 1 si 15 martie au avut loc diverse sarbatori locale,  partide de fotbal,  mitinguri de sute de mii de persoane lucru care a facut ca numarul total de infectati să crească vertiginos. Se vedeau venind timpuri dificile pentru serviciile medicale.

Ai trait prin proprie experienta toate etapele coronavirusului in Spania. Cum le vezi acum, dupa ce teama incepe sa mai dispara si unele dintre spitalele de campanile isi inceteaza activitatea?

Cum virusul nu era cunoscut,  nu se știa cum se propagă și capacitatea de contagiune a făcut ca activitatea medicilor de familie să se axeze mai mult pe consultații telefonice limitând la absolut necesar prezența în cabinetul medical. Cu toate acestea și din cauza lipsei  de materiale pentru protecție au facut ca personalul medical să fie unul dintre cele mai afectate categorii profesionale.

Cat de expus esti ca doctor de familie si cum vezi situatia astazi, cand putem avea o privire de ansamblu ?

Si eu ca oricare medic, în dorința de a îmi face datoria profesională am fost in situatii de a da asistența medicală în condiții de siguranță reduse fără a mă gandi in acel moment la posibile consecințe.

 Frica si panica apar după ce se termină programul de lucru când te întorci acasă și te gândești că poate exista riscul de a contagia familia.

Cum va fi relatia medic pacient dupa pandemie? Vor avea oamenii mai multa grija de sanatate?

După aproape două luni de carantină lucrurile s-au schimbat,  oamenii au frică de a ieși, există multe cazuri noi de depresie și anxietate,  sunt multe persoane care nu și-au mai facut verificările periodice ale bolilor cronice si au apărut decompensari și agravari ale stadiului general care era anterior bine  controlat. Cum toți ajung în final la medicul de familie,  cererea pentru consultații a crescut la fel și necesitatea de a fi examinat de un specialist .

Dacă înainte pentru a fi consultat de un specialist o programare se primea după 3- 6 luni, acum timpul de așteptare poate depăși un an. Uneori așteptarea excesivă poate complica problemele si uneori pot fi iremediabile.

Ce se poate face mai mult pentru romanii din Spania in domeniul medical?

Oamenii au început să se preocupe mai mult pentru sănătatea personală. În rândurile medicilor de familie situația este dificilă pentru ca nu pot examina atâția pacienți câți solicită într-o zi și atunci o vizită poate fi făcută nu într-o zi ci uneori într-o săptămână.

Serviciile private au început să deschidă porțile dar foarte timid.

Pentru românii din Spania am organizat în cadrul Asociației pentru îmbunătățirea sănătății AMSIS un serviciu de consultații gratuite telefonice în sprijinul orientării medicale și pentru a trata problemele ce nu necesită obligatoriu prezența.

Românii care au venit în Spania  în general sunt persoane cu o stare de sănătate bună , dar câteodată această sanatate se poate deteriora.

 Dificultățile apar atunci când problemele de sănătate se adaugă la o precară cunoaștere a limbii spaniole  cunoștințe de limba ce împiedică exprimarea corectă și înțelegerea de către medicul ce vizitează dar și în ceea ce privește luarea corectă a tratamentului

În situația de a fi examinat de un psiholog sau un psihiatru problemele cresc datorită faptului că sunt necesare mai multe detalii ce nu pot fi exprimate corect ducând inclusiv la erori de diagnostic sau unul imprecis.

O altă problemă apare când sunt prezentate documente medicale fără traducere ce atestă boli sau intervenții anterioare ce nu pot fi înțelese creînd neînțelegeri

În scopul acesta am început pregătirea,  dorim să deschidem in cel mai scurt timp posibil o clinică medicală în Valencia unde vor activa medici specialiști și psihologi români, cu servicii de laborator și fizioterapie pentru a aduce mai multă sănătate în casele românilor departe de casă.

Ce le recomanzi ca medic romanilor care se afla in Spania?

Recomandări pentru români… să aibă grijă de sănătatea lor și a familiei  pentru ca e dificil de recuperat …. Să meargă la medic si sa-si trateze bolile acute si sa verifice cu  conștiinciozitate bolile cronice .

Suntem multi romani in Spania si avem nevoie de cel putin o clinica medicala a noastra. Dacă noi putem aduce un beneficiu  în cadrul clinicii noastre atunci plăcerea de ajuta si de a vedea îmbunătățirea stării de sănătate  fi de partea noastră .

Pana la inaugurarea clinicii romanesti in Valencia eu incerc impreuna cu mai multi prieteni doctori sa oferim aceste consultatii de orientare gratuite, iar cei ineteresati ne pot gasi pentru inceput pe pagina de facebook a asociatiei

https://m.facebook.com/asociacion.amsis/photos/a.1392245494357255/2576842602564199/?type=3&source=48