De ce au barbatii burta sau ce este ficatul gras

0

Alimentatia nesanatoasa, stresul, scaderea ritmului  metabolismului dupa 30 de ani,  sunt doar cateva cauze care duc la apritia steatozei hepatice sau ficatului gras.

Se vorbeste destul de putin despre acesta afectiune atat de frecventa si din pacate multi considera normala cresterea in volum a zonei abdominale la barbati.

Steatoza se manifesta si in cazul femeilor, dar este mai putin vizibila. Aduce cu sine stari de oboseala, probleme de metabolism, gaze si balonari, colon iritabil sau – si mai rau – se asociaza cu diabetul de grad 2. Este o afectiune mai putin luata in serios, desi devine mai periculoasa decat hepatitelele de tip C, chiar daca este o boala netransmisibila.

Important este ca ficatul gras se poate regenera daca se ia in considerare un regim de viata sanatos de cel putin 12 luni.

Orice ficat are un anumit procent de grasime. Ficatul este ca un fagure care proceseaza grasimile si dulcele, carbohidratii, intre alte multe functii care ii revin. Cand structura similara unui fagure se “umple” cu grasime care nu mai este procesata si transportata mai departe, procentul acestor grasimi din ficat depaseste 10 la suta si duc organul in diferite stadii ale bolii.

Steatoza de gradul I este reversibila, dar este mai greu cand se ajunge la gradele 2 si 3. La gradul 2 spre 3 incepe déjà fibrozarea ficatului si atunci se ajunge la gradul 4 care este ciroza, cu efecte fatale.

Veste buna este aceea ca totul este reversibil pana la gradul 2, deci depinde de noi sa luam in serios semnele de oboseala, scadere a memoriei, cresterea exagerata a abdomenului. Ficatul gras se poate observa la ecografie abdominala, in paralel cu nivelul crescut de triglyceride, cholesterol si transaminaze.

Nu exista din pacate un tratament verificat, dar ideea principala este aceea de alimentatie bazata pe legume si carne usoara – peste, pasare, mai putin porc –  si fara prea multe fructe mai ales dupa ora 18. Ficatul nu se intelege bine cu fructoza din fructe  in special seara si nici cu dulciurile in exces care sunt transformate in grasimi si depuse la nivelul celulelor hepatice. Regimul de viata trebuie sa cuprinda odihna, sa fie diminuat stresul si sa existe destule ore de somn. Nu se mananca dupa ora 19-20 si pentru ca ficatul are nevoie de cateva ore bune de repaus si regenerare.

Nu este usor de recuperat, dar un regim scazut in grasimi, multe legume, renuntarea o perioada la alcool sau diminuarea fumatului, aduc rezultate pe termen scurt. Este necesara cresterea pe cat posibil a aportului de polifenoli – legume proaspete, broccoli, sfecla rosie, prebiotice  naturale cum ar fi ceapa sau usturoiul. Continutul corect de bacterii din intestine si echilibrarea acestora prin administrarea de pre si probiotice reprezinta un element important al regimului pentru regenerarea ficatului.

Specialistii recomanda supravegherea evolutiei trigliceridelor si transaminazelor din 6 in 6 luni in primii doi ani pentru a se putea observa progresele si scaderea inflamatiei de la nivelul ficatului.

Spania prin alimentatia mediteraneana este o zona foarte buna de regenerare sau prevenire a ficatului gras . Aportul de omega 3 antiinflamator din peste sau ulei de masline este doar un exemplu. Nu ne ramane decat sa gandim un regim de viata pe termen lung si sa nu uitam ca functionarea incorecta a ficatului aduce nu doar acel abdomen inestetic la barbati dar genereaza si multe probleme organelor din zona digestiei, piele si in tot organsimul.