Suntem inegali echipați ca specie în lupta cu acest inamic aproape invizibil. Oamenii de știință caută răspunsuri pentru a înțelege de ce . Este prea devreme pentru a avea deja un vaccin sau un tratament universal dar primele date, după 2 luni de pandemie le-au oferit cercetătorilor suficiente informații pentru a înțelege de ce bărbații sunt mai predispuși la infecția cu coronaviris Covid 19 decât femeile. Diferența dintre genuri nu este deloc de neglijat. În Spania statisticile arată că numărul bărbaților de peste 80 ani diagnosticați pozitiv cu coronavirus și care au decedat este cu aproape 20 procente mai mare decât cel al femeilor. Iar această diferență se menține și la alte categorii de vârste, susține un studiu citat de El pais. Iar în alte ţări situația este și mai accentuată . Institutul de Sănătate Publică din Franța susține că bărbații sunt afectați în măsură de 60% iar dintre pacienţii care ajung la reanimare procentul crește până la 74%.
Multe întrebări încă își caută răspunsul dar cercetătorii au reușit să înțeleagă de ce bărbații sunt mult mai afectați de acest virus decât femeile iar acest lucru este general valabil în orice țară din China, SUA sau Europa.
Bărbații au în sânge niveluri ridicate ale unei enzime (enzima 2 de conversie a angiotensinei denumită ACE2) folosită de coronavirus pentru a infecta celulele, arată rezultatele unui studiu publicat în European Heart Journal și citat de Reuters.
Doctorul Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Universitatea Groningen din Olanda a fost cel care a condus un studiu pe mii de persoane și a observant că această enzima se localizată în inimă,rinichi și în țesuturile vaselor de sânge. O cantitate mare a acesui biomarker ACE2 se regăsește în testicole, fapt care ar explica de ce bărbații sunt mult mai vulnerabili infectării cu COVID 19.
Așteptăm ca medicii să descopere și alte amănunte legate de procentul mare de decese din anumite țări, cum este și cazul Spaniei.Știm deja că cele mai afectate sunt persoanele în vârstă, de peste 60 ani și cele care au și alte afecțiuni cronice : diabet,cancer,obezitate,hipertensiune,etc. Nu se știe însă de ce anumite state au o rată mai mică a infectării și deceselor în timp ce în altele se înregistrează zeci de mii de decese. Este ceea ce presa a denumit diferența dintre Europa de Vest și cea de Est.