De ce spaniolii trăiesc mai mult?

0
dig

      Spania   ocupă locul 5 în lume într-un top al longevității, în timp ce România se clasează abia pe locul 73.  Speranța medie de viață în Peninsula iberică este de 83 de ani. Cum reușește un spaniol să trăiască în medie cu peste 8 ani mai mult decât un român?

      În primul rând  totul ține de mentalitate, de gesturi mici, nesemnificative la prima vedere dar care în timp aduc beneficii uriașe atât la capitolul sănătate cât și al costului vieții de zi cu zi.

Alimentația

     De ce mănâncă spaniolii 5 mese pe zi? Ce alimente magice conține dieta mediteraneană? Ar fi multe de spus pe această temă dar 2 lucruri pot fi aplicate cu ușurință de către oricine pentru a constata o schimbare vizibilă.

     

  Masa la spanioli

    În ceea ce privește mesele, nu e o diferență mare față de ceea ce tradițional există și în cultura românească, adică 5 mese pe zi: mic dejun, prânz și cină și 2 gustări intermediare. Ideea principală a obiceiurilor gastronomice iberice e să mănânci puțin și des și mai ales să te bucuri de mâncare. Ați văzut că spaniolii nu  mănâncă pe stradă, pe fugă, în picioare și că au un ritual de a savura orice gustare?Asta duce la o digestie mai bună și în timp la un stomac mai sănătos. Iar numărul de 5 mese la care mănânci câte puțin la fiecare se regasește în dietele mai tuturor bolilor cronice. Un exemplu concludent ar fi regimul pentru diabet.

Alimente benefice

Nu e un secret pentru nimeni că anumite alimente sunt benefice pentru organism și au efecte curative în timp ce consumul altora duce la blocarea arterelor, la un ficat gras sau la diabet. Consumul de ulei de măsline, de pește și fructe de mare, dar și de legume și fructe,  aduc organismului o varietate mare de vitamine și minerale de care are nevoie să funcționeze bine.

Arta de a te bucura de viață

        În țările din jurul Mediteranei se vorbește mai  mult de arta de a trăi bine  decât de cât câștigi sau de ce mașină ți-ai cumpărat. Chiar și cei care trăiesc din venitul minim pe economie sau care au o situație financiară  precară dar care au această mentalitate de a se bucura de viață sunt mai puțin stresați și sunt mai fericiți. Iar lipsa stresului și relaxarea sunt 2 aliați de nădejde în lupta cu bolile degenerative.

Mersul la medic îți salvează portofelul dar și sănătatea

     Da, mersul la medic te ajută să rămâi cu banii în portofel. Și nu este greu de înțeles. Să luăm 2 exemple:

  • Spaniolii au un adevărat obicei de a se duce la medic pentru orice simptom oricât de mic. Nu așteaptă să cadă din picioare pentru a înțelege că au nevoie de ajutor.
  • Cum contribuie acest lucru să își păstreze banii dar și sănătatea?

          O consultație sau niște analize de rutină costă puțin și te ajută să iei           măsuri din timp când boala este la început. Astfel, ai mai mari șanse să nu ajungi la medici specialiști, analize complicate sau chiar operații și spitalizări, situații în care îți sunt afectate și sănătatea dar și veniturile.

  • Gândește-te la mașina ta!  Plătești puțin pe lună, în fiecare an pentru asigurare iar ITP-ul te obligă să rezolvi problemele tehnice imediat.  Astfel eviți reparații mari, costisitoare în viitor. Asemănătoare e și sănătatea ta, trebuie îngrijită și verificată periodic.Tu ai mai multă grijă de tine sau de mașina ta?

Articol realizat cu sprijinul Centrului Medical Romanesc din Valencia – www.centromedicomaria.es