De ce țânțarii preferă anumite persoane?

0

     Ați văzut că unii oameni, în special copiii sunt preferați de țânțari ? Cum începe sezonul cald sunt atacați de micii vampiri și pielea lor se umple de umflături roșii care provoacă mâncărimi.

    Expresiile “ ai sângele dulce” sau  “țânțarii te iubesc”  ascund un mare adevăr.    Cercetătorii au încercat să înțeleagă  ce le determină pe aceste insecte să aleagă anumite persoane. Cum știi dacă faci parte din această categorie?

 Grupa de sânge și dioxidul de carbon

     Entomologul dr. Jonathan Day, citat de revista Time a explicat faptul că unii oameni produc o cantitate mai mare de substanțe chimice în piele (ex: acidul lactic) care îi atrag pe țânțari.

     De asemenea s-a constatat că cei care au grupa de sânge 0 sunt mai predispuși la mușcături față de cei care au grupa A sau B.

      Nu este  un atribut asupra căruia să puteți decide sau lua măsuri. E scris în anumite gene care dictează compoziția chimică a corpului. Tot genetica determină și alte două aspecte care s-ar părea că îi fascinează pe micii prădători:  cantitatea de dioxid de carbon pe care o emiteți și rata metabolică. De aceea sunt dispuse la mușcături femeile însărcinate sau persoanele supraponderale.

 Măsuri  împotriva țânțarilor

      Mai ales în zonele de litoral, în apropierea lacurilor sau râurilor e greu să îi ignorați. Puteți proteja locuințele îndepărtând sursele de apă. Țânțarii sunt atrași de acestea pentru că își depun ouăle în zone umede. De asemenea puneți plase la ferestre și uși sau aparate speciale electrice sau cu repelent care îi vor ține la distanță. Există o serie de plante sau variantele lor de uleiuri esențiale precum cel de lămâi care îi alungă.

       Dacă sunteți în exterior evitați îmbrăcămintea de culoare închisă și optați pentru pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă. Există și sprayuri și soluții antițânțari pentru piele sau brățări îmbibate în soluție repelent, indicate în special pentru cei mici . Nu utilizați în exces aceste substanțe pentru a nu vă afecta și pe dumneavoastră odată cu țânțarii. Dacă puteți, optați pentru soluțiile naturale din magazinele de tip plafar.  

 Măsuri după înțepături 

    Pentru  cei mai mulți oameni, mușcăturile de țânțari nu reprezintă decât un discomfort . Este supărătoare senzația de mâncărime iar pielea se inflamează ușor. Încercați să nu frecați zona. Este suficient să tamponati cu puțin alcool medicinal sau să folosiți un gel antihistaminic special pentru mușcăturile de insecte. În cazul copiilor consultați medicul.

   Atenție însă dacă prezentați febră, dureri de cap sau ganglioni umflați! Trebuie să fiți văzuți de un cadru medical!

       Organizația Mondială a Sănătății îi consideră pe țânțari foarte  periculoși și susține că aceștia sunt  responsabili pentru mai mult de 1 milion de morți în fiecare an. Este adevărat că cele mai multe decese provocate de aceștia se înregistrează în țări din Africa și America Latină.  Înțepăturile lor provoacă malarie, febră galbenă sau dengue, Zika, encefalită,etc. Și în Spania sau România țânțarii aduc virusuri periculoase, dacă ne gândim la West Nile de exemplu.