Deschiderea teraselor și restaurantelor în Spania

0

În ultimele zile sunt tot mai  multe dezbateri publice despre deschiderea teraselor și restaurantelor. Se dicuta despre poziționarea meselor la o distanta de doi metri una față de cealaltă sau despre introducerea testului temperaturii pentru terase, restaurante și zone publice.

Chiar dacă pare un lucru deranjant, există baza legală pentru ca proprietarii de restaurante sau terase să apeleze la acesta măsură în perioada actuala. Se poate vorbi de echipamente de scanare a temperaturii de la distanta, dar acestea sunt mai scumpe și este puțin probabil că ele să fie folosite pe scare largă. În schimb, este mai verosimil ca unii proprietari de terase să solicite testul luării temperaturii la intrare. Este firesc sau nu? Decizia va fi a fiecăruia dintre noi dacă dorim să intrăm în localul respectiv.

Se mai pune problema care este pragul de temperatura cu problem. De exemplu, dacă ieșim din mașina încălzită, alergam sau este foarte cald afară și nu ne am hidratat suficient, putem avea o temperatura de peste 37 de grade.

Care este atunci limita de pericol? Unii spun că ar trebui să nu fie lăsate în localuri persoanele cu temperaturi peste 38 de grade, alții că trebuie discutat de la  37 .2 grade. Discuțiile par amuzante, dar sunt cât se poate de reale. Și ce se intampla cu bolnavii atipici care nu fac febra sau care se află doar în faza de incubare a bolii?

Până ce se va hotărî care sunt criteriile general acceptate și ce marja de decizie personală  rămâne la îndemâna proprietarilor de restaurant, calendarul deschiderii  este – cel puțin după datele anunțate astăzi de guvernul spaniol – ar fi următorul :

Din 11 mai va începe redeschiderea teraselor la o capacitate de doar 30 la sută și cu respectarea distanței sociale. Mallurile și marile centre comerciale rămân închise și se află încă în discuție dacă se va acceptă criteriul de 30 la sută și pentru spațiile de cazare.

Terasele însă se vor putea probabil deschide, în funcție și de deciziile autorităților locale din provincia sau orașul respectiv, ele având aici o libertate de decizie acordată de guvern , în functie de numărul de cazuri din zona și încărcarea sistemului sanitar. De exemplu, autoritatile din Valencia au anuntat ca vor solicita inclusive deschiderea plajilor din luna iunie daca numarul de imbolnaviri nu va creste foarte mult.

Important este că am putea ieși la o terasă, rămâne de văzut dacă vor fi cozi sau ce măsuri ingenioase vor găsi proprietarii de terase și restaurante. Restaurantele rămân doar în regim de take away.

Din 26 mai se pare că se vor deschide și terasele și restaurantele cu același criteriu de 30 la sută, dar și teatrele și  cinematografele, nu cu mai mult de 50 de persoane.

În faza a treia, din 10 iunie și până în 24 iunie ar trebui să se parcurgă ultimele etape până la normalitate, sau mai bine spus “noua normalitate” pentru a-l cita pe premierul Jugo Sanchez.

Până atunci probabil că se vor găsi suficiente idei pentru a putea menține deschise terasele și restarurantele.  Rămâne de văzut dacă ne vom lua temperatura la intrarea în local…