Din 15 iunie, carantină obligatorie la întoarcerea în țară

0

Românii care se întorc din Spania vor trebui să intre în carantină obligatorie la întoarcerea în România și după 15 iunie.  Deși trece la faza 3 a relaxării, Regatul Spaniei nu este încă  pe lista verde a statelor pentru care la intrarea în țara noastră este eliminată obligativitatea carantinei.

     Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat măsurile care vor fi luate începând cu 15 iunie, ora 00:00.

     Persoanele asimptomatice care sosesc din călătorii internaționale, dintr-o țară care nu este pe lista statelor exceptate “ vor sta în izolare la domiciliu timp de 14 zile, izolarea aplicându-se tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă, arată comunicatul INSP. Printre aceste state se numără Spania, Italia, Franța, Belgia, Olanda,etc.

     În aceste țări rata noilor îmbolnăviri cu  coronavirus COVID -19, în medie, în ultimele 14 zile este mai mare de 5 cazuri la un million de locuitori.

     Lista  reactualizată a statelor de pe lista verde, unde există o răspândire limitată a coronavirusului va fi actualizată în fiecare luni, la ora 16.00, de către Institutul Național pentru Sănătate Publică. Astfel în fiecare săptămână vor fi introduse noi țări sau dimpotrivă vor fi scoase altele, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țara de plecare.

     Dacă o țară este scoasă de pe listă, cetățenii care revin în România vor trebui să stea în izolare, chiar dacă la momentul plecării, țara respectivă era pe lista celor sigure. Contează doar țara de plecare și catalogarea acesteia în sigură sau nu. Atunci când tranzitaţi alte state, nu se ține cont dacă sunt sau nu pe listă, situaţia acestora neinfluenţând obligativitatea carantinei.

Lista celor 17 țări sigure spre și dinspre care vor fi reluate cursele aeriene : Bulgaria,Austria, Cehia,Cipru,Croația,Germania,Islanda,Letonia,Liechtenstein,  Lituania,Malta,Norvegia,Slovacia,Slovenia,Ungaria , Grecia și Confederația Elvețiană.