Celebrul baterist al trupei Phoenix, Ovidiu Lipan Țăndărică, s-a implicat în ultimii ani în mai multe proiecte culturale, compunand și orchestrând spectacole de la muzică balcanică la cea simfonică. Succesul și maturitatea artistica nu l au schimbat, el a rămas la fel de popular și iubit de românii din țară și de pretutindeni.
Cum ai resimțit apariția bruscă a măsurilor ce s-au aplicat din cauza pandemiei?
Ovidiu Lipan Țăndărică : Eram la mare când au apărut discuțiile despre coronavirus și încercam déjà să păstrăm distanța între noi, chiar dacă atunci nu știam prea multe. Eram déjà atenți la cine tușește…
A fost bine gândita cred perioada ce a urmat, cel putin la nivelul datelor care se aveau in acel moment …o să vedem în timp cum vor părea deciziile actuale…dar era nevoie de aceste masuri pentru că oamenii nu au respectat tot timpul limitările de circulație, scriau tot felul de lucruri în declarații, multi luau totul in gluma.
Eu am stat mult în casă, teama a fost mare, la fel ca în Europa si in toată lumea. Artiștii am încercat să fim un exemplu, pentru că suntem oameni de media cunoscurti și trebuia să arătăm că ne pasă și ținem cont de regulile firești în această perioada de criza sanitara. Am stat izolați și am încercat să dăm un mesaj bun celor care încă nu luau lucrurile în serios.
Cum ai petrecut că artist, ca un om pozitiv și dornic de libertate aceasta perioada?
Am avut câteva concerte în martie și ar fi trebuit să am un concert foarte frumos cu orchestra simfonică la Suceava în perioada Paștelui, care nu s a mai ținut ca multe alte evenimente. Sigur că breasla noastră a fost afectată, sunt mulți artiști care nu au posibilități să ducă o viață normala în perioada asta de inactivitate si ar trebui găsite diferite formule pentru ca ei să fie ajutați. Viata mea nu s-a schimbat pentru ca am o cariera intreaga in spate, dar am multi colegi care nu au deloc o perioada financiara macar rezonabila.
Perioada nu a fost ușoară pentru multi dintre noi, oamenii mi-au trimis multe mesaje. Și eu i-am încurajat pe mulți. Am încercat să îmi păstrez măcar mersul la cumpărături, țînând cont de restricții.
Călătoream cu mintea, aveam liniște si cautam echilibru. În aceste momente putem să ne regăsim, să ne echilibrăm, să ne deschidem chakrele si sa creăm. Perioada asta a prins bine celor care au știut să își încarce bateriile si sa o luăm de la capăt dupa aceste saptamani.
Ce ar trebui să facem că să ne menținem echilibrul și să avem răbdare că totul se va relua pas cu pas?
Eu nu am simțit un moment foarte greu.
Au fost momente în care am încercat cum spuneam să mă echilibrez, să îmi echilibrez energiile. Stand acasă ajungi să te cunoști mai bine, să te echilibrezi mental , ai timp si liniste sufleteasca pentru mai multă rugăciune – mai ales ca a fost și perioada Paștelui – te apropii mai mult de spiritualitate.
Noi oamenii suntem diferiți și fiecare cu stilul lui de viață… mai ales după 15 mai când se da drumul la circulatie, văd că oamenii nu mai au déjà răbdare dar este bine sa fim precauți pentru că momentul greu nu a trecut.
Nu trebuie sa fim egoisti si sa ne gandim doar la noi si la riscurile pe care ni le asumam. Poți da virusul mai departe celor dragi, celor apropiați. Ar trebui să avem grijă de familie, părinți, copii, de prieteni. Vor fi noi norme de distanțare socială peste tot în Europa și trebuie să ne adaptăm si noi o perioada.
Ce proiecte ai pentru acest an?
Anul acesta vor fi mai puține proiecte, asta este situația. Eu întodeauna mi am selectat atent concertele și am vrut întotdeauna să aduc ceva nou , special, pentru ca publicul să își amintească mult timp de concertele mele. Voi continua proiectul cu orchestra simfonică și fanfare, cu piesele mele reorchestrate. Promovăm etniile, muzică și cultură din balcani. Mai ales acum după pandemie lumea va avea nevoie de muzică, speranța, de dragoiste, pentru că prin muzica te apropii de Dumnezeu.
Vrem să ajungem și în Spania și Canada. Sper că instituțiile românești cum este ICR-ul să ne susțînă să pregatim momente special pentru publicul românesc din diaspora.
Eu am trăit în Germania între 1977 și 1990, perioada în care nici nu am crezut că mă voi mai putea întoarce în Romania, și știu ce însemna dorul și dragul de casă, de muzică romaeasca si sa simți că ești acasă cu ai tăi.
Ce transmiți românilor din Spania care vor citi acest interviu în exclusivitate?
Transmit tuturor romanilor din Spania care citesc acest interviu în exclusivitate toate cele bune, sănătate să avem. Să dea Dumnezeu să facem niște concerte frumoase în Spania pentru români dar și pentru spanioli, pentru ca si lor le place muzica noastra.
Să avem răbdare, să luăm lumea ușor, tactil, să încercăm să ne mulăm pe nouă realitate.Viața va fi frumoasă și după pandemie.
Eu cu Spania am o relație specială, îmi place marea, îmi plac oamenii, românii din Spania. Și daca tot este un interviu în exclusivitate pentru oameni dragi mie, o să va spun ceea ce nu am spus până acum : mă gândesc să mă mut în Spania.
Îmi place coasta Mediteranei, zona Valencia și Comunitatea Valenciană și mă gândesc impreuna cu mai mulți prieteni să petrecem mult mai mult timp alături de români pe litoralul Marii Mediterane.