“Genii ale Culturii Române” la Ipotești si Castellon in Spania

0

Descoperă expoziția “Genii ale Culturii Române” la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu”.

Institutul Hispano-Român, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu”, are plăcerea de a va invita la vernisajul expoziției “Genii ale Culturii Române”, care va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, la Cinema Unirea din Botoșani. Ulterior, expoziția va fi găzduită de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu” până la 31 martie 2024.

În urma semnării acordului de parteneriat între cele două Instituții, reprezentanții acestora, doamna Conf. univ. dr. Ala Sainenco și domnul Președinte Manuel Gabriel Păduraru, au convenit să continue promovarea în plan internațional a ”omului deplin al culturii românești”.

Expoziția “Genii ale Culturii Române” este un proiect al Institutului Hispano-Român, care și-a propus să evidențieze cinci personalități remarcabile ale culturii române. Acești oameni de geniu au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și promovarea culturii române, lăsând în urma lor un imens patrimoniu cultural. În urma cercetării și evaluării activităților multor personalități din ultimele două secole, s-a decis realizarea unei liste de 5 personalități de geniu care au adus o contribuție deosebită culturii române prin activitățile și creațiile lor din cursul vieții, acestea fiind:

·     Mihai Eminescu, “omul deplin al culturii române”, poet, prozator și jurnalist român, considerat cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatură română.

·     Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, profesor universitar și academician, iar după afirmațiile lui George Călinescu: “un Voltaire al culturii române” în primele decenii ale secolului XX, prin rolul jucat de acesta

·     Constantin Brâncuși, sculptor român, ce a contribuit la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptură, ales membru post-mortem al Academiei Române.

  •  Mircea Eliade, istoric al religiilor, filozof și profesor universitar, autor a peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematici variate

·     Gheorghe Petrașcu, pictor tecucean, academician, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și peisajelor, cuprinse în mediul lor imediat.

Prima vernisare a expoziției a avut loc în Castellón de la Plana, Spania, în luna noiembrie a anului 2022, unde a fost primită cu entuziasm de către comunitatea românească. Acest proiect, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a fost realizat în colaborare cu Asociația “Dacia” din Rivoli, Italia și Muzeul de Istorie “Teodor  Cincu” din Tecuci. În România, expoziția a fost găzduită la Muzeele din Tecuci, Bârlad și Vaslui, urmând să fie vernisată la Ipotești, unde publicul va avea oportunitea de a se familiariza cu aceste personalități și contribuțiile lor excepționale.

Expoziția “Genii ale Culturii Românești” va fi deschisă publicului în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2024 la Ipotești.  Vă așteptăm cu drag să descoperiți  universul geniilor culturii române!