“Genii ale Culturii Românești”, omagiate în Castellón de la Plana

0

        In inima comunității valenciene, la Castellon, a fost vernisată expoziția  “Genii ale culturii române”,  urmând a fi deschisă publicului  până vineri 18 noiembrie 2022 la sediul Diputación de Castellón, în Plaza las Aulas nº7, în intervalul orar 09:00 – 20:00.

        Evenimentul a fost bine primit de românii din comunitate care au participat  în numar mare, omagiindu-le  astfel pe cinci dintre cele mai cunoscute personalități ale culturii române. 

         Expoziția a reprezentat punctual culminant  al unui proiect amplu , organizat de Institutul Hispano – Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” și sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni .

          Cei prezenți au putut admira colaje cu imagini și informații despre cinci simboluri ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. De asemenea, pe lângă panouri au fost realizate pliante, flyere, roll-upuri, catalogul expoziției și timbre poștale pentru comemorarea împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu.  

         Vernisajul a fost deschis de Patricia Mir, consilier cultural, care a invitat publicul într-o călatorie printre secolele istoriei dar și operele imense ale personajelor prezentate, ìntr-un parcurs menit să unească cele două culturi de origine latină.

       Nu au lipsit reprezentanți ai autorităților române și spaniole și distinși membrii ai comunității românești:  doamna consul Irina Marin, reprezentantul Consulatului României din Castellon de la Plana și Patricia Puerta Barbera – vicepreședinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean), doamna Monica Barabasconsilier local de origine română, reprezentanți ai bisericilor românești din Castellon, ai asociațiilor culturale locale.

   Au fost intonate imnurile de stat al Spaniei și cel al României de către grupul ArtMusBrass, care de-a lungul evenimentului a încântat publicul cu melodii deosebite.

Credit info  : http://institutohispanorumano.org/