Cât timp puteți circula cu numere de înmatriculare din țară? Au fost și sunt multe discuții atât privind înmatricularea autoturismului în Spania și în țări membre ale Uniunii Europene, cât și privind schimbarea permisului de conducere.
În principiu, din momentul în care primiti rezidenta – NIE verde, se eliberează în general pentru 5 ani – sunteți obligat să înregistrați autoturismul într-un termen de 6 luni.
Amenzile pot ajunge în acest moment și la 500 de euro. Întârzierea înscrierii și păstrării numerelor de înmatriculare din România nu reprezintă soluții legale, existând o monitorizare a traficului atât pe autostrăzi cât și în orașe.Faptul că unii agenți sunt mai îngăduitori, fie că vorbim de poliția locală sau de Guardia Civil, nu ar trebui generalizat.
Există costuri pentru schimbarea numerelor de înmatriculare, dar în multe cazuri impozitele sunt mai scăzute decât cele plătite în unele orașe din țară. Unii dintre românii rezidenți evită schimbarea numerelor de înmatriculare ținând cont de idea că amenzile sau penalizările prin puncte nu sunt transmise către autoritățile române. Amenzile se aplica însă în Spania și vor trebui plătite.
Atâta timp cât nu aveți rezidență permanentă, nu există obligația schimbării numerelor de înmatriculare din România, considerându-se o prezență temporară, mai puțin de 183 de zile pe teritoriul spaniol. Posesorul autoturismului poate fi considerat turist sau doar deținător al unui NIE alb. Cu toate acestea, în momentul în care nu aveți rezidenta nu ar trebui să vă aflați mai mult de 6 luni pe teritoriul statului respectiv.
În plus, autoturismele înmatriculate în România vor trebui să obțină – anual sau la doi ani în funcție de vechime – ITP, inspecția tehnică periodică – în România. Există români care circulă cu mașini înmatriculate în România pe numele altor persoane, având un contract de comodat.Toate aceste încercări de ocolire a înmatriculării în țara de rezidență vor fi probabil sancționate tot mai drastic, daca ținem cont de reglemetarile mult mai dure din Franța sau Italia.
Mai mult, după primul control în trafic – control care apare în evidențele poliției – apare evident termenul de la care sunteți înregistrați pe teritoriul spaniol. În general, impozitele pentru mijloacele de transport proprii sunt stabilite la nivelul comunităților și primăriilor și sunt de multe ori mai scăzute față de cele din România.
Pe de altă parte, înmatricularea este consideratâ operațiune de import și trebuie parcurse anumite etape.
În primul rând se solicită o programare la ITP – ITV în limba spaniolă – cu mențiunea în completarea cererii online că este nevoie de actualizarea ITV în vederea înmatriculării în Spania. În general stația ITV unde se face programarea nu este legată de adresa solicitantului, dar trebuie respectată comunitatea unde se afla rezidența.
Și în acest caz, există gestorii specializate care pot pregăti actele și realiza programările atât la ITV cât și la Poliție pentru preschimbarea actelor. Costurile sunt în funcție de vechimea autoturismului , nivelul de poluare euro – firesc, cele cu euro mai vechi aducând unele taxe de înamtriculare mai mari.
Ținând cont și de necesitatea încheierii asigurării, costurile de înmatriculare pentru un atutoturism mai vechi pot ajunge la 5 – 600 de euro. În funcție de fiecare provincie, DGT – Direcția Generala de Trafic – este mai drastică sau nu, considerând acest aspect o prioritate.
În general, după prima verificare în trafic de către organele de control, vi se acorda un termen destul de scurt, de la 5 la 15 zile pentru a rezolva problema și a mai putea circula. În cele mai multe cazuri, programarea la ITV poate fi la un interval mai îndepărtat de 15 zile, astfel că este riscant să amânați înmatricularea mai mult de 6 luni.
Pentru că exista multe întrebări privind rovigneta, trebuie menționat că în Spania nu exista rovignetă și nu trebuie cumpărată separat de celelalte taxe plătite.
Diferența de preț pentru autoturismele second hand achiziționate din Spania și cele din România este destul de mare în momentul actual, cele din țară fiind și cu aproximativ 40 la sută mai ieftine în ultima perioadă.
Este adevărat că de multe ori și starea tehnică a autoturismelor este mai bună în Spania, exigențele fiind mai mari în cadrul inspecției tehnice, putând exista mai multe amânări, începând de la uzura pneurilor până la aspectul autoturismului sau nivelul de noxe care îl depășește pe cel din cartea de identitate a autoturismului.
Pentru detalii suplimentare poate fi consultat site-ul oficial al Direcției de Trafic, DGT: https://www.dgt.es/nuestros-servicios/tu-vehiculo/quieres-traer-o-llevarte-un-vehiculo-del-extranjero/matricular-un-vehiculo-proveniente-de-la-ue/
Harta completa a stațiilor ITV, în funcție de locația unde vă aflați, o puteți consulta în link-ul de mai jos. În stânga imaginii selectați provincia și apoi orașul, pentru a putea personaliza harta interactivă în funcție de zona în care aveți reședința.
https://www.dgt.es/conoce-la-dgt/con-quien-trabajamos/itv/
Reglementări recente privind aducerea autoturismelor second hand în Romania
Este important să ținem cont de modificarea reglemetarilor RAR pentru aducerea autotursimelor în România, modificări recente din anul 2022.
Un protocol semnat între Registrul Auto Român ( RAR) şi Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF) schimbă regulile în domeniu. Conform protocolului, persoana care achiziționează un autoturism din străinătate trebuie să fie aceeaşi cu persoana care o înmatriculează – desigur, nu se exclude procura. Astfel, cei care achiziționează autoturisme second hand din străinătate trebuie să le şi înmatriculeze în România. Practic cartea de identitate a vehiculului va fi eliberată doar persoanei care a achiziţionat autoturismul.
În acest fel vânzătorii intermediari nu mai pot evita plata TVA. Actele de vânzare-cumpărare pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie să fie lizibile. Obligaţia legală este că acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF.
Măsura a fost luată pentru a ajuta la destructurarea reţelelor specializate în evaziune fiscală cu maşini second hand de peste hotare. Românii cumpără an de an maşini second hand aduse din străinătate. Numai în 2021, în România au fost înmatriculate 120.000 de autoturisme noi şi 400.000 de autoturisme “la mâna a doua”.
Preschimbarea carnetelor de conducere
Există multe variante privind această temă, vehiculate în grupurile rezidenților români în Spania, publicate în rețelele de social media.
În mod normal, permisele de conducere obținute în țările membre ale Uniunii Europene sunt valabile pe teritoriul spaniol.
În momentul în care deveniți rezidenți însă, puteți fi amendați în trafic în mai multe situații. Ne vom opri pe scurt asupra principalelor variante :
- Daca permisul de conducere este obținut în România și este valabil, rezidenților li se solicită să se înregistreze în evidențele autorităților de trafic spaniole. Vă puteți înregistra în Registro de Conductores și în acest caz puteți circula cu permisul românesc până la expirare. Legal, înregistrarea este voluntară dar dacă sunteți opriți în trafic, chiar dacă prima oara sunteți doar informați să vă înregistrați în Registro de Conductores, pentru a fi în evidența poliției spaniole, la următoarele controale sunteți pasibili de o amendă contravențională. Autoritățile de trafic au acces online pentru verificarea situației permisului de conducere și cea privind înmatricularea autoturismului. În momentul unui control, nu vă puteți declara turiști daca aveți deja NIE spaniol. De multe ori, agenții de trafic verifică dacă aveți numărul NIE – vi se solicită și actele – și nu fac diferență intre NIE alb și NIE verde de rezidență fiscală. Înregistrarea voluntară în registrele poliției este cea mai simplă variantă dacă permisul românesc este încă valabil .
Pentru înscriere aveți nevoie de un act de identitate, NIE și permisul romanesc valabil.
2. În cazul în care permisul de conducere expiră și aveți statutul de rezidenți în Regatul Spaniei, aveți obligația de a preschimba permisul prin intermediul autorităților spaniole. Nu se consideră legal ca în momentul existenței rezidenței să reînnoiți permisul de conducere în România. Este cazul în care se primesc cele mai multe amenzi contravenționale
3. Puteți obține permisul de conducere internațional, dar acesta se va prezenta împreună cu un act de identitate și cu permisul obținut în România încă valabil. Cu toate aceste documente puteți circula legal până la expirarea permisului de conducere românesc
4. Daca nu vă înregistrați în Registro de Conductores – înregistrarea are loc online prin intermediul semnăturii electronice – și nu aveți permis internațional, permisul poate fi preschimbat într-unul spaniol
5. Daca aveți prermis de conducere cu durată nedeterminată – cum sunt cele emise în Germania, Belgia, Franța și Austria aveți obligația să le schimbați în tara de reședință în termen de doi ani de la obținerea rezidentei .
Preschimbarea permisului în momentul expirării este denumit de DGT “renovacion” iar schimbarea în perioada în care este valabil denumita “canje”.
Pentru preschimabarea permisului românesc în permis de conducere spaniol nu se dau examene de conducere dar este nevoie de obținerea unui cerificat medical la un Centro de Reconocimiento Conductores.
Aceste centre autorizate de către DGT (Direcția generala de Trafic în Spania) se transmit în rețea către direcția de trafic. Veți solicita o programare – programarea electronică poate fi și după două sau trei luni – unde trebuie să vă prezentați cu următoarele documente:
– Programarea la oficul DGT
– Carnetul de conducere expirat sau în vigoare
– Fotografii pentru permis de conducere
– Certificatul de la Reconocimineto – DGT îl primește online de la centrul de Reconocimiento dar este bine să aveți o copie
– Actul de identitate
– NIE
– Taxa este simbolica și se plătește direct la DGT în momentul în care vă prezentați la programare
“ Canje” este o acțiune voluntară, în timp ce “renovacion” este obligatorie în țara în care aveți reședință.
Pentru mai multe detalii – inclusiv pentru legislația aplicabilă – puteți consulta https://madrid.mae.ro/local-news/1353#null