Unele dintre cele mai căutate informații sunt acelea despre înscrierea copiilor la școală și sistemul de învățământ spaniol. Ne vom opri în continuare asupra sistemului de învățământ, tipurilor de școli existente, actelor care trebuie pregătite și variantelor de continuare a studiilor.
Mulți români care au ajuns în Spania sau au de gând să ajungă, se bazează pe faptul că învățământul este obligatoriu pentru 10 clase și statul spaniol ar trebui să asigure copiilor rezidenți accesul la învățământ. Este vorba în primul rând de copiii familiilor rezidente, ceea ce înseamnă că statul asigură învățământul prin școlile publice pentru copiii care au NIE verde, de rezidență și se află împreună cu familia în Spania. Da, învățământul de 10 clase este obligatoriu, dar există mai multe acte specifice care trebuie depuse pentru a putea începe școala. O parte dintre acestea – trecerea de la NIE alb la NIE verde sau obținerea cardului medical de sănătate – pot fi obținute doar cu programări de câteva săptămâni, astfel că este normal să începeți pregătirea acestui proces de înscriere din timp.
Este foarte important să vă informați care sunt perioadele de înscriere la școală în Spania. Înscrierile se realizează online, centralizat, în general începând cu luna mai. Sunt mai multe etape de înscriere, cu termene fixe și dacă nu vă încadrați în aceste termene, locul la o anumită școală pe care o doriți poate fi ratat si integrarea copilului va fi mai dificilă. Perioadele diferă de la an la an și este bine să urmăriți portalul Ministerului Educației, pentru că școlile în general nu au site -uri online și afișează perioadele doar la secretariat și uneori la avizierul din fața școlii. După repartizare, școlile contactează familiile și vă solicită prezentarea pentru depunerea actelor, împreună cu copilul înscris.
Înainte de a ne opri asupra actelor necesare pentru înscriere – acte care se actualizează în general în fiecare an – să vedem pe scurt cum arată sistemul spaniol de învățământ.
Durata concediului de maternitate diferă față de România, astfel că în Spania este de doar 4 luni și este plătit doar dacă persoana respectivă a cotizat anterior către sistemul de asigurări sociale spaniol.
Începând cu vârsta de 4 luni, statul spaniol asigură pentru cetățeni și rezidenți posibilitatea aducerii copilului în sistemul de creșe de stat. De la 4 luni la 3 ani copilul poate fi astfel înscris la creșă de stat. În general, ciclul următor, cel de grădiniță, de la 3 la 6 ani se desfășoară în cadrul școlii primare.
Ciclurile sistemului de învățământ din Spania
Sistemul de învățământ preuniversitar este obligatoriu pentru copiii cu vârste intre 6 și 16 ani (10 clase) și se împarte în mai multe etape:
Învățământul primar cuprinde clasele 1- 6, copiii intre 6 și 12 ani și se împarte în trei cicluri:
• De la vârsta de 6 ani, până la vârsta de 8 ani;
• De la vârsta de 8 ani, până la vârsta de 10 ani;
• De la vârsta de 10 ani, până la vârsta de 12 ani.
Aceste cicluri sunt importante în momentul în care doriți transferul copilului la altă școală sau – alt exemplu – să repete un an pentru a se adapta mai ușor la nivelul de limbă.
Este de menționat că în momentul repartizării prin înscriere online – ne vom opri mai jos asupra acestui proces – sistemul repartizează copilul după vârstă, nu după numărul de clase terminate în România. Astfel, este posibil să fie repartizat cu un an în plus sau în minus, iar această repartizare nu este un subiect de negociere cu școala, pentru că ea vine centralizat, prin sistemul informatic, iar modificările care pot avea loc sunt minore. În general, nu se solicită foaia matricolă cu materiile studiate anterior și nici nu se dau teste, dar există psihologi și îndrumători care ajuta copiii noi și în special pe cei care nu cunosc bine limba spaniolă sau a comunității respective să se integreze în sistemul școlar și să recupereze anumite materii.
La înscrierea în sistemul de învățământ spaniol într-una din primele 10 clase – cele obligatorii – copilul nu are de susținut nici un test, este înscris în funcție de vârstă. Este posibil de exemplu ca un copil de 10 ani să fie înscris direct în clasa a cincea, în timp ce în România ar fi fost în clasa a patra.
Învățământul secundar, clasele 7-10, are durata de 4 ani – între 12 și 16 ani – și este obligatoriu. Se numește ESO și adolescentul primește după clasa a zecea titlul de absolvent al Educației Secundare Obligatorii – ESO.
Este important atunci când ajungeți prima oară în Spania sau vă relocati în funcție de locul de muncă, să verificați existența în localitatea respectiva a unui “liceu” de tip ESO. În general, educația primară este separată de cea secundară, aceasta din urmă fiind mai frecvent asociată cu școlile de meserii care se află de multe ori în același sediu cu ESO – acestea fiind urmate în funcție de opțiune după clasa a zecea.
Sunt multe orașe mici – care pot fi foarte atrăgătoare din punct de vedere al apropierii de mare sau ca potențial turistic – dar care nu au decât școli primare, iar pentru ESO va fi nevoie a se călători zilnic în alt oraș. În general, autoritățile spaniole asigură copiilor autobuze, curse speciale din orașele care nu au unități de învățământ.
Învățământul secundar are și el două cicluri:
• Primii trei ani de învățământ secundar, clasele a 7-a, a 8-a și a 9-a;
• Al patrulea an de învățământ secundar, respectiv clasa a 10-a.
În clasa a zecea, ultima obligatorie pentru învățământul spaniol, elevul trebuie să aleagă între două opțiuni: continuă cu formarea profesională, un ciclu de aproximativ doi ani, similar cu școlile de meserii din România sau continuă clasele a 11-a și a 12-a către bacalaureatul spaniol – “bachillerato”. Astfel, dacă alege să se îndrepte spre bacalaureat și facultate, ultimii doi ani după ESO vor fi de pregătire pentru bacalaureat sau studii superioare.
După terminarea ESO (Estudios Secundaria Obligatorios)– învățământul obligatoriu de 10 clase – copilul poate învăța în ultimii doi ani de bachillerato și în altă locație decât cea inițială, cea inițială depinzând de adresa de domiciliu din empadronamiento.
Bachillerato conține două părți principale: una care urmează curriculum-ul de bază, cu materii obligatorii; și o parte care permite alegerea unei specializări: arte, natura și științe, științe și inginerie, științe sociale, științe umaniste.
Pentru elevii care doresc să urmeze studii superioare este important ca ultimii doi ani de scoală după ESO să fie aleși astfel încât să poată obține medii cât mai bune. Accesul la facultate se face în proporție de 60 la suta în baza mediilor obținute în ultimii doi ani înainte de bacalaureat și 40 la suta în baza mediei de la bacalaureat. Facultățile nu dau examene pentru admitere, repartizările se fac în funcție de aceste medii, asemănător opțiunilor de la liceele din România.
Au fost multe discuții despre eficiența și competitivitatea acestui sistem, iar guvernul spaniol a anunțat în mai multe rânduri că vor fi schimbări în sistemul de admitere. Este de urmărit dacă aceste schimbări vor avea loc și dacă se vor aplica după data publicării Ghidului românilor în Spania.
Așa cum am menționat, pentru copiii străini există psihologi, orientatori școlari și profesori care îi ajută cu recuperarea materiilor și însușirea limbii. Este un sistem de lucru eficient și în general cadrele didactice și îndrumătorii se implică pentru a susține copiii noi în scoală. Exista afterschool în cadrul scolii (se plătește doar masa de prânz și cursurile extrașcolare dacă este cazul) în cadrul căruia copiii sunt ajutați să recupereze sau să aprofundeze materiile principale.
Pentru a avea o imagine completă, trebuie să mai țineți cont de faptul că există mai multe comunități în Spania unde învățământul se realizează în limba comunității respective.
Este vorba despre Comunitatea Valenciană, Țara Bascilor, Catalunia și Galicia. În aceste zone, copilul va învața în limba comunității respective, la care se adaugă clasele de limba castellana (limba spaniolă cum îi spunem noi în România) și cel puțin o limba străină, engleza sau franceza. Este deci de luat în calcul efortul copilului pentru a învața simultan 3 sau 4 limbi străine, în contextul în care examenele și testele de bacalaureat vor fi în castellană sau în limba comunității respective. Chiar dacă reglementările diferă, la examenele finale vor fi cel puțin teste în limba comunității repective, dacă școlile se afla într-una dintre cele 4 comunități menționate. Folosim generic termenul de bacalaureat, pentru a avea o idee prin analogie cu sistemul de învățământ românesc.
În acest context, mulți români se gândesc la alternativa unor școli private, dacă situația financiară le permite. În Spania există în acest moment trei variante pentru cei care doresc să își înscrie copiii la școală sau să îi transfere: școlile de stat, școlile semi-concertado și cele private.
Școlile de stat sunt cele clasice, gratuite, unde se urmează programa oficială. În cele patru comunități menționate se învață în limba comunităților respective.
Școlile semi-concertado sunt tipice Spaniei și sunt scoli semi-private, care țin în general de Biserica Catolica. În ultimii ani au fost mai multe discuții ale guvernului de stânga actual care a anunțat că va opri sprijinirea acestor școli, dar totul a rămas până în acest moment doar la nivel de discuție. Școlile semi-concertado sunt teoretic mai ieftine, între 200 și 400 euro pe lună, în funcție de zonă și de comunitate, dar daca ținem cont de necesitatea cumpărării anumitor manuale și participarea la unele cursuri plătite, opțiunea aceasta trebuie analizată atent, pentru că poate duce la cheltuieli aproape similare unor școli private. În școlile semi-concertado se învață în general în limba spaniolă – castellana– dar exista astfel de școli și în limba comunităților. Unii români au ales această variantă pentru a evita încărcarea copilului cu materiile predate în limba comunității respective, dar aceasta rămâne necesară la examene, bacalaureat, facultate și la angajare, dacă familia decide să rămână în comunitatea autonomă respectivă.
A treia variantă este aceea a școlilor private, în general școli în limbi străine, cum ar fi engleza și franceza. Vorbim aici mai mult de colegii – ESO și următorii ani – iar costurile pot fi de la 800 euro pe lună.
Pentru cei care doresc să rămână mai mulți ani în Spania, școlile private nu sunt întotdeauna cea mai buna alegere pentru integrarea copilului sau adolescentului în comunitatea spaniolă.
Mai există un element care trebuie menționat. În clasa a zecea va trebui să optați pentru tipul de învățământ care va fi urmat – uman, real, arte, alte variante. Exista aici și varianta de a opta pentru bacalaureat internațional, dacă școala respectivă are o astfel de programă.
Organizația Bacalaureatului Intenațional – Organización del Bachillerato Internacional (OBI)- este o organizație privată, înființată în anul 1968 și care organizează cursuri în diverse scoli de la 3 până la 19 ani, oferind posibilitatea susținerii unor materii de bacalaureat în care predomină o limba străină și mai puțin limba comunității. Organizația există în 120 de țări și a fost creată inițial pentru a facilita mobilitatea internațională a studenților. S-a pornit de la școli private, dar astăzi, la nivel mundial, sunt mai multe școli publice înscrise în program decât școli private. În general, în Spania, școlile private sunt înscrise în acest program.
De aceea, unii părinți își înscriu copiii la școli private ultimii doi ani, pentru a avea acces la bacalaureat internațional. Opțiunea se face de la începutul ciclului de după clasa a 10 – a și nu la finalul clasei a 12 -a. Avantajul pentru copil ar fi că va avea un examen mai ușor și mai redus ca dimensiune în limba comunității respective sau limba spaniolă. Au existat însă situații în care anumite facultăți sau angajatori nu au luat în considerare bacalaureatul internațional, astfel că a fost nevoie de susținerea din nou a bacalaureatului clasic.
Cum înscrieți copiii la școală
Înscrierea la școală ține cont de locurile disponibile și de un punctaj care se acordă în primul rând ținând cont de proximitate (școală de cartier), de existența unui frate/soră în aceeași școală și de talentul copilului – dacă practică sport de performanță sau are premii la olimpiade la diverse materii.
Înscrierea se realizează online, prin crearea unui cont de familie și apoi completarea unor formulare online la adresa: https://familia.edu.gva.es/wf-front/myitaca/login_wf
Înainte de a începe completarea formularului, este bine să studiați zona unde locuiți și să vedeți ce unități de învățământ sunt în apropiere de reședința oficială din empadronamiento.
În formular veți putea menționa în ordinea preferințelor câte trei unități de învățământ. Prima opțiune pe care o doriți este și prima pe listă. Școala va fi repartizată în primul rand în funcție de adresa de reședință din empadronamiento.
Pentru începerea cursurilor veți avea nevoie de:
- Numerele NIE ale părinților
- Numărul NIE al copilului
- Vida laboral a unuia dintre părinți sau a ambilor părinți
- Empadronamiento care să demonstreze reședința în apropierea scolii, așa cum a fost scrisă în formularul online
- Cardul de sănătate SIP și viza medicului de familie pentru începerea școlii
Actele solicitate variază de la o zonă la alta. În general, dacă la înscriere lipsește unul dintre aceste acte, conducerea școlii vă acordă un termen de 30 de zile sau mai mult pentru a îl obține. Actele sunt însă dependente unele de altele. Pentru a obține viza medicului de familie este nevoie să aveți medic de familie pentru copil. Pentru a avea medic de familie este nevoie de SIP – se poate elibera și un SIP provizoriu de câteva zile. Ca să puteți avea cardul de sănătate SIP sau sub orice formă există acesta în diferite comunități din Spania, aveți nevoie de NIE verde, de rezidență. La înscriere, copilul va primi în sistemul de învățământ un număr denumit NIA, asemănător cu NIE dar folosit doar în sistemul educațional.
În general, atmosfera în școli este pozitivă și profesorii sunt atenți la copii. Dacă există cazuri sau situații de bulling sau alte moduri de discriminare, nu ezitați să vorbiți cu îndrumătorii sau conducerea școlii. Managerii și profesorii sunt în general eficienți în rezolvarea problemelor înainte că ele să evolueze.