Longevitatea in Spania

0

       In Spania, speranta medie de viata este de 83 de ani,  situandu-se astfel pe locul 3 in lume si pe primul loc in Europa. conform statisticilor Eurostat.

        De ce se bucura spaniolii de o viata lunga?!  Care este secretul populatiei de pe aceste meleaguri?  Au obiceiuri inradacinate care le creioneaza viata, de la o dieta alimentara sanatoasa, odihna si sport la combaterea anxietatii si stresului.  Am identificat 5 factori care ii ajuta sa fie premianti in topul longevitatii.

  DIETA MEDITERANEANA

      De fapt nu este o dieta , cel putin pentru spanioli. Este un mod de viata si pentru ca cercetatorii au constatat ca in aceasta zona oamenii sunt mai sanatosi si traiesc mai mult le-au studiat obiceiurile alimentare. Daca vreti sa le urmati o sa va fie usor pentru ca dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai delicioase si usor de tinut din lume. In principal se bazeaza pe consumul de peste, legume,fructe,cereale integrale,ulei de masline si nuci. Beneficiile dietei ar fi scaderea colesterolului, a glicemiei, a stresului si a riscului de depresie.

SIESTA  

      Chiar daca este utila in perioadele si zonele cu caldura torida, siesta este  respectata si in alte perioade ale anului. De ce ? Pentru ca alternanta perioadelor de odihna cu cele de munca aduce beneficii mari sanatatii.  Siesta pare sa dea un nou restart organismului,  imbunatatind capacitatile motrice, memoria, concetrarea si nu in ultimul rand productivitatea. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cele 20-30 de minute de odihna in mijlocul zilei echivaleaza cu cateva ore de somn odihnitor.

SOCIALIZAREA

        Se spune ca spaniolii traiesc mai mult in strada, in sensul ca adora sa socializeze.  Sunt prietenosi si comunicativi chiar si cu strainii care nu le vorbesc limba. Foarte rar ai sa vezi spanioli stand singuri la restaurant sau intr-un alt loc public. Nu tin cont de diferentele dintre generatii si toata lumea comunica. Si o fac nu doar prin vorbe ci cu toata fiinta , gesticuland mult.

FIESTA

   Am putea spune ca Spania este tara fiestelor. Orice eveniment este celebrat cu multa muzica si veselie, costume spectaculoase si chiar care alegorice. Fiecare oras sau regiune are propriile sarbatori, pe langa cele nationale.  De la paradele in costume traditionale, la  bataile cu rosii, meciurile de fotbal sau coridele, orice prilej este perfect pentru a te bucura alaturi de prieteni. Petrecerile reprezinta antidotul perfect pentru stresul cumulat in restul zilelor.

NATURA  

     Cand te gandesti la Spania iti vin in minte peisaje cu palmieri si mare turcoaz. Natura  a fost generoasa, avand Marea Mediterana la est si Oceanul Atlantic la vest. Iar  locuitorii din Peninsula au un adevarat cult pentru miscarea in aer liber de la plimbari linistite la sporturi extreme. De regula, pe langa vacante, weekendurile sunt dedicate iesirilor cu familia sau prietenii  la malul marii sau la munte.