Există alimente și preparate culinare care valorează mai mult decât greutatea lor în aur. Astfel de delicase deși ajung la prețuri de zeci de mii de euro sunt scoase la licitație și cumpărate imediat. Pentru bogații lumii nimic nu este prea scump dacă le poate oferi ideea de lux. Iar restaurante de top din lume se întrec în a oferi preparate deosebite la prețuri exorbitante. Cu toate acestea rezervările sunt ocupate cu luni întregi înainte deși un singur fel de mâncare costă și 36.000 de euro.
Aur și pietre prețioase
Când spunem opulență ne gândim imediat la pietre și metale prețioase. În timp ce evident nestematele nu sunt comestibile, ele pot acompania ca decor anumite feluri de mâncare. Un restaurant din Sri Lanka oferă prăjituri însoțite de acvamarine, citrine sau granate în funcție de tipul de desert cu care se asortează.
Alte localuri de lux din New York sau Los Angeles servesc înghețate sau burgheri cu foiță de aur comestibilă de 24k iar clienții se grăbesc să achite nota de plată pentru acestea, o singură porție fiind “doar” 2000 dolari.
Tips: Dacă vă doriți o masă festivă glamour puteți opta pentru varianta mai accesibilă. Achiziţionaţi foiță de aur comestibilă sau spray auriu lichid pentru industria alimentară ( cu prețuri pornind de la 20-30 ron) și decora tortul aniversar.
Caviarul
De secole caviarul reprezintă chintesența luxului iar când vine vorba despre cele mai scumpe mâncăruri din lume deține un loc fruntaș. Un kilogram de caviar Almas costă peste 35000 euro pentru că provine de la un sturion care trăiește în Marea Caspică și care atinge maturitatea în cel puțin 20 de ani.
Aurul negru, cum mai este denumit se regăsește și în meniul restaurantelor de lux fiind nenumărate preparate care îl includ de la pizza cu caviar și fructe de mare la nu mai puțin de 12000 dolari la budincă de ciocolată cu foiță de aur și caviar la 34000 dolari porția într-un local exclusivist din Cumbria .
Tips: Din fericire caviarul nu mai este atât de greu de procurat ca în alte vremuri. Icrele negre de diverse calități pot fi achiziționate din multe magazine de specialitate sau din marile supermarketuri.
Trufele
Înainte le mâncau porcii, acum sunt considerate o delicatesă. Nu este o glumă. Chiar denumirea lor populară este de napi porceşti. Cunoscătorii le apreciază iar prețul lor este dat de aroma puternică, zona din care provin și mărimea lor. De exemplu un kilogram de trufe negre de Perigord ajunge la 2000 euro în timp ce aceeași cantitate de trufe albe la 1300 euro. Însă exemplarele rare, deosebite depășesc această sumă fiind scoase la licitație pe piața internațională.
Tips: Puțini știu că în România se găsesc trufe dar nu avem o industrie care să le și transforme în produse alimentare sau cosmetice. Dacă doriți trufe întregi luați legătura cu asociațiile de culegători. Le veți obține la un preț modic.O altă metodă de a vă bucura de calitățile lor este de a achiziționa alimente care conțin trufe în cantitate foarte mică, fiind mai ieftine cum ar fi paste, zacuscă sau pateu cu trufe.
Vita Wagyu
Dacă vă întrebați cum de a ajuns carnea de vită să fie printre cele mai scumpe alimente din lume trebuie să știți că nu este orice fel de carne ci una care provine de la o specie de vaci din Japonia. Un kilogram este cotat cu 800 euro iar o porție de coaste sau plăcintă în restaurantele de lux ajunge la peste 2500 euro. Va imaginați că un exemplar viu ajunge ușor la 30000 euro. De ce sunt atât de scumpe? Pentru că vacile Waygu sunt crescute fără stress, în condiții foarte curate și sănătoase. Astfel au dezvoltat o grăsime intercelulară, fiind distribuită în mod egal în toată masa musculară. Are culoare rozalie iar grăsimea îmbunătățește gustul , susțin maeștrii bucătari.
Tips: O variantă mai ieftină ar fi vita argentiniană , recunoscută pentru calitățile sale. O altă idee ar fi cea a utilizării baiţurilor în care lăsați carnea de vită obișnuită la macerat în frigider cel puțin 12 ore pentru a obține o carne fragedă.