Marea Britanie incepe vaccinarea in masa anti COVID de la 1 decembrie

0

Conform The Telegraph, Marea Britanie intentioneaza sa inceapa vaccinarea populatiei pentru COVID de la 1 decembrie 2020, folosind vaccinul produs de compania anglo-suedeza Astra Zeneca.

Vaccinul se afla in faza finala de testare, autoritatile sanitare urmand sa decida asupra avizului de punere pe piata in urmatoarele zile.

Pentru campania de vaccinare, englezii vor deschide 1500 de centre drive thru unde spera sa poata fi vaccinate 1000 de persoane pe saptamana, adica un total de 1.5 milioane saptamanal. S-a apelat la studentii de la medicina si medicii pensionari, care ar urma sa fie mobilizati incepand cu 1 decembrie, daca vaccinul va obtine si ultimele avize.

Intr o faza avansata se afla si vaccinul companiei farmaceutice Pfizer si partenerul german BioNTech. Acestia au anuntat ca au obtinut la teste o eficienta de 90 la suta, dar este necesara avizarea de catre autoritatile sanitare americane in regim de urgenta. Chiar si acest regim ar implica o asteptare de 2-3 luni pentru a se vedea posibilele reactii adverse, macar pe termen scurt.

Cu o luna in urma, Spania anuntase inceperea vaciinarii de la 1 noiembrie 2020, folosind vaccinul conceput de cercetatorii de la Oxford, dar acesta a generat probleme in ultima saptamana de testare si avizarea a fost amanata .

Important este insa ca tot mai multe variante de vaccin  ajung in forma finala, existand probabilitatea ca ele sa existe pe piata incepand cu ianuarie 2020. Ramane de vazut daca vaccinul anglo-suedez va obtine ultimele avize in zilele urmatoare si daca Marea Britanie va fi prima tara care va incepe vaccinarea in masa peste aproximativ doua saptamani.