Au fost momente impresionante la acest sfârșit de săptămână în inima Valenciei, unde a avut loc Slujba de Sfințire și Târnosire a Bisericii cu hramul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei .
Slujba de sfințire și liturghia arhierească au fost săvârșite duminică 16 octombrie 2022 de către PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.
În numai 2 ani , Preotul paroh Gabriel Cojocaru împreună cu inimoșii membrii ai parohiei au reușit să transforme un monument istoric aflat în paragină, o ermită datând din prima jumătate a secolului al XV-lea, într-o biserică frumoasă. Aceștia s-au implicat trup și suflet ajutând nu doar la restaurarea construcției în sine ci și contribuind la tot ceea ce înseamna interiorul lăcașului de închinăciune: de la icoane la toate obiectele de cult necesare.
Nu este de mirare că la slujba de sfințire biserica a devenit neîncăpătoare pentru cei câteva sute de români care au dorit să ia parte la acest eveniment plin de însemnătate. Intreaga stradă din fața bisericii a fost blocată pentru ca zecile de români care nu au mai avut loc în lăcașul de cult să poată participa la slujbă.
Hrisovul Târnosirii Bisericii a fost citit iar apoi a fost zidit împreună cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Mercurie în piciorul Sfintei Mese. Aceasta a fost spălată cu apă de trandafiri și unsă cu Sfântul și Marele Mir.
Credința și apartenența la spiritualitatea românească se învață în familie iar românii din Valencia le transmit copiilor lor valorile autentice. Deși slujba a durat 5 ore, cei mai mici creștini au ascultat rugăciunile, au aprins o lumânare și mai ales au avut posibilitatea, așa cum cere tradiția la târnosirea unei biserici, să se închine alături de părinți la Sfântul Altar.
La slujbă au participat și români veniți din alte localități, din alte parohii românești . Toți enoriașii erau îmbrăcați în straie de sărbătoare sau costume populare aduse de pe meleagurile natale. Comunitatea prezentă aici forma o Românie în miniatură, având în vedere că puteai recunoaște cu ușurință din ce zonă a țării provine fiecare, după specificul portului popular : erau ii și fote din Maramureș, Oltenia, Banat, Bucovina, Moldova și Muntenia.
Povestea românilor din parohia Bisericii cu hramul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei este impresionantă pentru că au reușit într-un timp atât de scurt să transforme o clădire în ruină în biserica lor de suflet . Iar drumul nu a fost ușor pentru că au existat probleme la tot pasul mai ales că au restaurat un monument istoric.
Pentru meritele sale, părintele Gabriel Cojocaru, a fost numit de către PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, preot iconom stavrofor – recunoaștere acordată preoților cu activitate bisericească excepțională.
credit foto: VIP Event Valencia