Din cauza frigului, umezelii si schimbarilor climatice date de anitompurile mai reci, apar durerile reumatismale in organism, de la dureri de incheieturi la probleme mai profunde.
Toamna avem tendinta sa consumam mai multa carne rosie si de porc, slanina sau alte preparate din carne si sa scadem ponderea pestelui sau a legumelor si fructelor in alimentatie.Pregatirea organismului pentru sezonul rece – chiar daca nu avem de a face cu iernile din Romania – ramane importanta , atat timp cat ne dorim ca dieta mediteraneeana sa ne aduca mai multa liniste, sanatate si longevitate.
Este indicat in aceasta perioada de tranzitie spre zilele mai reci din decembrie sa nu scadem consumul de peste care contine acizi grasi – somonul, heringul, tonul, sardinele – pentru ca acizii grasi sunt puternic antiinflamatori. La fel gasim acizi grasi si in uleiul de masline, al carui consum ar trebui crescut si nu scazut in perioadele cu vreme mai rece din an.
Nu trebuie sa lipseasca antioxidantii din legume si fructe, in special din cele colorate : afinele, murele, cartofii dulci, morcovii, roșiile, ardeii, portocalele, broccoli.
La acestea se adauga cerealele integrale pe care le gasim in paine integrala sau pastele care contin cereale integrale. Nu trebuie sa confundam aici painea din cereale integrale cu panea alba sau intens procesata. In sezonul rece este bine sa consumam carbohidrati, dar cat se poate sa fie carbohirdati simpli si mai putin procesati.
Un rol aparte il joaca seleniul pe care il gasim in seminte si nuci – de exemplu nucile de brazilia – si chiar in carnea de vita.
Cu alte cuvinte, alimentatia din perioada de trecere spre vremea rece este foarte importanta.
Multi dintre noi – pentru ca iesim mai putin din casa – avem tendinta sa inlocuim mesele de peste traditional mediteraneene – cu produse mai grele ca slanina, mititei, sarmalele. Trebuie doar sa tinem minte ca iarna avem nevoie cu atat mai mult de preluarea din alimente a unor substante antiinflamatoare si antioxidante.