O comunitate este puternică prin identitate și unitate

         

Din punct de vedere numeric, s-a confirmat în acest an că suntem principala comunitate străină din Spania. Un argument în plus, pentru a deveni o comunitate mai unită, mai informată și cu imaginea pe care o merită.

         Avem biserici românești, consulate, români de succes, restaurante, clinici medicale, magazine și cash carry, asociații și tot ceea ce este firesc să existe într-o comunitate în plină dezvoltare și consolidare.

        Depinde doar de noi cât de uniți vom fi, cum ne vom păstra tradițiile, limba și cultura în mijlocul unor zone multiculturale și diverse. Suntem membri ai Uniunii Europene și este normal să ne cunoaștem drepturile, facilitățile legale și procedurale și să respectăm legile, tradițiile și cultura unei țări care a primit mulți români cu brațele deschise.  Spania este una dintre destinațiile preferate ale românilor nu doar pentru a găsi un loc de muncă ci și pentru a începe o afacere sau pentru retragerea la pensie.

        Acest ghid – publicat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – a încercat să ofere un cadru de dezvoltare, de transmitere a informațiilor esențiale într-un limbaj simplu, în primul rând pentru românii care se află la început în Spania dar și pentru  membri mai vechi ai comunității.

Un argument și un pas în plus pentru coeziune și unitate a membrilor comunităților românești. Depinde doar de noi să fim mai uniți și să ne susținem, să confirmăm că suntem o comunitate puternică și bine integrată într-un sistem economic și social, care s-a dovedit primitor în ultimii ani pentru români.