Omologarea și recunoașterea diplomelor de învățământ

             De multe ori, românii ajung în Spania având deja un angajament de muncă și nu au nevoie de recunoașterea sau omologarea diplomelor.

            Când contractul de muncă încetează, vă puteți găsi în situația de a cauta un loc de muncă, fiind necesare diplomele de specializare, bacalaureat sau studii superioare.

            Problema principală este că aceste echivalări și recunoașteri durează începând cu 2 sau 3 luni pentru diploma de bacalaureat, până la aproape doi ani în unele cazuri pentru diplomele de studii superioare și master. Ne vom opri în continuare asupra câtorva idei importante, pentru că în domeniul diplomelor apar concepte diferite față de cele din țară.

             În primul rând, este bine de știut că – poate în mod surprinzător, România fiind un stat membru al Uniunii Europene și membră a Sistemului Bologna  – în general diplomele de studii superioare și alte specializări nu sunt recunoscute de statul spaniol automat , pentru că organizarea(planurile de studii) și uneori conținutul programelor și curriculelor de învățământ sunt diferite.

             Diploma de bacalaureat în general este recunoscută – reamintim că în Spania sunt obligatorii 10 clase de învățământ.Acestea corespund cu ceea ce spaniolii numesc ESO (Educacion Segundaria Obligatoria).

             În cazul studiilor superioare aveți însă două posibilități :

  1. Omologarea diplomei

              Acest termen înseamnă recunoașterea completă a profesiei, aceasta putând fi practicată în Spania.

              Omologarea durează în general minimum 1 an, dar trebuie să țineți cont că acest termen se calculează din momentul în care toate documentele sunt depuse corect și cu toate completările solicitate de către autorități. Termenul poate fi și mai mare, ținând cont că se compară foile matricole cu materiile de studii din cele două țări.

Se verifică echivalența de durată, conținut și autorizarea centrului universitar sau de specialitate care a eliberat diploma. Pentru a da câteva exemple, diplomele medicale sunt omologate de către statul spaniol, iar cele de drept – studii juridice – limbi străine sau comunicare nu sunt omologate.

  • Recunoașterea nivelului de studii

          În cazul acestor diplome universitare – în special a celor umaniste – statul spaniol recunoaște doar nivelul de studii, ceea ce dă posibilitatea continuării studiilor sau obținerea unor punctaje pentru studii superioare sau post universitare în cazul consursurilor de angajare.

          Practic se compară fișa matricolă de la facultatea din România cu programa echivalentă în Spania și – daca doriți omologarea – vi se recomandă completarea studiilor în Spania până la echivalarea totală a cursurilor.

            Dacă nu aveți nevoie în mod explicit de omologare, puteți obține direct recunoașterea nivelului de studii. În general, studiile de bacalaureat se echivalează fară probleme, iar echivalarea lor durează mai puțin.

          De menționat că în Spania studiile profesionale după cele 10 clase obligatorii se numesc tehnician mediu dacă sunt realizate imediat după ESO sau tehnician superior dacă sunt realizate după licența celor 12 clase. Recunoașterea diplomei de bacalaureat permite accesul la facultate, studii de technician superior sau pe piața muncii, la locurile de muncă pentru care se solicită acest nivel de studii.

Aveți nevoie în principal de următoarele acte :

– Cerere depusa la registratură

 – Documentația academic

 – Plata taxei 079, sumele diferă în funcție de solicitare; omologarea diplomei echivalente ESO (absolvirea celor 10 clase obligatorii) este gratuită

 – Documentația academică trebuie tradusă și legalizată; în general este de preferat ca  traducerea și legalizarea să fie realizate în Spania de către un traducător numit de MAEC.

         Găsiți în toate regiunile Spaniei traducători autorizați pentru română și spaniolă, care vă pot ajuta și cu pregătirea actelor necesare. Actele se depun în copie dar la depunere se prezintă și originalul pentru conformitate.

        Pentru toate aceste operațiuni este acceptată delegarea unei persoane care să vă reprezinte și să deruleze aceste proceduri, menționând din nou că actele trebuie să ajungă și în original în fata reprezentanților autorităților în momentul depunerii. Actele se depun la oficiile teritoriale ale guvernului și – în funcție de specializare – există cazuri în care se depun la Ministerul Educației (cum este și cazul specializărilor medii) sau Ministerul Sănătății (diplomele de studii superioare medicale).

          Depunerea actelor depinde de zona de reședință, în general aceastea fiind procesate regional.

         Pentru relația cu Ministerul Educației aveți nevoie să vă activați contul de semnătură electronică pentru educație. În cadrul sede electronic veți primi și răspunsurile la solicitări prin notificări scrise la capitolul “notificări”. Notificările vă sunt semnalate și prin email.

Pentru a genera contul de semnătură electronică puteți urmări următorul tutorial în limba spaniolă:

http://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:87b35d92-93c8-44bd-9c33-a5dd86c08545/registro-sede.pdf

Semnatura electronică o puteți accesa la următorul link:

https://sede.educacion.gob.es/sede/login/inicio.jjsp?idConvocatoria=111

Există și posibilitatea, prevăzută în pagina de intrare, să fiți reprezentați de o altă persoană, în cazul în care nu stăpâniți foarte bine zona online.

Pentru a identifica adresele instituțiilor statului din zona în care vă aflați, puteți folosi instrumentul oficial de căutare al autorităților spaniole : https://administracion.gob.es/pag_Home/atencionCiudadana/encuentraTuOficina/OficinasRegistro.htm

Mai multe detalii privind procedurile și actele necesare pentru omologarea sau recunoașterea diplomelor puteți afla descărcând în format PDF ghidul oficial în limba spaniolă : https://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:5148cf1f-adcc-40bf-82cb-2698e4ab4a08/ayuda-procedto.pdf

Un model orientativ în limba spaniolă despre cum trebuie să completați solicitarea:

https://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:7862606d-5908-4d9e-b147-ec65ac682deb/ayuda-solicitud-hom.pdf