Parohiile românești din Spania

        Bisericile românești din diaspora sunt mai mult decât lăcașuri de cult pentru credincioși. Sunt probabil elementul central al comunităților, pentru că aduc oamenii împreună, îi ajută să se cunoască, să socializeze și să se șusțină într-o țară străină.

De multe ori la biserica este locul în care familiile se cunosc, copiii românilor devin prieteni, se afla informații despre locuri de muncă, chirii, școală, iar românii se susțin unii pe alții. Aici se desfășoară proiecte educaționale, școli de duminică sau cursuri de cultură și civilizație românească.

 Pe teritoriul Spaniei sunt 129 de parohii românești. Detalii despre acestea ca localizare și datele de contact ale fiecărei parohii puteți afla pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei:

https://obispadoortodoxo.es/

https://obispadoortodoxo.es/index.php/parohii/parohii-din-spania

Chiar dacă în general bisericile românești se regăsesc în spatii închiriate, tot mai multe dintre ele reușesc să dobândească și să își amenajeze spații proprii.

Chiar în anul 2022 a fost inugurat oficial și sfințit un nou lăcaș de cult românesc, amenajat și prin susținerea enoriașilor într-o ermită veche de 600 de ani, pusă la dispoziție de Biserica Catolică Spaniolă.

Există proiecte și pentru zone ortodoxe în cadrul cimitirelor catolice, parohiile fiind foarte active în cadrul comunităților. Mulți români se apropie și mai mult de Biserică și credință acum, când sunt departe de casă, acestora alăturându -li- se de multe ori și spanioli sau oameni aparținând altor culte, care se apropie astfel de ortodoxie.

Există și comunități românești importante penticostale și adventiste.

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei și preoții români au făcut eforturi și în timpul pandemiei, iar slujbele au avut loc în condiții speciale, fapt care a apropiat oamenii și mai mult de Biserică și a dus la o mai mare apropiere a membrilor comunităților românești.

Nu vom intra în acest capitol în detalii, dar site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei  oferă toate informațiile necesare pentru a localiza parohiile românești pe care le aveți în apropiere și a putea comunica mai ușor.

Preoții români pun mult suflet și sunt cu atât mai aproape de enoriași, mai ales aici, departe de casă.

Ne-am dorit că în finalul acestui capitol să avem pentru români și mesajul Preasfinției Sale Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Preasfinția Sa a transmis binecuvântarea sa către toți românii din Spania și Portugalia:

BISERICA, MAMA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

Dragi români,

Salutăm cu bucurie mare apariția acestui Ghid al românilor din Spania, o publicație absolut necesară pentru comunitatea noastră românească. În aceste pagini, pe lângă informațiile necesare desfășurării vieții cotidiene în Spania, veți afla și un capitol despre parohiile Episcopiei noastre. Biserica a fost prima instituție din țară care a înțeles rolul său de a purta de grijă pentru fiii ei plecați peste hotare.

Astfel, la ora actuală avem în Spania un număr de 129 de parohii, care deservesc din punct de vedere spiritual pe românii ortodocși stabiliți în acest stat al Peninsulei Iberice. Biserica arată încă o dată și o face încă de la începuturile migrației românești, că principala ei preocupare este păstrarea credinței strămoșești a poporului român, de aceea, vă spunem că porțile bisericilor noastre sunt deschise oricărui om care se apropie cu credință și cu dragoste de Dumnezeu, pentru a-și afla alinarea, liniștea și pacea care sunt atât de necesare în lumea agitată în care viețuim.

Binecuvântăm întregul popor român din Regatul Spaniei și îl purtăm în rugăciune,

Episcopul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei”