Planul spaniol pentru “noua normalitate” în săptămânile următoare

0

Marti 28 aprilie primul ministru spaniol Pedro Sanchez a anuntat masurile de relaxare pe teritoriul Spaniei  pentru a se ajunge la o “noua normalitate”. Masurile urmeaza a fi aplicate in patru faze pana la finalul lunii iunie si vor fi particularizate nu in functie de comunitati, ci in functie de situatia specifica in provincii, orase si insule.

Noii pasi de relaxare a situatiei de izolare vor fi anuntati treptat, in functie de evolutiile din teren, gradul de ocupare a spitalelor si sectiilor ATI de terapie intensiva si feedbackul dupa masurile anterioare.

 In acest moment, cu relaxarea usoara din ultimele zile,  Spania se afla in faza  zero, una dintre cele patru faze.

Cele patru etape vor avea durate de aproximativ doua saptamani fiecare – s-a luat in calcul perioada de incubare a virusului – iar mastile de protectie se recomanda a fi purtate in locurile publice pe toata durata celor patru faze.

Propunerile in acest moment sunt orientative – ele pot fi actualizate si aplicate in functie de situatia din teren –  dar putem macar estima intentiile autoritatilor spaniole pentru urmatoarea perioada.

Faza 0

Este faza in care Spania se afla acum, cu o usoara relaxare a activitatilor, permisiuni pentru iesirea copiilor si functionarea restaurantelor doar in regim de take away. Miscarea in teritoriu ramane limitata si reglementata, analizandu-se zilnic numarul de imbolnaviri si gradul de incarcare a sistemului medical. Cursurile scolare nu se reiau, ele vor incepe in luna septembrie.

Faza 1

Va fi reluata partial activitatea micilor companii, nu si a mallurilor si marilor centre comerciale. In cazul centrelor medicale sau de cosmetica,  totul se va face cu programare pentru a nu se aglomera spatiile comune. Persoanele peste 65 de ani vor avea ore speciale de programare.

Restaurantele pot fi deschise pentru take away si terasele pana la o capacitate de 30 la suta, cu respectarea distantei sociale. Se discuta despre o reglementare similara pentru spatiile de cazare, exceptand spatiile commune. Lacasurile religioase vor putea aplica acelasi procent de 30 la suta, cu respectarea distantei sociale de siguranta. In provincii faza 1 este programata a se aplica din 11 mai, iar in insule este posibil sa se aplice cu cateva zile mai devreme.

Faza 2

Deschiderea restaurantelor in acelasi regim de 30 la suta ca si terasele. Aici se adaoga teatrele si cinematografele, tot cu 30 la suta, dar nu mai mult de 50 de persoane.

Se permit pescuitul,  vanatoarea si adunarile publice de pana la 200 de persoane. Se deschid cursuri pentru copiii pana la 6 ani ai caror parinti lucreaza.

Faza 3

In acesta faza – daca evolutiile sunt bune – se va permite o mai mare mobilitate intre orase si vizitarea resedintelor secundare.

Se vor relua aproape toate activitatile, iar centrele comerciale vor putea fi deschise pana la un grad de ocupare de 50 la suta, cu respectarea normelor de  igienizare si a distantarii sociale.

Toti acesti pasi vor avea sau nu loc in functie de evolutia fazelor anterioare si feedbackurile din sistemul sanitar din aceste faze. Provinciile si orasele vor aplica asimetric aceste reglementari, in functie de numarul de cazuri si de gradul de ocupare a capacitatilor de interbare si ATI din spitale.