Planul unei redresări comune a UE poate aduce avantaje românilor din străinătate

0

În urma summitului Consiliului European desfășurat prin videoconferință, liderii țărilor membre UE și conducătorii structurilor de execuție ale Uniunii Europene au ajuns la o înțelegere privind prezentarea până în dată de 6 mai a unui program de relansare economică.

Deși inițial Germania a venit cu propriul plan în patru etape, ulterior Angela Merkel a declarat că va susține planul european, inclusiv la nivel financiar.

Un astfel de plan oarecum centralizat – președintele francez a cerut că proiectul să fie cât mai curajos – înlătura speculațiile prin care pesimiștii susțineau că Uniunea Euorpeana trece prin moment grele și că această perioada va afecta inclusiv circulația forței de muncă și va aduce închiderea granițelor statelor membre pe termen mediu.

Inițiativele Conisiiei Europene din ultima perioada au făcut că principiile de baza ale Uniunii să recupereze teren și să îi liniștească pe aceia dintre noi care lucrează în străînătate sau depind de libertatea de mișcare în diferite țări europene. În aceași situație de incertitudine se aflau și românii care au rezidență în alte state europene membre ale Uniunii.

Prin noul program de redresare ce va fi prezentat pe 6 mai, toate aceste speculații sunt înlăturate și se încearcă o Uniune Europeană și mai coerentă în decizii decât în anii anteriori. De acest plan este nevoie și pentru a contracara efectele de imagine și structurale – inclusiv din punct de vedere al finanțării europene – generat de ieșirea Marii Britanii  și toate presiunile și neînțelegerile din ultima perioada.

Se pare că va există un buget multianual, în special un extra-buget pentru următorii doi ani, care să susțînă refacerea economiilor europene după pandemie. În aceste zile se vor stabili domeniile care vor fi susținute cu prioritate, toți liderii europeni fiind de accord că printre acestea se află sistemele sanitare și economia.

Este probabil să existe o emisie de obligațiuni comune ale Uniunii Europene pentru a colecta o parte din banii necesari, fiind discuții în jurul sumei de 2 trilioane euro.

Pentru românii din Spania și din țară vestea este foarte bună. Granițele nu vor fi închise și vor apărea destul de probabil facilități suplimentare pentru mobilitatea forței de muncă.Proiectul Uniunii Europene ar putea fi revigorat după pandemie, apărând astfel noi potențiale avantaje pentru românii din străînătate.