Primăvara este anotimpul de regenerare a ficatului și bilei

0
dav

Chiar dacă în Spania nu este așa de frig încât să avem nevoie iarna de grăsimi și alimente conservate, organismul nostru se află în relație directă cu schimbările de temperatura, anotimpurile și lumina sau raportul între lumina de zi și întunericul nopții.

De aceea primavara este un moment de renaștere a organismului, de regenerare și refacere a rezervei de antioxidanți. Mai mult, medicina tradiționala chineză spune că este anotimpul ficatului și bilei de care trebuie să avem grijă în mod special.

Cu alte cuvinte,  este important că odată cu schimbarea anotimpului să schimbăm și noi alimentația și să aducem în dieta noastră alimentele de primavara care apar odată cu regenerarea solului, de la verdețuri la legume, leguminoase și fructe.

Este bine că în general în regiunile Spaniei găsim legume și fructe asemanatoare cu cele de acasă, alimente cu care organsimul nostru este obișnuit.

Urzicile și spanacul au un efect foarte bun de curățare a sângelui și detoxifiere, la fel și ridichiile, care sunt un puternic antioxidant.

Ceapa verde și usturoiul verde au un efect mult mai puternic decât cele uscate, păstrate în cămară. Trebui să fim atenți pentru că sezonul lor este destul de scurt, mai ales a celor de grădina.

Luteina este importantă pentru ochii nostri, iar rosiile conțîn un nivel ridicat din acesta substanță, mai ales cele de primavara și care nu sunt de solar.

Cartofii noi sunt foarte buni pentru organism, coaja conține aproape 50 de fitoelemente, zinc și selenium – importante pentru prostate – și substanțe ce scad nivelul glicemiei în sânge. Mai mult, cartofii noi – care  se pot găși pentru o perioada destul de scurtă – se folosesc chiar în curele de slăbire,  dacă nu sunt asociați cu unt sau carne, ci doar cu legume.

Curățarea și energizarea organismului făcută primavra se simt  apoi pe tot parcursul anului, mai ales printr- o bună funcționare a ficatului.

Nu sunt alimente scumpe, este doar important să ne sincronizăm alimentația cu ce oferă natura proaspăt și regenerant în aceasta perioada.