Programe pentru invatarea limbii romane in Spania

Cât de bine vă simţiţi când auziţi pe stradă, în Spania, vorbindu-se româneşte! Limba în care s-au născut îi defineşte pe toţi românii, le conferă  identitate şi suflet. Nu întâmplător anumite cuvinte au o putere mai mare în limba maternă, stârnesc o emoţie mai profundă, pătrund în adâncul fiinţei… mai ales cuvinte ca dor, iubire sau durere.

        Iar comunitatea celor care vorbesc limba română numără peste 28 milioane de persoane la nivel mondial. Este a cincea, cea mai folosită limbă în lume, dintre limbile latine. În Spania se estimează că peste 1 milion de persoane o vorbesc sau o studiază. Există localităţi în care diaspora românească este atât de numeroasă încât în comunitate, auzi la fel de frecvent vorbindu-se în română ca și în spaniolă.

        Pentru noua generaţie, cea a copiilor românilor din Spania, limba română se învaţă încă din primii ani de viaţă, acasă, în familie. Este  liantul sufletesc, atât cu părinţii cât şi cu cei dragi rămaşi în ţară.

  1.  Avantaje ale studiului limbii române în Regatul Spaniei, în special pentru copii şi tineri
  • Limba română reprezintă atât legătura sufletească cu familia şi cu cei dragi rămaşi în ţară, cât şi liantul social în rândul diasporei, este un element importat pentru definirea identității noastre ca și comunitate principală în Regatul Spaniei. Odată cu învățarea limbii, se deprind şi elemente specifice culturii şi poporului român, legate de tradiţii şi spiritualitate…practic tot ceea ce ne diferenţiază de alte popoare, indiferent că ne aflăm în țară sau în diaspora.
  •  După ani de criză economică şi pandemia de Covid-19, mii de români s-au întors în ţară. Viitorul este incert, astfel încât asemenea lor, mulţi alţii ar putea sa ia aceasta decizie în funcție de împrejurări, de a  reveni pe meleagurile natale. Pentru cei mici, cunoaşterea limbii şi a elementelor culturale ar facilita o creștere a conștientizării identității în comunitate și  reintegrarea în şcoală şi societate, în cazul reîntoarcerii în țară.
  • Cunoaşterea limbii române vă poate ajuta să beneficiaţi în Spania, de oportunităţi mai mari atunci când vă căutaţi un loc de muncă, mai ales în industria ospitalității, în cazul  afacerilor româno –spaniole sau în administraţia locală în cadrul departamentelor  pentru străini.
  • Pentru tinerii studenţi, alegerea unui curs de limbă română le va completa specializarea, mai ales că este o limbă a unei ţări din cadrul Uniunii Europene şi vor obţine uşor rezultate foarte bune. Dacă îşi doresc să participe la schimburi  Erasmus sau similar și să studieze în România, accesul la universităţile din ţară va fi mai facil.
  • Unde există cursuri de limba română în Regatul Spaniei ?
  1. Învăţământul preuniversitar
  2. Cursuri  LCCR în şcolile spaniole

          În multe şcoli din Spania, copii români dar şi de alte naţionalităţi  participă la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească. Copiii cu vârste între 3 şi 18 ani   învăţă nu numai limba română dar  şi noţiuni privind istoria, geografia, cultura şi civilizaţia românească.

Cum vă puteţi înscrie copilul la acest curs?

           În fiecare an, puteţi depune o cerere chiar la şcoala la care merge copilul. Cererile sunt centralizate iar şcolile care solicită organizarea acestui curs trimit toate datele  autorităților din domeniul educației din fiecare Comunitate Autonomă. După centralizarea și analizarea tuturor datelor, reprezentanţii Ministerului Educației decid menținerea  claselor de limbă română şi chiar includerea altora noi în comunităţile locale în care există un număr suficient de mare de solicitări. Pentru Programul Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească  curricula, manualele şi materialele didactice sunt asigurate de Institutul Limbii Române din România.

        În Spania, cursul a debutat în anul şcolar 2007-2008, în comunităţile Madrid, Castilia – la Manchaşi Catalonia. Anul trecut, cursul LCCR era predat în 13 comunități autonome, fiind implicați aproape 5000 de copii în aproximativ 400 de școli. Există şi o hartă interactivă a centrelor şcolare care organizează cursul, pe care o puteţi consulta dacă vreţi să îi  înscrieţi pe cei mici.  http://madrid.mae.ro/node/798.

        Puteți contribui la extinderea acestui program discutând cu prietenii români care au copiii la aceeași școala și solicitând către conducerea unității de învățământ cursuri de limbă română prin depunerea a cât mai multe cereri. Comunitățile de români din Spania sunt importante si este normal să fie depuse cât mai multeasemenea solicitări.

  • Cursuri susţinute de asociaţiile româneşti şi de parohiile bisericilor creştin ortodoxe româneşti

            Pe lângă cursurile de limbă şi civilizaţie românească, organizate în şcolile din Peninsulă, există Şcoli de duminică, în cadrul parohiilor bisericilor româneşti sau cursuri susţinute de asociaţii ale românilor.  Membrii mediului  asociativ  înţeleg cel mai bine dorinţa părinţilor, ca şi copiii lor să crească în spiritul culturii române. De altfel multe dintre demersurile asociaţiilor româneşti de peste hotare sunt finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.  În 2022, a fost demarat un nou program de fonduri nerambursabile prin Programul Sprijinirea Educației în Limba Română, dedicat diasporei. Acesta a fost structurat pe două direcţii:

a) pentru asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor, care desfășoară activități educative în limba română și

b) pentru  asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor, care au încheiat acorduri de parteneriat cu unitățile de învățământ publice cu predare în limba română din afara granițelor pentru dotarea claselor. Toate informaţiile necesare le găsiţi accesând link-ul https://dprp.gov.ro/web/sprijinirea-educatiei-in-limba-romana/.

Învăţământul universitar  şi cursuri la ICR Madrid

1.Lectoratele româneşti

    Limba şi literatura română se studiază în universităţile spaniole. Mai mult decât atât, există şi 6 lectorate româneşti în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universităţi din Peninsulă. Primul lectorat de limba română a fost inaugurat la Universitatea din Alicante, încă din anul 2008. Au urmat apoi, în 2011 Universitatea Granada, în 2012 Universitatea din Sevilla, în 2013 Universitatea Salamanca,în 2015Universitatea Autonomă din Barcelona şi în 2021 Universitatea Complutense din Madrid.O hartă interactivă a lectoratelor poate fi consultată aici: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1QcMXOzLX6Fq5YN7QtwxFnzj9E-U&ll=43.63600049866174%2C2.1912297000000223&z=2

2. ICR Madrid

     Institutul Cultural Madrid reprezintă un creuzet al activităţilor dedicate culturii şi limbii române. Pe lângă diversele evenimente şi expoziţii pe care le organizează, ICR Madrid, asemenea Institutului Cervantes, oferă cursuri certificate de limbă pentru adulţi. În urma absolvirii acestor cursuri şi a examenelor aferente, se poate obţine diploma care atestă nivelul de stăpânire a limbii române. De asemenea, prin Programul Bursele Institutului Cultural Român cercetători, traducători, jurnalişti culturali şi artişti sunt sprijiniţi, în efortul lor de pregătire specializată.( https://www.icr.ro/madrid/cursuri-de-limba-romana-pentru-straini-la-madrid/es)