Relațiile cu angajatorii și contractele de muncă în Spania

Cum puteți găsi de lucru în Spania?

Mulți români pleacă în Spania pentru un contract de muncă. Este mai greu să găsiți un loc de muncă imediat, dacă acesta nu este asigurat înainte de plecarea din țară.

Spania are o pondere destul de mare a zonei agrare, de la grâu la viță de vie, portocali, măslini, căpșuni, avocado, mandarine și alte plantații. Există și industrii importante, de la ceramică, la fabrici de automobile ale unor mărci de top.

De multe ori, pentru că este foarte cunoscută pentru turism și locurile de muncă din zonele mediteraneene, cei care nu cunosc Spania au impresia falsă că este o țară care își bazează Produsul Intern Brut preponderent pe turism.

În general, domeniile în care lucrează cei mai mulți lucrători străini, deci și români, sunt agricultura și zona horeca, cu mențiunea că o mare parte dintre aceste contracte sunt sezoniere. Mulți români lucrează și ca angajați la domiciliu, în special în sectorul îngrijirii persoanelor în vârstă, domeniu de activitate pentru care reglementările au fost actualízate în septembrie 2022, aducând noi drepturi lucrătorilor (în principal introducerea posibilității cotizării pentru șomaj și desființarea riscului de concediere arbitrară).

Tot în ultima perioadă, se observă în rândul românilor din Spania și o creștere semnificativă a numărului persoanelor fizice autorizate – așa numiții “autonomos” – în special în cazul acelora care obțin rezidență în zonele de litoral. Aici se încadrează de multe ori și munca de la distanță, inclusiv contractele păstrate în țară și derulate într-un ambient special în orașele de la malul mării.

Există agenții în România care trimit români la muncă în Spania, dar în cele mai multe cazuri locurile de muncă se găsesc informal, din om în om, prieteni, vecini care au mai lucrat sau angajatori sezonieri pentru care s-a mai lucrat și în anii trecuți. Mai ales în agricultură, există lideri informali – oameni care vin de mulți ani în aceleași zone la cules de portocale, căpșuni, ciuperci sau în alte activități agricole – care construiesc echipele și le cresc sau micșorează în funcție de sezon și recoltă. De aceea, ne-am oprit în paragrafele următoare și asupra lucrătorilor în agricultură, existând ghiduri specializate publicate de autoritățile din România, în contextul în care în acest domeniu se înregistrează cele mai mari riscuri de înșelătorie sau muncă la negru, exploatare fără plata ulterioară.

 Există și așa numitele ETT – Empresas de Trabajo Temporal, unde lucrătorii se pot înscrie și – în funcție de cererea din piață – primesc un loc de muncă pe o perioadă determinată de timp, de cele mai multe ori pe termen scurt, pornind chiar de la una sau câteva zile.

Am mai menționat pe parcursul ghidului că munca la negru nu este o soluție avantajoasă, mai ales că România este membră a Uniunii Europene și aveți toate drepturile pe care vi le conferă acest statut pe piața muncii. Cu atât mai mult cu cât românii sunt, conform statisticilor, cea mai numeroasă comunitate străină din Spania în acest moment, este firesc să vă preocupe statut legal, de imagine și în general statutul în societatea spaniolă.

Locuri de muncă puteți găsi pe site-ul Serviciului Public de Ocupare spaniol:  https://www.sepe.es/HomeSepe sau prin Portalul Unic de Ocupare EMPLEATE, care pune la dispoziția persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă, întreaga ofertă existentă în portalurile publice și private: https://www.empleate.gob.es/empleo/#/

Puteți consulta și “Bolsa de empleo” – Bursa locurilor de muncă, în funcție de zona și comunitatea în care vă aflați:

https://web.jobtoday.com

https://es.indeed.com

Ce acte sunt necesare pentru a munci în Spania?

Mulți vor spune că avem nevoie în primul rând de NIE. NIE nu este obligatoriu pentru a vă angaja – pentru că sunteți cetățeni ai unei țări membre a Uniunii Europene – dar este, într-adevăr, necesar pentru a derula – ulterior înregistrării contractului – relațiile contractuale cu angajatorul și cu autoritățile spaniole: de la cardul de sănătate la deschiderea unui cont pentru primirea salariului. În mod normal un cont bancar se poate deschide și fară NIE, dar băncile au dreptul să își impună propriile reguli de acces la serviciile bancare și – de multe ori – este solicitat NIE, pentru că acesta oferă informații despre statutul fiscal, de rezident sau nonrezident.

Înregistrarea contractului de muncă se poate face, inițial, doar cu documentul românesc de identitate, dar ulterior, având deja un contract de muncă, trebuie solicitat și obținut certificatul de rezidență, în care apare NIE, care trebuie comunicat Securității Sociale spaniole.

Ce aveți de făcut în momentul semnării unui contract de muncă?

  1. Trebuie să obțineți un Numero de Seguridad Social

Pentru a putea plăti contribuțiile de securitate socială în Spania, aveți nevoie de acest număr de afiliere la Seguridad Social. El se obține completând  mai întâi formularul TA1 și apoi deplasându-vă  la cel mai apropiat centru de Tesorería General de la Seguridad Social. Obținerea acestui număr poate reveni în sarcina primului angajator sau al angajatului.

Formularul TA1 îl găsiți la următorul link, unde aveți și informații despre cum se completează. Dacă nu cunoașteți bine limba spaniolă, puteți utiliza un traducător online pentru a nu greși completarea formularului:

https://www.seg-social.es/wps/wcm/connect/wss/74de4056-76f1-49aa-ae39-f24385bc8989/TA_1+%28V.6%29.pdf?MOD=AJPERES

Formularul se completează cu majuscule.

Adresa celui mai apropiat birou unde trebuie să vă prezentați, o puteti găsi folosind următorul link oficial și selectând la cautare TGSS – Tresoreria General de la Seguridad Social:

https://www.segsocial.es/wps/portal/wss/internet/Inicio?urile=wcm:path:&page=com.ss.internet.portlets.seguridadSocial

Pentru aceste demersuri de multe ori vă poate sprijini și angajatorul direct, prin intermediul unui department de resurse umane, dacă acesta există sau un gestor.In cele mai multe domenii, aceasta sarcină revine angajatorului.

  • Obținerea NIE, cel puțin al unui certificat de NIE alb

Daca nu aveți NIE, aveți obligația legală să îl obțineți înainte de data de 31 decembrie a anului în care începeți să lucrați. Este bine să aveți oricum NIE, pentru că acesta este actul cheie în relație cu autoritățile spaniole, de la carnet de conducere la asigurările de sănătate, inclusiv pentru deschiderea unui cont bancar unde să puteți primi salariul – NIE alb poate fi folosit teoretic doar 183 de zile, termen după care în mod normal se revine în țară sau deveniți rezident fiscal în Spania.

Despre NIE alb, NIE verde și obținerea acestora puteți găsi mai multe detalii în capitolul dedicat din “Ghidul românilor în Spania”.

  •  Pentru deschiderea unui cont bancar aveți nevoie de următoarele acte:

– Document de identitate, pașaport sau carte de identitate; băncile prefera legitimarea cu pașaport, care conține și semnătură, deși este legală și folosirea cărții de identitate romanești

 – Adresa locuinței, empadronamiento

 – Numărul NIE

 – Dovada că lucrați, contractul de muncă sau vida laboral, în funcție și de tipul de cont și de reglementările fiecărei bănci în parte

 – Există conturi care pot fi deschise online și pentru care aveți nevoie de mai puține documente, dar în general în cazul acestor conturi și tipurile de operațiuni sunt limitate.

 Este important de știut că deschiderea unui cont cu NIE alb înseamnă deschiderea unui cont de nerezident în Spania. Un astfel de cont implica taxe de administrare destul de mari, duble aproape fară de cele ale contului pentru o persoană rezidentă. Unele bănci cer și o asigurare de viață la deschiderea contului, ceea ce ar însemna încă o cheltuială între 100 și 200 de euro.

Regulile băncilor se modifică în funcție de inflație, situația locurilor de muncă, inclusiv numărul emigranților și al solicitărilor înregistrate în anumite perioade de timp. Astfel, regulile pot varia de la o perioadă la alta și de la o banca la alta.

  •  Cardul de sănătate se obține de la cel mai apropiat centru de sănătate – Centro de Salud – dacă aveți rezidența, NIE verde. După eliberarea SIP (Sistema de Informacion Poblacional), vă va fi alocat și medicul de familie. Cardul vă este eliberat în câteva zile. Dacă nu aveți NIE de rezidență, se eliberează în general cardul de sănătate provizoriu, cu durată limitată. Mai multe detalii despre funcționarea sistemului de sănătate spaniol găsiți în capitolul dedicat acestei teme.

Câteva idei despre relațiile de muncă

 Domeniul contractelor și relațiilor de muncă este complex și nu ne propunem aici decât câteva idei generale și atenționări asupra unor factori de risc. Despre acest domeniu se poate scrie un ghid complet de dimensiuni mai mari decât prezentul ghid, dar este dificil de generalizat, atât timp cât reglementările se aplică diferit de la caz la caz, inclusiv pentru șomaj și alte ajutoare sociale. Sunt multe detalii asupra cărora nu ne vom putea opri în acest ghid. La finalul acestui capitol găsiți mai multe linkuri utile privind diferite domenii din piața muncii, inclusiv ghidul actualizat recent de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România.

Ce este bine să știți:

Verificați cu atenție toate clauzele din contractul de angajare pentru a cunoaște foarte bine ce drepturi și ce obligații aveți. Dacă nu consultați vida laboral constant, puteți ajunge în situația de a nu se fi plătit pentru dumneavoastră, pentru o perioadă de timp, contribuțiile pentru asigurări sociale. În mod normal, plata securității sociale revine angajatorilor.

 În general, reglementările de muncă din Spania pot fi găsite în Statutul lucrătorului, echivalent Codului Muncii din România, care stabilește cadrul juridic general și mai ales obligațiile minime ale ambelor părți. La acest document se adaugă Convențiile de ramură care se încheie pentru diverse domenii de activitate la nivel național, nivel de comunitate, provincie și eventual de companie. Prevederile din “Statutul lucrătorului” prevalează, adică sunt mai importante decât cele din convenții. Astfel, în convenții nu se pot impune condiții sub cele minime obligatorii stabilite pentru angajați în Statutul lucrătorului, dar pot fi stabilite condiții mai bune și avantaje în plus. Este important să consultați convențiile de ramură, pentru că ele stabilesc inclusiv nivelul de salarizare și preiau condiții minime sau mai bune din Statutul lucrătorului.

 În general, contractele de muncă fac referire la convenii/convențiile de ramură în jurul articolelor 8-10 și este important să căutați să vedeți la ce convenții se raportează pentru a vă cunoaște drepturile.

În funcție de domeniile de activitate, contractele pot fi pe durată determinată – mai ales în agricultură – durată nedeterminată și “fijos discontinous” – adică fix dar discontinuu. Acest tip de contract oferă un loc de muncă fix, în anumite perioade ale anului, dar nu este un contract continuu. Acesta se aplica mai ales în agricultură, în funcție de recoltă și domeniul agricol al locului de muncă.

Tot pentru lucrătorii agricoli este bine să ținem cont de câteva idei:

– Lucrați cu contract de muncă legal pentru a putea avea drepturi legale

 – Consultați convențiile ca să vedeți salariile, plățile minime și să puteți calcula dacă plata la oră sau la lădiță/cantitate se încadrează în prevederile minime de plată

 – În general, când lucrătorii au domiciliul la mai mult de 100 km de casă, angajatorul asigură cazare

– Atenție, nu există prevederi legale ca angajatorul să asigure plata cheltuielilor de revenire în țară, acolo unde este cazul; în multe situații se asigură călătoria România – Spania, iar angajații se așteaptă la plata cheltuielilor de revenire în țară; este important de știut că această a doua plată, în general, nu are loc și nu este o obligație legală. Dacă este prevăzută în contract, atunci face parte din derularea contractului. Pentru lucrătorii din agricultura, puteți afla detalii suplimentare din ghidurile specifice oferite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România:

http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/afaceri-europene-%C8%99i-rela%C8%9Bii-interna%C8%9Bionale/6221-2021-lucrator-sezonier-es?fbclid=IwAR0W7kRQaZZwEPmFufej46-kW507rN036ZSxfMu3Nil5PgpBx9wX7ihXJQM

qr-code  adresa ghid mmss

Ghidul actualizat permanent de sindicate și tradus și în limba română:

https://www.facebook.com/profile/100064897351671/search/?q=Ghid%20lucratori%20in%20agricultura%202022

Câțiva termeni care trebuie cunoscuți pentru încetarea raporturilor de muncă

– Desestimiento – încetarea contractului de muncă la cererea angajatorului

– Desestimiento este diferit de despido, acesta din urmă aducând concedierea

– În notificarea scrisă pe care angajatorul este obligat să v-o transmită, trebuie să se precizeze clar dacă este vorba de desestimiento sau despido

 – În funcție de ramura de activitate, există mai multe termene de preaviz, adică termenul în care trebuie să fiți anunțați de încetarea contractului de muncă. Timpul de notificare poate fi de minim 20 de zile dacă ați lucrat cel puțin un an, sau de minim 7 zile dacă ați lucrat mai puțin de un an. Aceste termene variază de la o ramura la alta, dar există și sunt obligatorii legal. În domeniul agricol, termenul de preaviz este de 15 zile.

– Nomina este statul de plată. Daca taxele pe care le aveți de plătit nu sunt incluse în nomina – așa cum era cazul lucrătorilor angajați la domiciliu (dar și aceștia au trecut acum conform noilor reglementari la Regimul general) – înseamnă că sunteți obligați să depuneți declarația de renta.

 – La finalul acestor termene de preaviz, angajatorul este obligat să plătească finiquito, adică zilele lucrate în luna respectivă până la rezilierea contractului. În Spania există posibilitatea ca angajatorul să plătească o anumită sumă în locul derulării zilelor de preaviz.

Pentru activitatea în serviciul domestic, țineți cont de următoarele reglementari:

 – Cu toate că în lege se specifica faptul că poate fi vorba de un contract verbal, acest lucru este valabil doar pentru situații în care se lucrează mai puțin de 40 de zile

– Aveți dreptul să cereți – ambele părți au acest drept – ca să existe un contract scris

 – Contractul trebuie înregistrat la sistemul de securitate social

 – Trebuie stipulate clar dacă există plăți în natură – masă, cazare – iar acestea nu pot fi incluse în salariul minim pentru acest tip de activitate;

 – Timpul de odihnă legal este de 12 ore pentru normă întreagă și 10 ore pentru intern; la fiecare sfârșit de săptămână aveți drept legal de 36 ore de odihnă

 – De reținut că în perioada legală de concediu nu aveți obligația să rămâneți la rezidență sau să mergeți în concedii cu angajatorii, acela fiind considerat program de lucru normal

Detalii suplimentare privind acest tip de activitate puteți găsi pe site-ul Ambasadei României la Madrid și la următoarele linkuri:

http://madrid.mae.ro/node/2756

Ministerio de Trabajo y Economía Social – Gabinete de comunicación – Ministra – (mites.gob.es)

Cu traducerea în limba română:

http://madrid.mae.ro/sites/madrid.mae.ro/files/ghid_-_traducere_neoficiala.pdf

Este important să stiți despre existența formularului de reclamații în limba română către autoritățile spaniole (Inspecția Muncii și Securității Sociale) pentru orice tip de abuzuri sau exploatare la care ați putea fi supuși :

http://www.mitramiss.gob.es/itss/web/Atencion_al_Ciudadano/FORMULARIOS/index.html

         În concluzie, sunt câteva elemente de care este bine să țineți cont în cele trei momente importante: la semnarea contractului, în timpul derulării și la finalul contractului:

 – Este important să lucrați legal, pentru a avea drepturi, asigurări sociale și de sănătate. Cu atât mai mult dacă aveți rezidență, NIE verde, este important că aveți posibilitatea să cotizați inclusiv pentru pensie și ca să puteți beneficia de prestația pentru șomaj, ajutoare de șomaj sau alte ajutoare asigurate de statul spaniol. Pentru a obține prestația pentru șomaj și ajutoarele pentru șomaj acordate ulterior, este important cum încheiați contractul cu angajatorul. Nu acceptați să încheiați relația de muncă la cererea dumneavoastră (să demisionați), dacă v-o cere angajatorul (să vă dați de “baja”)! Dacă decideți să demisionați, veți pierde dreptul de a intra în șomaj, iar perioadele cotizate vor putea fi valorificate doar la o viitoare angajare, la momentul încetării contractului respectiv.

– Verificați în contractele de muncă cine plătește asigurările sociale. Este foarte important, altfel puteți primi înștiințări după un anumit timp că aveți plăți importante către sistemul de asigurări sociale

– Verificați nivelul de salarizare pe care trebuie să îl primiți prin verificarea în convențiile de ramură, așa cum am mentionat în cadrul capitolului

 – Dacă este nevoie și există abuzuri pe care le puteți demonstra, există în cadrul guvernului un formular de reclamații chiar în limba română:

qr-code reclamatii abuzuri la guvernul spaniol

– Verificați în mod constant vida laboral pentru a vedea dacă vă sunt plătite cotizațiile către securitatea socială și dacă aveți înregistrat oficial contractul de muncă; nu sunt puține cazurile în care angajații știau că au semnat un contract de muncă dar de fapt lucrau fără contract legal, pentru că aceste acte trebuie înregistrate oficial, trebuie să fiți dați “de alta”.

Alte linkuri utile:

http://madrid.mae.ro/node/2756

Ghidul lucratorului in Spania:

https://madrid.mae.ro/local-news/2243