Este evident că izolarea la domiciliu nu poate fi prea mult prelungită, prăbușirea economiilor și creșterea explozivă a șomajului în țările europene – și nu numai – fiind doar unele dintre motivele pentru care Comisia Europeană a cerut guvernelor să înceapă ieșirea treptată din izolare. La căderea economiilor europene putem adaugă și starea psihică foarte proastă a majorității populației, despresii și alte boli pe sistem nervos care au apărut sau s- au agavat în acesta perioada.
Este clar că totul trebuie “re-startat” iar Spania este una dintre primele țări afectate serios de pandemie care vine cu mai multe idei și inițiative.
Acest an va fi atipic pentru toată lumea, țînând cont și de faptul că un vaccinul pentru COVID 19 este estimat cu mult optimism să fie disponibil în masă abia în toamna lui 2020. Până atunci este probabil că la orice vizită la medic să fim supuși unui test rapid înainte de a întră intr o clinică medicală, așa cum se procedează acum în spitale. Testarea fiecărui pacient este importantă atât pentru personalul medical cât și pentru noi, din punct de vedere al riscului de infectare.
Testările tutror pacienților probabil vor fi incluse în prețurile consultațiilor sau serviciilor medicale și vor fi suportate de noi, de pacienți. În acest moment un test costă undeva între 10-15 euro, ceea ce ar duce probabil la o creștere cu aproximativ 20 de euro a prețului fiecărui serviciu medical. Instituțiile de protecție sanitară întocmesc déjà și transmit noi proceduri care – cel puțîn în acest moment – par justificate. Vom pierde mai mult rimp, vom cheltui puțîn mai mult dar până la urmă e mai sigur.
În plus, fiecare dintre noi va avea probabil mai multă grijă de sănătate după acesta criză sanitară generată de pandemie. Poate acesta nu este un efect rău, țînând cont că mergeam la medic în ultima clipă și când ajungeam la afecțiuni cronice. Proabil vor crește controalele periodice și vom învață mai mult cum să prevenim problemele medicale și să apreciem așa cum merită viață noastră și calitatea vieții.
La fel, se vor găși soluții temporare și pentru hoteluri, plaje și restaurante. Se lucrează déjà la proceduri de dezinfectare, se propun un fel de corturi transparente pentru plajă care să poată izola oamenii unul de celălalt și un fel de separeuri și cortine pentru restaurante. Cu siguranță se vor găși soluții și vor fi standardizate oficial.
Ceea ce rămâne de văzut este cu cât se va scumpi totul în acesta perioada, corelat și cu scăderea puterii de cumpărare dată de criză economică și șomaj. Proprietarii de restaurante, plaji, hoteluri și chiar linii aeriene vor fi obligați să urmeze aceste proceduri dar și să le includă în costuri și prețuri.
Cu alte cuvinte, le vom plăti noi, fiind incluse în prêtul final. De aici va urmă o cursa pentru eficientă și poate – cine știe – guvernele vor ajută companiile să finanțeze parțial sau total sub diferite forme realizarea acestor proceduri sanitare de siguranță, așa cum încearcă în acest moment și variant venitului universal pentru anumite categorii de populație.
În primul rând este bine să ne bucurăm că lucrurile se vor mișcă, chiar dacă pentru peroanele peste 65 de ani este posibil că izolarea să mai dureze câteva luni.
Soluțiile au apărut déjà. Ele nu vor fi probabil cele finale, dar este bine că atât instituțiile spaniole cât și mediul privat au început să facă pași spre repornirea diverselor zone ale economiei serviciilor.