Sarbatorile in Spania: Las Fiestas

0

Sarbatorile in Spania sunt la ordinea zile, un lucru obisnuit si firesc pentru spanioli, un popor care traieste in strada, avantajat si de clima din multe regiuni.

Sarabatorile incep inca din ianuarie. Pana de curand, in urma cu cativa ani, spaniolii ca popor catolic nu sarbatoreau cu multa agitatie Craciunul in decembrie. Copiii primesc cadouri mai ales in ianuarie, cand se sarbatoreste in strada Cavalcada Regilor – Cabalgada de los Reyes, cand Cei Trei Crai de la Rasarit strabat pe camile orasele si satele si impart copiilor dulciuri si cadouri. Desi in acea perioada in unele zone de munte este frig – sa nu uitam ca cea mai mare parte a teritoriului spaniol din interiorul peninsulei suporta o clima destul de dura si rece – oamenii ies in strada si sarbatoresc.

Mai ales ca tot la inceputul de an, in februarie, urmeaza carnavalul in multe orase si zone ale Spaniei. Daca el este mai renumit in Insulele Canare – pentru ca acolo este cald tot anul si seamana mai mult cu cel de la Rio – fiecare zona are specificul ei local. Este o perioada plina de turisti, care alegorice, grupuri de prieteni imbracati in diverse costumatii si – nu in ultimul rand – perioada in care se alege regina carnavalului .

Fara a ne opri de acesta data la pelerinaje – culminand cu cel de la Compostela – fiecare oras spaniol are un patron spiritual, cea mai populara in acest sens fiind Fecioara Maria sub diverse denumiri . De exemplu Virgen de los Desamparados (celor fara ajutor) este forma sub care este numita ca patron spiritual al Valenciei.

Tot acesti patroni spirituali, simbolici, aduc noi sarbatori locale, de la renumitul orasel Cadiz,  “Mica Cuba”.  pana la Valencia , Zaragoza, Madrid sau Sevilla. Se organizeaza pelerinaje, picnicuri si targuri traditionale.

Asupra celor mai renumite sarbatori la care merita sa participam chiar si in calitate de turisti vom reveni si in articole viitoare, dar ne vom opri si acum asupra a doua fieste speciale : Feria de Abril din Sevilla si  Fallas din Valencia.

Las Fallas din Valencia se sarbatoreste in luna martie si se deosebeste prin uriasele figurine din carton care strabat orasul. Figurinele se pregatesc din timp, sunt foarte inalte si reprezinta personaje politice sau din viata publica. Are loc un concurs pentru ce a mai frumoasa figurina din carton, iar figurinele care nu castiga concursul sunt arse in piata centrala.

In ultima zi totul se incheie cu un foc de artificii spectaculos si cu multi turisti prezenti pe strazile orasului.

Targul din aprilie din Sevilla este plin de culoare si muzica… Fiecare grup de prieteni isi amenajeaza o zona, un fel de chiosc unde se mananca, bea si danseza traditionalul sevillanas. Se merge calare, trec care trase de cai, lumea este in costum popular, iar fiecare zona amenajata de familii si grupuri de prieteni are farmecul si specificul ei. Spaniolii sunt prietenosi si deschisi si – daca ajungeti in perioada targului – va invita in general alaturi de ei in zonele amenajate.

Spaniolii si numerosii straini care traiesc in zonele de coasta – englezi, germani, francezi, olandezi – pariticpa tot anul la diverse fieste. In afara oraselor in care se afla casele de vacanta gen “second residence” si unde in paerioada de asa zisa iarna este mai liniste, in orasle statiuni se petrece tot timpul. Unele dintre aceste orase statiuni sunt Benidorm si Javea. Asupra lor ne vom opri separat pentru ca sunt doua zone din Comunitatea Valenciana– alaturi si de frumosul orasel Altea –  pline de viata tot timpul anului.