Mircea Geoana, secretarul general adjunct al Aliantei Nord-Atlantice si a lansat ultima carte “ Batalia pentru Romania – Gandurile unui roman la varful NATO” la Madrid, la sediul fundatiei Ortega Maranon.
Mircea Geoana a marturisit ca unul dintre primele lucruri pe care le face dimineata este sa citeasca ziarele in limba spaniola si are o afinitate speciala cu romanii din Spania, primele acorduri bilaterale pentru protectie sociala si drept de munca intre Romania si Spania fiind semnate in perioada in care era ministrul de externe al Romaniei.
Intr-o discutie sincera si fara nici un accent politic, romanul care a reusit sa obtina una dintre cele mai mari functii publice la nivel international, s-a oprit asupra principalelor mesaje din cartea sa, in special asupra sansei Romaniei in contextul politic si militar actual de a deveni una dintre tarile cheie din Europa si a beneficia de o perioada de dezvoltare si modernizare accelerata.
Din punctul de vedere ala autorului, suntem tot 23 de milioane de romani, chiar daca unii dintre noi ne aflam in tara si altii in diaspora. El propune acordarea unei puteri de decizie sau consultare mai mare pentru romanii cu rezidenta in strainatate, mai ales cand vorbim despre acte normative ce privesc direct pe romanii din afara granitelor, tratatul de ultima generatie semnat de curand la Barcelorna intre Spania si Franta fiind un bun exemplu de cooperare internationala si integrare a diasporei europene.
De Spania ne leaga si mai mult istoria daco romana, tinand cont de nasterea imparatului Traian langa Sevilla, oras ce ar putea da titlul unui acord special intre Romania si Spania, alaturi de cel prin care se pare ca in acest an se va semna acceptarea dublei cetatenii pentru romanii din Spania.
Subtitlul cartii este “Gandurile unui roman la varful NATO“, Mircea Geoana vorbind despre sansa Romaniei de a beneficia de investitii directe si a dezvolta atat infrastructura cat si multe alte zone ale economiei in contextul in care situarea noastra geopolitica reprezinta un element cheie pentru alianta Nord Atlantica si Uniunea Europeana, mai ales tinand cont de ultimele evolutii din Ucraina.
Intrebat despre eventuala candidatura la presedentia Romaniei, secretarul general adjunct al NATO a reamintit ca a renuntat la politica acum mai multi ani si – in cazul in care se va decide asupra unei candidaturi – aceasta candidatura va fi in calitate de independent si nu ca reprezentant al unui partid politic.
Discutia lansarii de carte a fost moderata de catre avocata Cristiana Uzuna din Madrid si poate fi regasita in totalitate in linkul de mai jos.