Spania este a două țară europeană care aprobă planul de vaccinare

0

Guvernul spaniol a anunțat că a finalizat planul și schemă de vaccinare anti COVID și până la mijlocul anului viitor cea mai mare parte a populației va beneficia de vaccin în condiții de siguranță.

În acest moment, Spania și Germania sunt primele două țări din Uniunea Europeană care au un plan de vaciinare care stabilește numărul de doze alocate, numărul de vaccinari săptămânale, lunare și asisitenta care se va asigura populației, estimând o ieșire din criza sanitară până la mijlocul anului viitor.

Guvernul spaniol a anunțat că s-au stabilit 18 grupe de populație care vor avea prioritate la vaccinare. Intre primele care vor beneficia de vaccinul gratuit sunt persoanele în vârstă și personalul medical din căminele de bătrâni și spitale. 

Dacă Marea Britanie a anunțat că va începe vaccinarea cu 1500 de centre mobile și speră să poată vaccina aproximativ 1.5 milioane de persoane pe săptămâna, Spania va autoriza spitalele și centrele medicale pentru aplicarea vaccinului, începând cu luna ianuarie 2020.

Un astfel de plan național de vaccinare este foarte important din punct de vedere al logisticii, asigurării stocurilor permanente de doze necesare în toate regiunile țării, transportul la temperaturi foarte scăzute și prezența personalului medical în ture, fiind solicitați medicii pensionari și studenții la medicină pentru susținerea primelor luni de administrare. Guvernul a mai anunțat că nu va impune obligativitatea vaccinului pentru fiecare persoană dar a precizat că va începe procesul de administrare a dozelor dupa ce vor exista toate avizele de siguranță ale autorităților sanitare.

Spania este pe locul doi în Uniunea Euorpeana din punct de vedere al cazurilor de coronavirus, cu 1,5 milioane de infectari confirmate, după Franța. La mortalitate Spania se situează pe locul patru  după Marea Britanie, Italia și Franța, cu 42291 decese până săptămâna trecută.  

Guvernul a autorizat cumpărarea în prima etapă a 31.5 milioane de doze de vaccin de la producătorul englez Astra Zeneca.

 Faptul că Spania și Germania au finalizat schema de vaccinare cu un obiectiv clar – mijlocul anului viitor- reprezintă un pas important pentru ieșirea din criză sanitară actuală. Ramane de vazut daca planul se va finaliza sau va deveni doar o luminita la capatul tunelului.