sursa foto : www.tourism-review.com
Miquel Oliu și Bary Pradelski, doi reputați profesori de la Școala de Afaceri ESADE, Spania consideră că întreaga Europă ar trebui împărțită în zone sigure – verzi și interzise – roșii pentru activitățile turistice, în funcție de pericolul pe care îl reprezintă din punct de vedere al posibilității transmiterii virusului COVID 19. Certificarea unei regiuni cu etichetă verde ar însemna că este sigură pentru turiști iar criteriile ar trebui stabilite de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor( ECDC).
Provincia Valencia , Insulele Baleare sau România sunt marcate cu verde, ceea ce înseamnă că răspândirea coronavirusului este ținută sub control. Cei doi specialiști afirmă că ar trebui să existe o rețea de zone verzi între care accesul să poată fi făcut fără restricții așa cum se circulă între două regiuni sigure din aceeași țară. Deci dacă locuiești într-o localitate dintr-o zonă verde vei putea pleca în vacanţă în altă țară tot într-o regiune verde, fără interdicții.
Spania, una dintre țările cele mai dur lovite de epidemia de coronavirus încearcă să își revină atât din punct de vedere al sănătății cât și al economiei. Dacă în ceea ce privește numărul cazurilor de decese sau al infectării cu COVID 19 se înregistrează o descreștere evidentă, perspectivele economice sunt îngrijorătoare mai ales că turismul, cel care aducea încasări mari la buget a fost blocat în această perioadă și nici viitorul nu pare promițător.
În fiecare an , turismul în interiorul Uniunii Europene, din lunile iunie și până în octombrie reprezenta pentru Regatul Spaniei 65% din fluxul anual , 11% din gradul de ocupare al forței de muncă și 14% din PIB.(sursă Eurostat)
Tocmai de aceea oamenii de știință și autoritățile încearcă să găsească soluții pentru ca sezonul estival să debuteze cu respectarea condițiilor de siguranță.
“Țările încă se luptă să combată virusul și ne îndreptăm spre o vară în care călătoriile internaționale chiar dacă nu vor fi interzise , vor fi descurajate. Restricțiile de călătorie vor şubrezi suplimentar economiile deja slăbite ale statelor din Europa de Sud precum Spania și Italia pentru că spre deosebire de cele din nord ele se bazează mai mult pe turism. Dincolo de efectele asupra produsului intern brut, acest aspect ar putea duce la o slăbire a echilibrului fragil din cadrul UE” susțin cei 2 profesori, citați de tourism-review.com.
Miquel Oliu și Bary Pradelski au propus și o strategie a așa numitei hărți Greenzone
- Zonele vor reprezenta regiuni nu țări . Cei doi specialişti au în vedere o altfel de împărţire a hărţii. Fiecare țară ar trebuie să fie împărțită în provincii sau departamente.
- Fiecare zonă va avea o culoare : verde sau roșu. Aceste culori vor fi acordate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și vor însemna că acea provincie a reușit sau nu să țină sub control răspândirea virusului COVID 19
- Greenzone va însemna Zone-travelling. Așadar nu vor exista restricții de călătorie în regiunile verzi, creîndu-se astfel o rețea liberă pentru turism
În ceea ce privește zonele roșii, călătoriile în interiorul acestora vor fi limitate și vor exista protocoale severe de testare. Specialiștii mai propun și așa numitele zone chihlimbar pentru regiunile care au ieșit de sub eticheta roșie dar sunt ținute sub observație o perioadă pentru a nu reizbucni un focar de coronavirus.
Sursă: www.tourism-review.com