Spania vrea sa adopte un venit minim universal pentru perioada urmatoare

0

Spania este una dintre țările cele mai grav afectate de pandemia cu Covid 19. Măsurile de carantină impuse  au dus la frânarea economiei dar și la o situație disperată pentru mulți spanioli care s-au văzut fără posibilitatea de a obține venituri. Aproape un million de oameni au rămas fără locuri de muncă numai în primele două săptămâni, după blocajul sanitar impus începând cu 14 martie 2020.

   Ministrul securitățîi sociale Jose Luis Escriva a declarat că Guvernul intenționează să ii ajute pe cei mai afectați. Aproximativ un million de gospodării, cele mai sărace din țară vor beneficia de un venit de baza lunar, consemnează Reuters.

  Măsură era în discuție încă dinainte de izbucnirea pandemiei . În ianuarie Partidul Socialist și Unidas Podemos propuseseră în programul lor de patru ani să creeze un venit de baza pentru familiile care trăiesc în sărăcie. La acea dată statisticile arătau că aproape o cincime din gaspodariile din Regatul Spaniol dispuneau de un venit sub 246 euro pe luna. Situația se estimează a se fi inrautatia după perioada de carantină.

 Deși nu s-a anunțat încă official un cuantum al acestei măsuri de ajutor și nici cum va pune presiune pe bugetul de stat și așa atât de afectat în această perioada, se estimează că în luna mai ea va fi aprobată de cabinetul de la Madrid. Pe surse se pare că venitul universal va fi undeva în jur de 500 de ruo lunar, urmând să se clarifice condițiile în care poate fi primit de la statul spaniol.

Discuțiile privesc mai ales încurajarea în vederea căutării unui loc de muncă în rândul celor care vor beneficia de venitul de baza. Se discuta chiar cumularea venitului de baza cu salariul de la un nou loc de muncă pentru o perioada. Totuși , după ce va fi adoptată legea, va mai trece un timp până va fi pusă în practică iar oamenii vor primi acești bani.